Parasta juuri nyt (22.7.)

22.07.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anna Elina Isoaron listalta löytyy Suistamon sähköä ja Siuron kesäteatterin rosvolauluja.

1

Ruuhkavuosimutsin kesärientoihin kuuluu tietysti lastenkulttuuria. Finlaysonin alueella on ollut läpi kesän ohjelmaa lapsille joka tiistai. Muutama viikko sitten pehmolelujen piknikillä päästiin tuunaamaan omia pehmoja ruseteilla ja kukkakoristeilla Käsityökoulu Näpsän opettajien opastuksella. Jännittävää oli myös käyttää rakas pehmokaveri kuntotarkastuksessa itsensä Täti Taikakynän pakeilla.

Samalla kulttuurivisiitillä tsekkailtiin Finlayson Art Arean taidetarjontaa. Lapsiseuralaisia ilahdutti erityisesti Juhana Nyrhisen soiva skeittiramppi, jota pystyi myös käyttämään liukumäkenä.

Lasten Finlayson: Hännänhuippua! ti 30.7. ja 6.8. klo 11 Työväenmuseo Werstaalla. Finlayson Art Area 25.8. saakka Finlaysonin alueella.

2

Lastenkulttuuritarjonta on riemukasta myös Tampereen rajojen ulkopuolella. Yhtenä heinäkuisena lauantaina ajelimme perheen kanssa Siuroon katsomaan Ilaria Tuccin ohjaamaa lastenteatteriesitystä Ota kiinni, Pötkönen! Pieniin perheenjäseniin vaikutuksen teki erityisesti poliisikoira Mustia esittäneen Koiran roolisuoritus, mutta allekirjoittaneen mielestä Mona Ratalahti ja Kielo Kärkkäinen olivat lavalla vähintään yhtä luonteikkaita.

Esitys perustuu Ratalahden ja Sami Sippolan tekemiin rosvolauluihin, jotka Burger Trio on levyttänyt Kärkkäinen ja Jaakko Laitinen solisteinaan. Levy on mitä hauskinta matkamusiikkia kesän autoreissuille.

Esityksen jälkeen nautittiin kesäpäivän kiireettömyydestä ja Siuron idyllisestä miljööstä legendaarisen Koskibaarin terassilla. Valintani ruokalistalta oli sipsikaljavegaanihenkiset, sopivan tuliset seitansiivet.

Ota kiinni, Pötkönen! Siuron Koski-teatterissa la 27.7. klo 14 ja 16, su 28.7 klo 14 ja 16.

3

Kuulin Suistamon Sähköä ensimmäisen kerran viime syksynä, ja siitä pitäen bändi on keikkunut parasta juuri nyt -listallani. Kansanperinteestä ja rajantakaisesta Karjalasta kumpuavat, tuonilmaisiinkin kurkottavat sanoitukset, tanssituttava elektroenergia ja villistä haikeaan varioiva haitarinsoitto muodostavat kerrassaan vastustamattoman kokonaisuuden.

Parasta Suistamon Sähköstä on nauttia livekeikalla mukana laulaen ja tanssien, mutta levyltä kuunneltunakin bändi toimii.

4

Kesällä on aikaa uppoutua paksuihin romaaneihin, mutta runoilijana haluaisin tietysti vetää kotiin päin ja suositella kaikille lyriikan lukemista. Ratkaisu, jolla proosan ja runouden saa samassa paketissa, on nerokas lajihybridi säeromaani.

Elizabeth Acevedon säeromaanissa Runoilija X (suom. Leena Ojalatva) juonivetoisen lukuromaanin imu yhdistyy runokielen tiiviyteen, ilmaisuvoimaan ja havaintotarkkuuteen. Kotimainen, vieläpä pirkanmaalainen vaihtoehtokin säeromaaniskenestä löytyy: Kirsti Kurosen ihanat säeromaanit Paha puuska ja Pönttö kestävät monta lukukertaa.

Kaikki nämä mainitut teokset kuvaavat nuoruuden kipuja ja kiihkeyttä ja sopivat siksi erinomaisesti kesäiltojen lukemiseksi.

5

Aiemmin tykkäsin kirjoittaa kauniisiin muistikirjoihin, mutta hiljattain olen siirtynyt yhä ohuempiin vihkoihin; ne sujahtavat kevyesti mukaan reppuun kirjojen väliin tai vaikka läppäripussiin. Laiskempikin kirjoitustahti tuottaa tyydyttävän aikaansaamisen tunteen, kun vihko tulee nopeammin täyteen.

Esimerkiksi Mira Malliuksen söpöillä eläinhahmoilla kansikuvitettuja vihkoja voi shoppailla suloisesta Hämeenpuiston Vihkokaupasta.

Vihkokauppa (Hämeenpuisto 31) avoinna ti–pe 12–18 ja la klo 11–15.

Anna Elina Isoaro