Parasta juuri nyt (24.1.2022): Mini Metro, Jonathan Richman, World Radio History, @ircgalleria, Rotosherrat

24.01.2022
Minimetro

Kuva: Mini Metro

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Arttu Rantakärkkä on lumoutunut metrokartoista ja kuunnellut Amerikan Kari Peitsamoa.

1

Rakastatko raideliikennettä, pulmapelejä ja ennen kaikkea metro- ja joukkoliikennekarttojen minimalistista estetiikkaa? Sitten luultavasti rakastat myös Mini Metroa. Metroverkon rakentamiseen keskittyvä videopeli onnistuu tasapainottamaan rauhallisen yleistunnelman ja nopeaa päätöksentekoa vaativat linjamuutokset. Uskomattoman koukuttavasta pelistä voi nauttia lyhyissä pätkissä tai uppoutua liikennemogulin rooliin vaikka päivä- tai yökausiksi.

2

Muistin hiljattain Jonathan Richmanin parhaan levyn I, Jonathan (1992) olemassaolon, ja olen kuunnellut levyä lähes päivittäin viimeiset kolme viikkoa. ”Amerikan Kari Peitsamo” laulaa vastaansanomattomalla vilpittömyydellä lesbobaareista, kesäfiiliksistä, Velvet Undergroundista ja oikeastaan ihan mistä tahansa, mikä mieleen sattuu putkahtamaan. Huoletonta musiikkia!

3

World Radio History on uskomaton projekti, joka kokoaa ilahduttavan retrohtavalle verkkosivustolle valtavan massan sähköisen median historiaa. Jos World Radio History olisi fyysinen museo, asuisin siellä luultavasti ainakin kolme kuukautta vuodesta.

4

Kaltaisilleni 2000-luvun taitteessa teini-ikäänsä eläneille IRC-Galleria oli elämää suurempi asia. Sosiaalisen median pioneerialustalla solmittiin ja tuhottiin ystävyyssuhteita, tirkisteltiin tuntemattomien elämiä ja koeteltiin kuvankäsittelyn hyvän maun rajoja. Instagramin @ircgalleria-tili on upea internet-arkeologiaprojekti, jonka selaaminen on kuin tuijottaisi aikapeilin läpi 20 vuotta taaksepäin. Tuttujakin siellä näkyy!

5

Nettiradio KRO.fm:llä joka toinen tiistai pyörivä Rotosherrat on indiemusiikin erikoisohjelma, joka esittelee uutta omaehtoista musiikkia vahvasti kotimaahan painottuen. Sami Sankilammen ja Henri Turusen asiantuntevasti juontamissa kaksituntisissa vierailee ilahduttavan erilaisia artisteja, ja taiten kuratoitua musavirtaa höystää leppoisa jutustelu. Jaksot voi kuunnella myös jälkikäteen.

Arttu Rantakärkkä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua