Parasta juuri nyt (20.5.2024): Viattomuus, Nimeni on Mutlu, Puolikas, Eroja ja sovintoja, Etnistä puhdistusta Pyhällä maalla

20.05.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Viattomuus. Kuva: Making Movies / Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Leena Reikko on katsonut dokumentteja Lähi-idästä, lukenut saamelaisista ja oppinut parisuhdeongelmista.

1

Viattomuus (2022) on harvinaislaatuinen israelilaisdokumentti heistä, jotka eivät sopeudu militarismin leimaamaan yhteisöön.

Dokumentissa on käytetty päähenkilöiden lapsuuden ja nuoruuden aikaisia kotivideoita. Yhdistettyinä hienoihin teksteihin ja päiväkirjaotteisiin ne muodostavat koskettavat tarinat päähenkilöistä, joista jokainen päätyy elämässään samaan ratkaisuun.

Guy Davidin ohjaama dokumentti on tehty paljon ennen nyt meneillään olevaa Gazan sotaa, mutta oli silloin yhtä ajankohtainen kuin nytkin; on ollut ajankohtainen vuosikymmeniä. Ohjelmaa on välillä tuskallisen vaikeaa katsoa – mutta se on hyvä nähdä.

Viattomuus Yle Areenassa.

2

Turkin kielessä kaikilla nimillä on merkitys ja Mutlu tarkoittaa onnellista. Dokumentin Nimeni on Mutlu (2022) päähenkilöllä onkin ohjelman alussa kaikki hyvin: hieno lauluääni, tähteyteen sopiva ulkonäkö sekä finaalipaikka suositussa laulukilpailussa.

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puuttuminen ei ole vuosiin ollut Turkin poliittisella agendalla. Vuonna 2021 Turkki jopa vetäytyi suurimman kaupunkinsa nimeä kantavasta, kansainvälisestä Istanbulin sopimuksesta, jonka tarkoitus on ehkäistä ja poistaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Tällainen väkivalta on dokumentin ytimessä. Ensin sen kohteeksi joutuu Mutlu, joka loukkaantuu vakavasti ja sitten tämän sisar, joka kuolee. Molempia ammutaan niin sanotun kunniaväkivallan nimissä.

Nick Readin ja Ayse Toprakin ohjaamassa dokumentissa tulee erityisen hyvin esiin perheen merkitys turkkilaisessa yhteiskunnassa. Vai voisitteko kuvitella, että oma perheenne leiriytyisi sairaalan parkkipaikalle muutamaksi viikoksi ollakseen lähellä, kun heräätte teho-osastolla ja teitä päästään katsomaan?

Synkistä hetkistä huolimatta dokumentissa on myös toivoa. Mutlu taistelee naisten oikeuksien puolesta ja laulaa jälleen vaikeista vammoistaan huolimatta.

Nimeni on Mutlu Yle Areenassa.

3

Ibbá on nuori saamelaisnainen, joka palaa suvun kotiseudulle. Hän tuntee ja tietää juurensa jotenkuten, mutta on itse elänyt omanlaistaan elämää Tampereella. Inga Maggan Puolikas (Like 2024) on kaunis romaani Ibbán matkasta oman perheen ja suvun historiaan ja samalla omaan identiteettiin.

4

Eroja ja sovintoja (2023) on onnistunut draamasarja ihmissuhdeongelmista ja kantaa hyvinkin kahdeksan osaansa. Johanna on psykologi ja perhesovittelija, jonka tehtävä on varmistaa lasten etu, kun perhe ajautuu kriisiin. Sohvalla käy välejään selvittämässä useampiakin pariskuntia ja jokainen antaa ajattelemisen aihetta.

Myös Johannan omassa elämässä on draamaa. Suhde oman puolison kanssa on ollut katkolla ja vanhempienkin elämästä tulee esiin kaikenlaista.

Sarjan näyttelijätyö on erinomaista ja jokaista voisi kiittää erikseen. Mutta erityisesti Pirjo Lonka Johannana ansaitsee vielä vähän muita isommat aplodit.

Eroja ja sovintoja Ruutu-palvelussa.

5

Samalla kun Gazan sodasta on nyt uutisoitu yli puoli vuotta, myös Israelin miehittämällä Länsirannalla tapahtuu ja siitä kertoo Pertti Pesosen ansiokas Ulkolinja-dokumentti Etnistä puhdistusta Pyhällä maalla.

Dokumentti kertoo elämästä Daavid ja Goljat -asetelmassa. Katsoja voi itse päättää, kumpaan rooliin asettuvat laittomien siirtokuntien asukkaat ja kumpaan palestiinalaiset.

Etnistä puhdistusta Pyhällä maalla Yle Areenassa.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua