Parasta juuri nyt (21.10.2022): Pori Ars 22, Tapahtui veden äärellä, Suonsilmä, Ikuinen kaipuu, talviuinti

21.10.2022
Le Saboteur

Anssi Kasitonni: Le Saboteur. Kuva: AV-arkki

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Leena Reikko ihastui ikihyviksi Pori Ars 22 -näyttelyyn ja palasi vanhan ruotsalaisdekkarin pariin.

1

Ehdottomasti parasta juuri nyt lokakuun loppuun asti Porissa on Ars Pori 22. Hulvaton näyttelykokonaisuus on vallannut ostoskeskuksena hiljentyneen Iso Karhun kävelykadun varrella. Monikerroksinen tila on oiva paikka lähes 50 tekijän ja ryhmän töille.

Ars Pori 22 tarjoaa helposti lähestyttäviä taidekokemuksia jokaiselle jotakin -tyyliin. Viimeistään Anssi Kasitonnin Le Saboteur -elokuva saa toteamaan, että olipa hieno kokonaisuus!

Näyttelyssä ovat myös ne kuuluisat, paikallisesti pahennusta herättäneet Tapani Kokon kikkeliveistokset.

Ars Pori 22 Porin Isossa Karhussa 30.10.2022 asti.

2

Kerstin Ekmanin Ruotsissa vuonna 1993 ilmestynyt Händelser vid vattnet eli Tapahtui veden äärellä sai ilmestyttyään lukuisia arvostettuja kirjallisuuspalkintoja ja nosti dekkarit uudenlaiseen arvoon. Nyt teos on päässyt myös Tammen Keltaiseen kirjastoon.

Tapahtui veden äärellä ei kuulu Nordic Noir -genreen; se on yhtä lailla kirja ihmissuhteista, luonnosta tai ruotsalaisesta yhteiskunnasta 1970-luvulla kuin se on kaksoismurhamysteeri. Sitä lukiessa muistaa taas, että hienon kirjan lumo ei häviä, vaikka vuosikymmenet kuluvat. Tänään luettuna se on myös paluuta maailmaan, jota ei enää ole ja jota jotkut kaipaavat, toiset eivät.

3

Ruotsalaiset naiskirjailijat ovat dekkaristeina menestyneet mainiosti Kerstin Ekmanin tasoittamalla tiellä. Omalla laillaan tyylilajia on voimakkaasti muuttanut Liza Marklund, joka nosti naiset dekkareidensa päähenkilöiksi.

Suonsilmä (Otava, 2022) on pohjoiseen Ruotsiin sijoittuvan Napapiiri-sarjan toinen osa ja sen päähenkilöt ovat poliisipäällikkö Wiking Stormberg ja tämän 30 vuotta sitten kadonnut Helena-vaimo. Marklundin tyyliin hyvin kirjoitettu dekkari on mukavaa ajanvietettä syksyiltaan, mutta hieman liikaa kirjailijan mielikuvitus on laukannut.

4

Ikuinen kaipuu (Tammi, 2022) päättää Ann-Luise Bertellin hienon Botnia-trilogian. Kokonaisuus on kaunis; paljon mietteitä ja tunteita herättävä. Viimeisessä osassa maailmaa katsotaan nuoren tytön silmin, joka on repäisty tutusta ja turvallisesta uuteen elämään kaukana maailman laidalla, suomalaisella Pohjanmaalla.

5

Taas on se aika vuodesta, kun talviuintipaikat aukeavat – ja se on ihanaa. Juuri mikään ei voita sitä kokonaisuutta, mikä saunasta ja kylmässä vedessä uimisesta muodostuu. Parasta juuri nyt!

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua