Parasta juuri nyt (30.7.2021): Tarinan loppu, Minkä taakseen jättää, Pelasta pörriäinen, vuodenajat

30.07.2021

Jan Guillou. Kuva: Ulla Montan

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Leena Reikko suosittelee ruotsalaista historiasarjaa, luonnossa liikkumista, luontoaiheisia opetusvideoita ja vuodenaikojen vaihtumisen seuraamista.

1

Ruotsin ehkä väsymättömin kirjailija, toimittaja, räksyttäjä, yhteiskunnallinen keskustelija ja toimittaja Jan Guillou on saanut mammuttiurakkansa Suuri vuosisata päätökseen. Sen kymmenes ja viimeinen osa on ilmestynyt nyt myös suomeksi nimellä Tarinan loppu (Like, 2021).

Tarinan loppu on taattua Guillouta: tietoa, mielipiteitä, terävää ajankuvaa ja loistavaa kerrontaa. Olen näiden teosten aikana nauranut paljon ja nyökkäillyt tunnistavasti, sillä jokainen Ruotsissa asunut tunnistaa niistä kansankodin moninaisia ilmeitä ja ilmiöitä.

Yksitellen näitä romaaneja ei kannata lukea, mutta yhden aloitettuaan haluaa lukea seuraavan. Niissä kuljetaan ympäri Eurooppaa, Afrikkaa ja muutakin maailmaa ja piirit ovat hyvin monenlaisia. Suosittelen!

2

Tätä kirjoittaessani sataa. Se tarkoittaa sitä, että kuivuudesta kärsineet vatut ja mustikat saavat makua ja kokoa. Ja että ehkä noin kahden viikon kuluttua nousee myös tatteja. Ystäväni nimittäin tietää kertoa, että Italiassa osataan arvioida tarkalleen tattien nousu ja se on 14 vuorokautta sateen jälkeen. Jee!

3

Yle Areenaan on ilmestynyt kolmas kausi poliisisarjasta Minkä taakseen jättää. Voin vain ihailla käsikirjoittajien ja näyttelijöiden taitoja; tässä on luotu sarja, jossa on monia samaistuttavia ihmiskohtaloita.

Päähenkilö on Cassie, joka kaipaa eläkkeelle, mutta ei ihan vielä pääse. Hän on hyvin tavanomaisen naisen oloinen ja jopa hänen ongelmansa ovat aika tavallisia: muistisairas isä ja poika, joka ei meinaa osata seistä omilla jaloillaan.

Nordic noirille kaikki kunnia, mutta jotenkin tämä tuntuu uskottavammalta kuin sorjoset ja karpit.

Minkä taakseen jättää Yle Areenassa.

4

Toista vuotta noudatan Ylen kehotusta pihanurmikkoni suhteen: Pelasta pörriäinen, älä tee mitään! Nyt piha on kuin pieni niitty ja todellakin näen nyt paljon enemmän kuin ennen perhosia, kimalaisia, mehiläisiä ja muuta pikkuväkeä.

Aiheeseen perehdyttäviä hienoja animaatiovideoita on nähtävissä sekä Ylen lähetysten lomassa että verkossa. Videot ovat hyvin lapsiystävällisiä, mutta sivistävät myös aikuisia – ovat kerrassaan mainioita!

5

Ja kaikkein parasta juuri nyt ovat hiljalleen hämärtyvät illat ja hiljalleen hiipuvan kesän yöt, jolloin malttaa jo nukkuakin. Eläköön vuodenajat ja niiden aiheuttamat muutokset!

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua