Täydellistä laskiaispullaa metsästämässä – herkuttelukierros Tampereen kahviloissa ja pullakaupoissa

25.02.2020
PÄÄKUVA brander

Laskiaispulla syntyy pullan, kermavaahdon ja mantelimassan kolmiyhteydestä. ”Maku on pehmeä ja tasainen. Hampaat uppoavat mantelimassatyynyyn niin että sen ihan tuntee. Päälle ripotellut mantelit maistuvat oikeilta manteleilta ja rapsahtelevat suussa, niin kuin aidossa vanhan ajan laskiaispullassa pitääkin”, kirjoittaa Petri Hänninen.

Aito laskiaispulla täytetään mantelimassalla. Hillotäytteinen pulla on nimeltään talvipulla, joten tässä arvostelussa arvioidaan ainoastaan mantelimassalla täytettyjä laskiaispullia.

Laskiaispullien laadussa on paljon vuosivaihtelua. Edellisvuoden ykkönen saattaa seuraavana vuonna päätyä listan jumboksi. Suurin syy tähän on elintarvikkeiden hinnannousu.

Pullakauppias ei halua nostaa tuotteensa hintaa, joten hän karsii sisältöä. Se tie on tuhoisa, sillä tasalaatuinen tuote houkuttelee asiakkaita vuodesta toiseen. Toki on niitäkin, joille hinta on kaikki kaikessa, mutta laskiaispullien tosiystävälle hinnalla ei ole merkitystä, jos rahalle saa vastinetta.

Laskiaisen jälkeen moni kahvilayrittäjä haluaa säästää, ja pakkaa ylijääneen mantelimassan pakasteeseen odottamaan seuraavaa vuotta. Mantelimassaa voi pakastaa, mutta matkalla siitä häviää maku. Vilpittömästi neuvon, että venyttäkää mieluummin laskiaispullakautta pääsiäiseen kuin että tarjoilette seuraavana vuonna mauttomia laskiaispullia.

Kelkasta pudonneet

Kahvila Amurin Helmi
3,20 € 

★★

Amurin Helmen laskiaispulla näyttää siltä miltä pitääkin. Sen päälle on ripoteltu isoja manteleita, ja kermavaahtopilvi kannattelee hattua. Mantelimassa on tuoretta ja makeaa, mutta kermavaahdossa voisi olla makua enemmänkin. Lopputulos on tuttu ja turvallinen, mutta yllätyksetön.

Toisella kerralla Helmessä käydessäni laskiaispullaan oli tarttunut aavistus märän koiran makua. En tiedä oliko se kermavaahdossa, sokerissa vai missä. Tämä toisella visiitilläni ilmennyt outo sivumaku verotti Helmen laskiaispullan pisteitä yhden tähden verran.

Pyymäen Oma
3,50 €

★★

”Tuon nielaisen yhtenä suupalana”, sanoi Kulta-Into Pii Roope-sedän hatusta. Pyymäen Oman laskiaispulla on suorastaan hämmästyttävän pieni. Pullasta kun haukkaa, maku ehti välähtää, mutta pulla katoaa ennen kuin arviointityö ehtii edes kunnolla alkaa.

Mantelimassa on tuoretta, samoin pulla, kermavaahtokin oli… no, kermavaahtoa. Kai.

Puolimäkeen tuiskahtaneet

Ståhlberg Aamurusko
3,20 €

★★★

Aamurusko on leipaissut monen laskiaisen voittopullat, mutta miten on nyt, kun kahvila on siirtynyt Ståhlberg-kahvilaketjun omistukseen? Saavun paikalle aamuvarhaisella, ja tarjoilija kiikuttaa vastavalmistuneen laskiaispullan suoraan takahuoneesta.

Kermavaahdon ja pullan kombinaatio toimii, ja pullan keskeltä löytyy iso ja maukas mantelimassaknööli. Kokonaisuus on tasapainoinen, ja mantelimassaa levittämällä se olisi vieläkin tasapainoisempi. Laskiaispullasta jää hyvä jälkimaku, mutta voittokamppailusta se auttamatta putoaa.

Brander Kauppahalli
3,20 €

★★★

Branderin pullat erottuvat ulkonäöllään kaikkien muiden laskiaispullista. Ne tunnistaa tummasta kuoresta ja kuohkeaksi vatkatusta kermavaahdosta. Tänä vuonna kermavaahtopilvi nostaa hatun ennätyskorkealle, ja mantelimassaa on levitelty surutta. Mutta voiko mantelimassaa olla liikaa? Mielestäni voi, ja tässä sitä on aivan liikaa.

Yleinen laskiaispullien vika on, että mantelimassaa on pihistelty, mutta voi sitä näköjään laittaa liikaakin. Laskiaispullasta pitää jäädä pieni täyttymätön fiilis, että taas pian haluaa uuden pullan. Pahimmillaan yltiömakea jättipulla täyttää laskiaispullanhimon koko loppuvuodeksi.

Branderin laskiaispullassa on myös aavistuksenomainen, muovinen sivumaku, joka voi toiselle olla inhokki, mutta toiselle houkutus.

Voittajakolmikko

Liisan leipomo, Kauppahalli
2,80 €

★★★★

Liisan leipomon laskiaispullissa on runsaasti vuosivaihtelua. Joskus ne on jopa äänestetty kaupungin parhaiksi laskiaispulliksi, joskus ne taas maistuvat hyvinkin mitäänsanomattomilta. Tänä vuonna Liisan leipomo oli ensimmäisten joukossa tarjoamassa laskiaispullia, joten näitä on tullut maisteltua jo useampi.

Tämänvuotinen Liisan leipomon laskiaispulla on jämpti eläkeläistyömiesten peruspulla. Pulla, kermavaahto ja mantelimassa ovat hyvässä balanssissa, ja hinta on silti onnistuttu pitämään alhaisena. Jotain viime silausta jäin kuitenkin kaipaamaan, iskevyyttä, yllättävyyttä, mantelimassan ja kermavaahdon räjähtelyä suussa.

Tallipihan kahvilan laskiaispulla on aseteltu kauniisti lautaselle.

Tallipihan kahvila
3,90 €

★★★★

Muutamien vuosien sekoilujen jälkeen Tallipihan kahvila palaa takaisin kärkikamppailuun. Pinkit marsipaanilaskiaispullat ovat takanapäin, ja Tallipihalta saa taas ihan oikeaa laskiaispullaa.

Pulla on nätti, ja se on kivasti aseteltu lautaselle. Makeus tulee tomusokerista, mikä ei ole ollenkaan huono veto. Lopputulos on täyteläinen ja herkullinen.

Fazer Cafen perinteitä kunnioittava laskiaispulla toi voiton kotiin.

Fazer Cafe
3,90

★★★★★

Fazerin laskiaispulla tursuaa perinteitä. Itse pulla on kotipullamainen ja pienehkö, mutta mantelit ovat isoja, kermavaahto runsasta ja mantelimassa suussasulavan raikasta.

Maku on pehmeä ja tasainen. Hampaat uppoavat mantelimassatyynyyn niin että sen ihan tuntee. Päälle ripotellut mantelit maistuvat oikeilta manteleilta ja rapsahtelevat suussa, niin kuin aidossa vanhan ajan laskiaispullassa pitääkin.

Petri Hänninen

Jäikö lempipullasi puuttumaan? Olisiko joku pitänyt ehdottomasti nostaa listalle? Paljasta oma suosikkilaskiaispullasi Kulttuuritoimituksen Facebook-sivuilla!

Pin It on Pinterest

Share This