Eetu Riikonen. Kuva: Alt Agency
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Juhani Koivisto on kuunnellut uutta ambientia, punkia, laulelmaa ja tyylilajeista vapaata instrumentaalimusiikkia.
1
Julianna Barwickin neljäs albumi Healing Is A Miracle (Ninja Tune) julkaistiin heinäkuussa 2020. Olen joitakin Barwickin aikaisempia levyjä kuunnellut ja ne ihan hyviksi havainnut, mutta tämä uusin albumi todella kietoi pauloihinsa. Healing Is A Miraclella Barwick luo täysin oman maailmansa. Musiikki kelluu ja liikkuu maailmassa, joka on samaan aikaan sekä meidän maailmamme että jotain täysin mystistä ja avaruudellista. Musiikkia voi varmaan kutsua ambientiksi tai new ageksi. Tai miksi näitä tämän tyylisiä nyt kutsutaankaan.
Levyllä vierailevat loistava harpisti Mary Lattimore, Sigur Rós -yhtyeen laulaja-kitaristina meritoitunut Jónsi ja tuottajana vaikuttanut Nosaj Thing. Kaikki he ovat Barwickin ystäviä, ja voin ainakin kuvitella, että se luo levylle tiettyä intiimiä tunnelmaa.
Healing Is a Miracle on näennäisesti kaunista äänimaisemaa, joka vain jatkuu ja jatkuu, mutta se on aistiharha. Levy on täynnä muutoksia, ja viisi minuuttia voi tätä kuunnellessa muuttua loputtomaksi maailmankaikkeudeksi. Kun levy vinyyliltä kuunnellessa pitää (tai sen saa) käydä kääntämässä puolessa välissä eli noin 18 minuutin jälkeen, musiikin universaalinen mittasuhteisuus vain korostuu, koska tulee palattua hetkeksi tähän perusmaailmaan.
Vinyylin muuten voi lainata kirjastosta ainakin Pirkanmaa alueella eli ei muuta kuin PIKI-verkkokirjastoon varausta tekemään.
Erittäin puhdistavaa musiikkia! Healing Music!
2
Sorsajengiltä ilmestyi joulukuussa 2020 biisi Jumala. Sorsajengi on julkaissut aiemmin kaksi ep:tä, Sorsajengi tappaa (2019) ja Sorsajengi kiduttaa (2020). Näiltä levyiltä löytyy biisejä, kuten Nekrofiiliorgiat, Millään ei ole mitään väliä sekä Haluun kattoo pornoo ja vetää käteen.
Biisien nimet kertovat hyvinkin suoraa mistä edellisillä levyillä on kyse. Vai kertovatko. Kyllä ne kertovat, mutta samalla ne kertovat myös ihmisten yksinäisyydestä, tekopyhyydestä ja lohduttomuudesta. Musiikki sekä naurattaa että koskettaa. Enemmän koskettaa.
Uudessa Jumala-biisissä liikutaan samoissa vesissä, mutta nyt koko homma kiteytyy siihen kuinka ihmiset toimivat kaksinaismoralistisesti kristinuskon siivellä. Älyttömän hieno ja raju biisi.
Sorsajengi tuhoaa -albumi (Playground) ilmestyy 12.2.2021.
3
Tommi Laine on monille tamperelaisille tuttu kitaristi. Tunnetuin ja vakituisin hänen yhtyeistään lienee Pekko Käppi & K.H.H.L.
Viime vuonna Tampereen Levyt julkaisi Tommin ensimmäisen omissa nimissä tehdyn levyn, Tommi Laine & The Graveyard Shiftin Adventures in Minor -albumin. Levyllä soittavat Tommin lisäksi Sami Sippola (baritonisaksofoni), Ville Rauhala (kontrabasso) ja Jani Auvinen (rummut).
Levy on rennon letkeää instrumentaalimusiikkia, jota ei oikein voi määritellä mihinkään genreen. Albumilla voi aistia paremmin näyttelijänä tunnetun Markku Peltolan 2000-luvun alkupuolella ilmestyneiden albumien Buster Keatonin ratsutila (2003) ja Buster Keaton tarkistaa idän ja lännen (2006) hengen. En tiedä onko tämä mielleyhtymä sattumaa korvissani vai onko tässä syvempi tarkoitus.
Odotan innolla, että pääsen taas joskus keikoille ja varsinkin sitä, että näen Tommi Laine & The Graveyard Shiftin soittamassa livenä.
4
Eetu Riikonen on nuori laulaja-lauluntekijä. Häneltä löytyy Spotifystä kolme laulua. Niistä uusin on marraskuussa 2020 ilmestynyt Hautausmaa. Olen kuunnellut sitä useita kertoja, ja aina vain se vetää minut jonnekin sfääreihin. Laulu koskettaa minua niin kuin vain kaikista hienoimmat laulut koskettavat: suoraa tunteisiin, mutta samalla kokonaisen maailmankaikkeuden sisääni ja ympärilleni luoden. Erittäin kaunista ja lohdullista.
Hieno seurata kuinka upeita laulaja-lauluntekijöitä Suomen nuoremmasta polvesta nousee. Eetu Riikosen Hautausmaa pyörii täysin samoilla leveleillä kuin J. Karjalaisen ja muiden vanhemman polven mestarien jutut.
5
Hämmästyin huomatessani, että ystäväni Miia Lepolan yhtye Lepolan Akka & Kulkutauti julkaisee heti vuoden 2021 alussa singlen Jäähyväiset aseille. Kyllä kyllä, kyseessä on cover juuri siitä eli Kollaa Kestää -yhtyeen ylivoimaisesta klassikosta vuodelta 1979. Originaalibiisi on niin hyvä ja niin tärkeä tosi monelle, kuten itselleni, etten oikein innostunut ideasta.
Lepolan Akka & Kulkutauti julkaisi oman versionsa muutama päivä sitten ja tokihan sen heti kuuntelin. Puolessa välissä biisiä sulin Lepolan Akan & Kulkutaudin versiolle. Bändi vetää biisin omalla tyylillään, kaikkien sanojen sisällä ja takana seisten.
Lepolan Akka & Kulkutauti laulaa tärkeästä yleismaailmallisesta asiasta mutta erityisen hienoa on tuntea tässä versiossa voimakkaana se, kuinka laulun henkilökohtainen osuus tulee niin vahvasti esille.
”
”Tänään jaksan nousta seisomaan
Tänään lähden maailmaan
Omaa tietäni kulkemaan
Tahdon nähdä mitä on seinien takana
Minä tänään aloitan laulamaan
Tänään soitellen sotaan
Soitellen sotaan
Jossa ketään ei tarvitse vahingoittaa
Jäähyväiset aseille joihin uskottiin
Jäähyväiset aseille joilla synnit sovitettiin
Jäähyväiset aseille joilla elämää suojellaan
Jäähyväiset aseille joilla elämä tuhotaan
Jäähyväiset aseille joilla elämää suojellaan
Jäähyväiset aseille joilla elämä tuhotaan”(Sanat Jyrki Siukonen)
Juhani Koivisto
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (11.9.2024): Lautapelioppaan vuosiäänestys, maantiepyöräily, Love Is Blind UK, 18xx-pelit, kirjasyksy
Mikko Saari on järjestänyt lautapeliäänestystä, pyöräillyt, katsellut rakkausrealityä, pelannut junapelejä ja fiilistellyt kirjasyksyä.
Parasta juuri nyt: Japani!
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Juho Narsakka viettää kesälomaa Japanissa.