Parasta juuri nyt (4.9.2019): Kaarikoirat, Derry Girls, Dostojevskin Idiootti, Cold Inside, Byyri…

04.09.2019
Derry Girls -televisio-ohjelman hahmoja.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aksu Piippo ihailee tamperelaista skeittiskeneä, vaikkei ole koskaan seissyt laudan päällä.

1

Mikä on aiheena, jos Tampereesta kirjoitetaan kansainvälisessä mediassa? Tietenkin skeittaaminen.

Pirkanmaan Kaarikoirien toiminta herättää ihailua. En ole milloinkaan seissyt skeittilaudan päällä, enkä ymmärrä tempuista tuon taivaallista, mutta tamperelaisen skeittiskenen tarmoa ja tekemistä on pakko kunnioittaa. Hiedanrannan vanhaan tehdaskiinteistöön rakentunut Kenneli on myös osoitus siitä, mitä tapahtuu, kun tekijät itse saavat vastuuta tekemisensä ympäristön suunnittelusta.

Skeittaaminen on urbaanien epäpaikkojen haltuun ottamista, tee se itse -meininkiä ja yhteisöllisyyttä. ”Skeittaus pitää edelleen sisällään kaiken, mitä ymmärrän luovuudella ja vapaudella”, kuten Jantso Jokelin on kirjoittanut.

2

Londonderry – katolisten asukkaiden mukaan pelkkä Derry – on ikivanha kaupunki Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalla. Kaupungista voi tulla kuuma paikka, jos sopimuksettoman Brexitin aiheuttamat pelot käyvät toteen.

Paikallisten nuorten elämästä kertova tilannekomedia Derry Girls sijoittuu 1990-luvun alkuun, eli Pohjois-Irlannin rauhan solmimisen hetkiin. Erin Quinnin (Saoirse-Monica Jackson) perheen ja ystävien arki pyörii sodan todellisuudessa, mutta pojat ja kännääminen kiinnostavat paljon enemmän. Pommiuhka ei estä koulubussin kulkua, eikä äidin kielto osallistumasta Take Thatin keikalle. Sarja ottaa Pohjois-Irlannin tilanteesta ja historiasta paljon irti.

Lisa McGeen luoma sarja on rohkea ja räävitön, mutta myös hauska ja inhimillinen. Netflixiin kesällä ilmestynyt sarjan toinen kausi vie teemoja ja draamaa yhä pidemmälle. Sarjan ääniraita kutittaa nostalgiahermoa.

3

Viime viikolla ensi-iltansa saanut Tampereen Liikkuva Teatterin ensimmäinen ensi-ilta Dostojevskin Idiootti jäi kuiskimaan tajuntaani. Ajattelen, että olen etuoikeutettu, kun sain nähdä esityksen, sillä teatterissa tätä ei ihan heti nähdä uudestaan – esitys lähti saman tien kiertueelle pirkanmaalaisiin hoitolaitoksiin.

Minua on joskus luonnehdittu idiootiksi, koska Dostojevskin romaanin ruhtinas Myskinin tapaan sanon mitä ajattelen, eikä se aina ole ajanut omaa etuani. Niinpä vastentahtoisesti samastuin Myskinin hahmoon aika lailla. Esitys puhui minulle suoraan – ei mitenkään repivällä tavalla tai vaativasti, vaan leppoisasti emotionaalisella tasolla.

Antti Tiensuu, Riikka Papunen ja Jari Leppänen loihtivat kolmestaan näyttämölle naivistisen Pietarin kaupungin ja sen teeskentelevän kurtiisin.

”Oletteko todella sellainen, miksi nyt tekeydytte”, kysyy ruhtinas Myskin, ja osuu.

4

Cold Inside on suomalainen hardcore-bändi, josta en tiedä paljon mitään. Yhtyeestä on kovin vaikea edes löytää tietoa mistään, vaikka se keikkaileekin säännöllisesti.

Bändi sai vihdoin julkaistua toisen pitkän levynsä heinäkuussa. Self on hengästyttävän puhdistava ja vakava puolituntinen. Soitossa kaikuvat amerikkalaisen hooceen kaiut, kuitenkin ilman kaikkialle hajoilevaa kohkausta ja suttuisuutta. Soitto on tarkkaa ja soundi metallisen kirkas.

Vaikken varsinaisesti ole marginaalipunkin harrastaja, on minulle täysillä soiva, vakava hardcore jopa harras kokemus. Se erottelee lihat luista ja hyvät ajatukset veltoista harhoista.

5

Suomalainen futis on vuonna 2019 ollut mahtavaa. Kotimainen pääsarja on pitkästä aikaa todella jännittävä ja kovatasoinen. Savolaispojan sydän tykyttää keltaiselle ja mustalle, mutta upeaa tekemistä on havaittavissa myös Tampereella ja Turussa.

Kehitystä on tapahtunut myös futiskulttuurin puolella. Yleisradion panostus naisten MM-kisoihin oli vaikuttavaa. Lajista puhuttiin kesän aikana tavalla, jota ei ole aikaisemmin koettu. Kaikkialle pulpahtelee itse tehtyjä, faneilta faneille suunnattuja jalkapallomedioita. Kehujen arvoisiksi voisi nostaa esimerkiksi netissä ilmestyvän Byyrin tai Mikko Vehviläisen kirjan Keltamustat kyyneleet, joka julkaistiin joukkorahoituksen turvin.

Kaiken lisäksi maajoukkueemme Huuhkajat pelaa tosissaan pääsystä arvoturnaukseen. Huomenna torstaina Suomi kohtaa Ratinan stadionilla Kreikan, ja sunnuntaina Italian. Ottelut ovat loppuunmyytyjä, mutta onneksi ViaFree näyttää ne ilmaiseksi netissä.

Aksu Piippo

 

 

Pin It on Pinterest

Share This