Parasta juuri nyt (21.7.2020): Lappeenranta, Porvoo, Orimattila, Kotka, Hamina

21.07.2020
KOTKA Lari Aaltonen

Kotkassa on kauniita puistoja.

Parasta juuri nyt -palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Lari Aaltonen on nauttinut kesästä kotimaassa matkaillen.

Kesä ja kotimaanmatkailu! Kerrankin on ollut lomaa ja täten aikaa kesäisiin helmiin. Kaikki Suomen kaupungit ovat tunnetusti kauniita kesäkaupunkeja. Tässä häpeilemättömän subjektiivista luettelointia paikoista, jotka ovat olleet parasta kesällä 2020.

1

 

Ensimmäisenä listassa itseoikeutettuna tietenkin Lappeenranta, jonka lähistöllä on tullut yli 40 vuotta mökkeiltyä, joten paikat ovat kohtuullisen tuttuja, mutta myös ihanasti uudistuvia. Kaupunkiin tullessa perusreittinä voidaan pitää kolmiota, jossa ensin syödään vedyt ja/tai atomit (myös kasvisversioina) torilta tai satamasta, sitten uskomattomat kakut Majurskasta kauniin linnoituksen alueella ja päätteeksi maailman parhaat kahvit Satamatie 6:sta.

Mökkeilyn intensiteetin vuoksi kokematta on vielä toistaiseksi huippufestariksi kehuttu LPRHC Fest ja Lappeenrannan kesäteatteri, jossa on kuuleman mukaan myös kunnianhimoista tarjontaa varsinkin musiikkiaiheisten näytelmien parissa. Ja on siellä tietty hiekkalinnat ja mahdollisuus laivailla Viipuriin. Ensi kesänä sitten!

2

PORVOO Lari Aaltonen

Porvoo.

Porvoo, onhan se nyt kaunis ja makea kuin heinäkuinen mansikka! Ihana vanha kaupunki, hyviä ravintoloita niin kuin esimerkiksi Zum Beispiel tai Khukuri ja lukemattomia mahtavia kahviloita kuten Café Cabriole. Pääsin reissullani myös rippijuhliin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1991.

3

Päijät-Hämeen helmi Orimattila valikoitui kohteeksi siksi, että siellä esitettiin tänä(kin) kesänä huippuluokan sirkusta, kun Arctic Ensemble oli valloittanut Kyrön hevosmaneesin hienolla nykysirkusesityksellään Ajolähtö. Esityksen kaari piti otteessaan ja sitoi taitavat temput osaksi hykerryttävää kokonaisuutta, joka esitteli ryhmän taitoja muun muassa pariakrobatiassa, keinutrapetsilla sekä huippukohtana korealaisen keinun osaajina. Esitys nauratti, pelotti, ihastutti ja sai haukkomaan henkeä juuri niin kuin kunnon esityksen pitääkin! Loppuunmyyty show sai muutamia lisäesityksiä, joten äkkiä nyt varaamaan lippuja! 

KOIVULINNA Lari Aaltonen

Koivulinna.

Siellä päin pyöriessä voi samalla käydä vaikkapa Pukkilassa katsastamassa Koivulinnan näyttelyn (Jasmin Anoschkin ja Sampsa Sarparanta) ja hiippailla hakemaan luontokokemusta esimerkiksi Askolan hiidenkirnuille.

4

Kotkasta en oikein osaa muuta sanoa kuin että ihan mielettömän mahtavat puistot! Kaikki se ihmeellinen kauneus on lähestulkoon kokonaan yhden miehen ansiota: muun muassa Yhdysvalloissa opiskellut Heikki Laaksonen aloitti työt kaupunginpuutarhurina vuonna 1983, kun Kotkan satama-alue oli lähinnä haisevaa lietettä, ja kaupunkilaisten vastustuksesta huolimatta sai kymmenessä vuodessa luotua Kotkaan jo niin upeaa puistomaisemaa, että vastustus muuttui ylistykseksi ja mahdollisti todellisen puistokaupungin suunnittelun jatkamisen ja toteuttamisen. Nykyisellään kaupunki tunnetaankin erityisesti juuri näistä kaupunkikeitaistaan.

Lisää aiheesta voi lukaista täältä.

5

HAMINA Lari Aaltonen

Hamina.

Haminan keskusta on kyllä kaunis. Kesäisenä sunnuntai-iltana saapuessani kaupunkiin ainoa kuuluva ääni oli noin viiden mopopojan päristely tyhjillä kaduilla. Hamina on perustettu vuonna 1653, ja sen 1700-luvun keskusta on kaavoitettu ympyrän muotoon, joka on kyllä Suomessa varsin eksoottista ja mahdollistaa varmasti hauskat mopoajelut.

Aamuauringossa vanhan linnoituksen valleja mukaillut kävelyreitti oli tosi kiinnostava, ja kotimaanturistin aamupäivän kruunasi erikoislaatuisen antiikkikaupan/kirpputorin valikoimat ja Konditoria Huovila. Kyllä Suomi on täynnä kaikenlaista ihmeellistä!

Lari Aaltonen, teksti ja kuvat

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua