Parasta juuri nyt (4.2.2020): Tulppaanit, lastenkirjakahvit, Vaatepuu, Hoax, Sydänääni

04.02.2020
OIkeehampåa

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aino-Marja Kangas pyyhkii rännän ja kuran sielustaan vehreävartisilla sipulikasveilla ja vegaanisilla burgereilla.

1

Tässä vaiheessa vuotta, kun räntä ja kura hiipivät lahkeita pitkin sieluun, uuden vuoden lupauksena aloitettu liikuntaharrastus on todettu ylivoimaiseksi ja viisi minuuttia kerrallaan pitenevä päivä tökkii hereille jotain, jonka aamumukissa lukee ”älä puhu minulle ennen kahvia”… Tässä vaiheessa vuotta keskuuteemme saapuvat tulppaanit. Veistokselliset ja vehreävartiset sipulikasvit hellivät keinovalon väsyttämiä silmiä ja kantavat herkissä kukinnoissaan lupauksen keväästä. Leikkokukan elämä on toki lyhyt, mutta intensiivisyydessään säväyttävä. Ja ehkä kimpun hankkiminen on pidemmän päälle ekologisempi sijoitus omaan ja läheisten jaksamiseen kuin esimerkiksi lohturuoan mättäminen, ryypiskely tai aleshoppailu. Sopii myös hajuherkille!

2

Ilmaiset kahvit, teet ja keksit ovat aina tervetulleita, mutta nyt samalla voi saada vinkkejä hyvistä kirjoista. Mieletöntä!

Tampereella sijaitseva Lastenkirjainstituutti järjestää kerran kuussa lastenkirjakahvit, jonne saa tulla nauttimaan pöydän antimista sekä kuulemaan ja keskustelemaan siitä, millaisia lasten- tai nuortenkirjoja kukin on viimeaikoina lukenut. Voit esimerkiksi napata mukaan kuvakirjan, johon sinulle läheisellä pienellä ihmisellä on juuri nyt pakkomielle, tai vaikka tulla hehkuttamaan viimeisintä lukemaasi nuorten aikuisten eeppistä seikkailufantasiaa (kuten itse useinkin teen). Ei tarvitse osata mitään kirjallisuudentutkijoiden salakieltä, tilaisuus on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille.

Helmikuun lastenkirjakahvit Lastenkirjainstituutissa (Puutarhakatu 11 A) 18.2.2020.

3

Vanhoina hyvinä aikoina oli syys- ja kevätvaatteille yksi laatikko, talvivaatteille toinen ja kesävaatteille kolmas. Niitä sitten purin ja pakkasin rituaalinomaisesti vuodenaikojen vaihtuessa. Mutta ei tätä nykyä – vaatehuoltoni on kriisissä yhdessä ilmaston kanssa. Arvaamattoman sään lisäksi erilaiset arjen ja juhlan tilanteet sekä muuttuva vartalo asettavat haasteita. Onneksi on vaatelainaamo Vaatepuu, josta voi käydä viikoittain lainaamassa kuhunkin ajan hetkeen sopivaa tyylikästä, laadukasta ja ekologista yllepantavaa. Toistaiseksi tarjolla on kylläkin vain naistenvaatteita, joten jos ne eivät kiinnosta, niin sitten ei varmaan auta sinua tämä.

4

Tampereen rautatieaseman kupeessa sijaitsevan Hoaxin vegaaniset burgerit ovat mielettömän hyviä – makuyhdistelmät, tekstuuri, sämpylät, kaikki. Sen sijaan ruokailutilana bunkkerimainen yökerhomiljöö ei ole omaan makuuni, mutta ainahan voi toimia kuten ravintolan seiniä koristavien taulujen tyypit: vetäistä silmille aurinkolasit, hatun tai hiukset. Suositus erityisesti Bonkers brgrille!

5

Synnytyskulttuurien ihmeellistä maailmaa tutkaillessa pääsee sukeltamaan niin naisten historiaan, yhteiskunnallisiin käytänteisiin, potilaslakiin, valinnanvapauteen, kehon toimintaan hormonien ja ympäristön vaikutuksessa, rakkauden kemiaan, ihmisen biologiaan, kivun kokemuksen psykofyysisiin mekanismeihin, fysiikkaan, filosofiaan ja uskontoon. Huh huh!

Aktiivinen synnytys ry julkaisee Sydänääni-lehteä, jossa käsitellään tätä suhteellisen laajaa kirjoa selkeästi, asiantuntevasti ja informatiivisesti. Lisäksi Tampereella toimiva Napapiiri järjestää keskusteluiltoja ja muuta kiinnostavaa ohjelmaa aiheen tiimoilta.

Vaikka asia ei olisi itselle mitenkään ajankohtainen tai relevantti, suosittelen tutustumaan synnytysaiheeseen ihan vaan tämän käsittämättömän laajan kulttuurillisen läpileikkauksen takia.

Aino-Maria Kangas