Parasta juuri nyt (7.10.): Weimar, kulttuurikaupunki Euroopan sydämessä

07.10.2019
Anna Amalian kirjasto.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen suosittelee Saksan Weimaria kaikille kulttuurimatkailijoille.

Weimarissa Saksassa vietetään kaksinkertaista juhlavuotta. Weimarin tasavalta perustettiin sata vuotta sitten vuonna 1919. Samana vuonna Weimarissa syntyi kuuluisa arkkitehtuuri- ja muotoilukoulu Bauhaus. Kaupunki on erinomainen matkakohde kulttuurimatkailijalle: sopivan pieni, mutta täynnä historiaa, kauniita vanhoja rakennuksia, museoita ja kivoja kahviloita.

1

Arkkitehti Walter Gropius perusti kuuluisan Bauhaus-koulun, jonka modernit ja funktionalistiset ideat levisivät maailmalle, myös Suomeen. Niistä sai vaikutteita muiden muassa Alvar Aalto. Weimarin uusi, viime keväänä avattu Bauhaus-museorakennus esittelee läpileikkauksen Bauhausin ideoista. Se kertoo, miten taiteilijat ja arkkitehdit tutkivat muotoja ja värejä ja sovelsivat niitä käytännön työhön. Ajatuksena oli luoda uusi ihminen.

Bauhaus-museo Weimarissa.

Bauhaus-museo.

Monet nimekkäät taitelijat työskentelivät Bauhausissa ja asuivat Weimarissa. Siellä opettivat muiden muassa Wassily Kandinsky ja Paul Klee. Muotoilun ja arkkitehtuurin lisäksi Bauhausin ideat levisivät kuvataiteeseen ja näyttämötaiteeseen. Koulu jouduttiin lopettamaan 1930-luvulla, kun kansallissosialistit tuomitsivat sen ideat rappiotaiteeksi.

2

Herttuatar Anna Amalian 1700-luvulla perustama kirjasto on yksi Weimarin helmistä. Kreivitär harrasti lukemista ja keräsi kirjoja. Hän avasi kirjaston renessanssityyliseen palatsiin, jonka sydän on upea rokokoosali. Nahkaselkäiset kirjat eri vuosisadoilta täyttävät hyllyjä. Siellä on myös Goethen ja Schillerin muotokuvat. Vuonna 2004 kirjastossa roihusi tuhoisa tulipalo. Talo remontoitiin ja kirjasto avattiin uudelleen vuonna 2007. Se on Unescon maailmanperintökohde. Kirjasto on pieni, eikä sinne mahdu paljon vieraita kerralla. Liput kannattaa varata etukäteen.

3

Kirjailijaystävykset Goethe ja Schiller asuivat Weimarissa. Molempien kotitalot ovat nyt museoina, joissa näkee 1700-1800-luvun taitteen asumista ja sisustamista. Goethen asuintalosta pääsee katsomaan lähes kahtakymmentä huonetta.

Työhuone Goethen kotimuseossa.

Työhuone Goethen kotimuseossa.

Kirjailijan uransa lisäksi Goethe oli poliitikko ja toimi Weimarin pääministerinä. Asunnossa on vastaanottohuoneita, makuuhuoneita ja työhuoneita. Huoneet seuraavat toisiaan jonossa. Lattialankut natisevat hauskasti, kun huoneita kiertää. Museossa on paljon taidetta, klassismia edustavia veistoksia ja maalauksia. Goethe asui talossa viisikymmentä vuotta.

4

Schillerin kotimuseo on pienempi kuin Goethen museo, mutta yhtä tunnelmallinen. Huoneet ovat hieman intiimimpiä kuin Goethen talon edustushuoneet. Schillerin kotimuseossa näkee muun muassa hauskan pitkän muotoisen keittiön astioineen, lastenhuoneen ja Schillerin työhuoneen, jossa on myös hänen sänkynsä. Schiller asui talossa kolme vuotta 1800-luvun alussa. Hän kuoli keuhkokuumeeseen vuonna 1805.

5

Belvederen barokkipalatsi.

Belvederen barokkipalatsi.

Weimarin koko vanha keskusta on täynnä hienoa vanhaa arkkitehtuuria. Korkeita kerrostaloja en näe missään. Kaupunkikierroksen voi tehdä hevosvankkureille tai historiallisella pikkubussilla, joka mutkittelee pitkin kivettyjä katuja ja nousee lopulta kukkulalle. Siellä sijaitsee komea Beldeveren barokkityylinen palatsi.

Sirpa Pääkkönen, teksti ja kuvat