Parasta juuri nyt (5.4.2022): LEGO Masters Suomi, kirjakuvastot, A Feast for Odin, Tampereen taidemuseo, Maintenance Phase

05.04.2022
Parasta juuri nyt – Otsikkokuva

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Mikko Saari on katsellut perheen kanssa televisiota, pelannut lautapelejä ja kuunnellut podcastia.

1

Hyvät koko perheen tv-sarjat ovat lopulta aika harvassa. Meillä sellaisena on nyt toiminut LEGO Masters Suomi; se on tällä hetkellä ainoa sarja, jonka uusia jaksoja suorastaan odotamme.

Kilpailuohjelmissa on monenlaisia elementtejä, joiden on osuttava kohdalleen. Aiheen on oltava kiinnostava, kilpailijoiden sympaattisia ja juontajien ja tuomarien hyviä. LEGO Mastersissa nämä elementit osuvat enimmäkseen kohdalleen.

Legoilla rakentaminen on kaikille tuttu juttu, mutta jos on mieltänyt Legot vain lasten leluiksi, kehittyneen Lego-rakentelun mittakaava ja mahdollisuudet ovat tajuntaaräjäyttäviä. Sarjassa nähdään upeita Lego-rakennelmia. Kilpailijoiksi on löydetty todella taitavia Lego-osaajia. Mukana on nuorempia ja vanhempia kisaajia, muun muassa etevä nuori mies lasteni koulusta ja jutuillaan aikuisempaan makuun vetoava Tommi Liimatta.

Tuomaripuoli on isoin miinus: kisan Legolla työskentelevä tuomari ei minusta aina ihan ymmärrä kilpailijoiden luovimpia teoksia. Missä on Keith Brymer Jones, kun häntä tarvittaisiin?

LEGO Masters Suomi MTV-palvelussa.

2

Posti toi Bazarin kesän ja syksyn kirjakuvaston, ja se herätti huomaamaan kevään katalogikauden alkaneen. Kirjavinkit.fi-sivuston päätoimittajana katalogikauteen liittyy töitä: avustajat selaavat kuvastot läpi, esittävät toiveensa ja minä sitten päätän kuka saa mitäkin ja tilaan kirjat. Ennen kaikkea se on kuitenkin tilaisuus katsella, millaisia uusia kirjoja on tulossa. Kirjaan kiinnostavimmat listaan ja alan sitten kytätä, koska kirjat tulevat kirjastoon varattavaksi. Tällä tavalla toimien olen monissa suosituissa uutuuskirjoissa varausjonon kärkipäässä.

Hyviä kirjoja on tulossa: noin tusinan verran kuvastoja katseltuani minulla on jo pitkä lista kirjoja. Uusi Armand Gamache -dekkari Louise Pennyltä, Juha Hurmeen uusi kirja, uutta Nura Farahia, Raisa Omaheimoa, Clarice Lispectoria, kiinnostavia nuortenkirjoja Minna Levolalta, Nelli Hietalalta, J.S. Meresmaalta, Vilja-Tuulia Huotariselta ja paljon muuta – ja monta kuvastoa on vielä tulematta!

3

A Feast for Odin on pitkään ollut suosikkilautapelini. Olen nyt viime aikoina innostunut pelaamaan sitä aikaisempaa enemmän. Yksi vauhdittaja oli, kun ryhdyin vihdoin pelaamaan peliä digitaalisesti Board Game Arena -palvelussa. Se ruokki innostusta nostaa peliä pöydälle kotonakin.

Uwe Rosenbergin kehittelemä mittavan kokoinen lautapeli kuvaa viikinkielämää. Viikingit kasvattavat eläimiä, käyvät kauppaa, kehittävät varallisuuttaan ja löytöretkeilevät – ja käyvät toki myös ryöstöretkillä hakemassa saalista ulkomailta. Kerätty varallisuus on erimuotoisia pahvilaattoja, joita tetristellään pelilaudalle pikkutarkkojen sääntöjen perusteella. Omituista, mutta toimivaa!

