Parasta juuri nyt (29.1.2020): Ostia-näyttely, Pyramidin arvoitus, harjut, Silakkaliike, Tapio Parkkinen

29.01.2020
20200112 163014

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on ihastellut Ostiaa, pohtinut pyramidin ikuista arvoitusta ja kiivennyt korkeille paikoille.

1

Egyptiin ei nyt kannata matkustaa, tai mikä minä olen mitään kenellekään Hurghadaan menijälle neuvomaan.

Itse olen halunnut aina matkustaa pyramideille ja Faaraoiden luo. Mutta en nyt, koska ilmastomuutos, pommiuhka ja panttivankeus.

Avuksi riensi viikko sitten mahtava dokumentti Pyramidin arvoitus. Siinä brittiläinen tutkijaryhmä rekonstruoi tarkkaan Gizan pyramidin rakentamisen, kivien tuomisen rakennuspaikalle ja kaiken sen, mitä jätin sisuksista löytyy.

Dokumentissa seurataan henkeäsalpaavin grafiikoin, miten Niilin uoman kulkua muutettiin, miten kivet saatiin laivattua patoväylää pitkin rakennuspaikalle ja mikä määrä kiviä 180 metriä korkeaan hautamuistomerkkiin tarvittiin. Niinpä.

Niillä kivillä saataisiin muuten vajaan metrin korkuinen aita maapallon ympäri.

Pyramidin arvoitus katsottavissa Yle Areenassa.

2

Koko Suomen muu taide alkaa näkyä, kunhan päästään tässä kuussa Schjerfbeckistä eroon… köhöm, eihän näin saa sanoa.

No, annetaan tilaa siis muille taiteilijoille, vaikka Jussi TwoSevenille Kimmo Pyykkö -museossa Kangasalla. Graffitimies ja insinööri häkellyttää isoilla eläinpäillään. Kuka kätköstä kurkistaa?

Nyt voi törmätä upeaan näyttelyyn vaikka ravintolassa. Pyynikillä Neljä Vuodenaikaa -lounasravintolassa on esillä Laukontorin seinämuuriinkin komeita kuvia maalanneen Herman Schultzin maalauksia, häkellyttävän suuria ja tarkkanäköisiä tutkielmia kasvoista ja tilanteista.

Tai poikkea Tampereen keskustassa Ravintola Henrik’siin, jossa on esillä teatterimies Tapio Parkkisen naivistisia maalauksia ja teatterikasvoja. Parkkisen käyttämät värit lumoavat ja vievät ajatukset kesään.

Tapio Parkkisen maalaukset ja potretit ovat esillä Ravintola Henrik’sissä Tampereella.

3

Ostia – portti Roomaan -näyttelyyn ei kyllästy. Jos katsoit Pompeijin tuhosta kertovan dokumentin, voit jatkaa Roomaan Ostian kautta. Vapriikin näyttelyssä on kaikki, mitä jokaisen suomalaisen pitää ikuisen kaupungin liepeiltä tietää. Ruoat, rakkaudet, kaupankäynnin, jumalat ja kuoleman.

Häkellyttävin hahmo näyttelyssä on suolatyöntekijän luuranko, josta käy ilmi, että miehen leuat olivat vaurioituneet jo ennen syntymää niin, ettei hän saanut suutaan kunnolla auki. Siksi hän nautti ravintonsa ilmeisesti pillillä etuhampaiden väliin poratun reiän kautta.

Mies teki kuitenkin täyttä työpäivää ja oli arvostettu henkilö. Ravinnonsaantikin oli kohdallaan, koska hänessä ei näkynyt merkkejä aliravitsemuksesta.

Ostia – portti Roomaan Vapriikissa 10.5.2020 asti.

4

Hakeudu korkealle.

Nyt, ilman puiden lehtiä, maiseman yksityiskohdat erottuvat selkeästi. Hyviä korkeita paikkoja ovat harjut, Tampereella Pyynikinharju ja Epilänharju, Hikivuori ja Mustavuori, Kangasalla Kirkkoharju, Keisarinharju ja Kuohunharju, Nokialla Melon voimalaitoksen alue ja Siuro harjuineen.

Anna silmän siintää, näät järviä lahtineen, uutta teollisuutta ja asutusta.

Kaukaa katsomisessa on monia etuja: tunnet itsesi vuorenpeikoksi ja haltijaksi, maa taipuu tahtoosi. Kaukana kavala maailma.

Samalla tulet havainnoineeksi jääkauden aiheuttamia pinnanmuutoksia.

Jos laiskottaa, katsele Tamperetta Näsinneulasta tai Torni-hotellin baarista.

5

Vainojen uhrien muistopäivä 27.1.2020 alkoi karmeasti, Turussa tuhrittiin edellisenä yönä juutalaisen synagogan seinää ja Tampereella poltettiin sunnuntaina Israelin lippu.

Paha on todellisuutta. Se on ensin puheissa, katseessa, suvaitsemattomuutta lietsovassa viestissä. Se vääristää, manipuloi heikkoa ja kiusattua ja uskottelee, että vihaamalla voi voittaa.

”Olisi hyvä olla tietoinen siitä, mikä ihmisen ajaa yhtäkkiä kääntymään pahaksi, tavallisetkin ihmiset. Varmasti joitain propagandisteja aina on, mutta miten he saavat mukaansa muita, se on se mikä minua huolettaa erityisesti”, pohti presidentti Sauli Niinistö Auschwitzin vapautuksen muistojuhlan yhteydessä.

On helpottavaa, että meillä presidentti puhuu asiasta näin. Monessa muussa valtiossa johtajat eivät puhu. Ongelmaa ei muka ole.

Rasismia, fasismia, rajat kiinni -uhoa ja vihapuhetta ja syrjäytymistä vastaan syntynyt Silakkaliike tuo kannattajansa yhteen lauantaina 1.2.2020 Helsingin Kansalaistorille. Jos hyvin käy, väkeä saattaa olla paikalla 20 000 – 30 000 henkeä.

Mutta ei kannata olla naiivi. Valppaina ovat samaan aikaan myös vastavoimat.

Tavataan torilla.

Silakkaliike Kansalaistorilla 1.2.2020 klo 14.

Anne Välinoro, teksti ja kuvat