Parasta juuri nyt – A Feast for Odin

A Feast for Odin toimii hienosti niin pöydällä pelattuna kuin diginä Board Game Arena -palvelussa. Kuvat: Mikko Saari

Monien yksinkertaisempien pelien kohdalla käy niin, että kun kokemusta ja taitoa karttuu, pelin strategiset ulottuvuudet kutistuvat: pelistä löytyy ne strategiat, joilla pärjää, ja niitä sitten hiotaan ja toistetaan. A Feast for Odin on tässä toisenlainen: mitä taitavammin sitä osaa pelata, sitä rikkaammat strategiset polut peli tarjoaa, kun menestystä voi haalia mitä erilaisemmin strategioin.

Ryöstely tuntuu ilmeisen hyvältä strategialta, mutta pelasimme tässä taannoin kaksinpelin, jossa kumpikaan ei ryöstellyt yhtään. No, ei siinä ihan huippupisteille sitten päästykään, mutta niinkin pystyi pelaamaan. On tämä vain upea peli.

4

Tampereen taidemuseossa on monesti jotain mielenkiintoista, ja Museokortilla käy tietysti katsomassa jotain tylsempääkin. Juuri nyt museossa on kaksi erinomaista näyttelyä, joten paikalle kannattaa kirmata ensi tilassa.

Päänäyttelynä on Illuusio, joka täyttää kaksi kerrosta interaktiivisella tilataiteella. Meidät paikalle houkutteli viimeistään Jarno Vesala, jonka taannoinen Vuoden nuori taiteilija -näyttely jätti lähtemättömät jäljet. Vesalan työt olivat nytkin oivallisia, mutta niin olivat muutkin. Nämä teokset todellakin viihdyttävät ja antavat mahdollisuuksia vuorovaikuttaa taiteen kanssa. Vaikka vuorovaikutus voi kuulostaa pelottavalta ja museokin varoittelee, että näyttelyn tunnelma voi tuntua jännittävältä, suosittelen rohkeasti menemään ihmettelemään ja raahaamaan koululaisetkin mukaan – tämä näyttely kiinnostaa leikkisyydessään nuorisoakin varmasti perinteisiä taulunäyttelyitä enemmän.

Alakerrassa on toisenlaisia illuusioita. Liisa Hietasen Hämeenkyrön asukkaita ja kaikenlaisia arkisia esineitä kuvaavat virkatut ja neulotut veistokset ovat aidon kokoisia ja hämmästyttävän yksityiskohtaisia. Näitä teoksia olen jo pitkään halunnut nähdä, joten ilahduin kovasti, kun tilaisuus osui kohdalle näin vaivattomasti. Läpeensä virkattu vessa esimerkiksi on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Hietasen silmä yksityiskohdille ja kärsivällisyys toteuttaa niitä on todella kunnioitettavaa.

Näyttelyt ovat avoinna 22.5.2022 asti.

5

Maintenance Phase on podcast, jossa Michael Hobbes ja Aubrey Gordon repivät riekaleiksi roskatiedettä terveys- ja wellness-humpuukin taustalla. Tuoreimmissa jaksoissa on käsitelty muun muassa Jordan Petersenin lihansyöjädieettiä, Super Size Me -leffan älyttömyyttä, influensseri Belle Gibsonin mädännäisyyttä, Karl Lagerfeld -dieettiä, läskileirejä, unettomuusepidemiaa ja vibraattorien historiaa. Monenlaisia aiheita siis ja jokainen kuuntelemistani jaksoista on ollut ratkiriemukas.

Hobbes ja Gordon tekevät taustatyönsä kunnolla ja ovat myös hirvittävän hauskoja; juontajien keskinäinen kemia on kohdallaan ja jaksojen perusformaatti, jossa toinen on tehnyt taustatyöt ja toinen reagoi juttuihin lennossa toimii hyvin ja tarjoaa paljon hauskoja hetkiä. Joka toinen viikko ilmestyvä uusi jakso on aina odotettu juttu.

Podcast on myös tavattoman suosittu: se on Patreonin neljänneksi suosituin podcast ja tekijätiimi tienaa sillä kuusinumeroisen summan kuussa. Ajatelkaapa sitä! Suomenkieliset podcastaajat voivat tietysti vain unelmoida kymmenien tuhansien maksavien kuuntelijoiden yleisöistä.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua