Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Tomi Nordlund on perehtynyt muun muassa kusipäihin, Sammonkadun varrelle nousseisiin ravintoihin ja tuoreisiin festarijulkistuksiin.

1

Maailma on täynnä kusipäitä. Tätä itsestäänselvyyttä käsitellään virkeästi Aaron Jamesin menestyskirjaan pohjautuvassa dokumentissa Assholes: A Theory. Siinä ohjaaja John Walker selvittelee sitä, mistä paskiaisia sikiää ja miksi osa ihmisistä on silkkoja kusipäitä tai ainakin käyttäytyy ajoittain erittäin ikävästi. Itsekkyyttä, ylpeyttä, narsismia, liiallista omanarvontuntoa, empatiakyvyttömyyttä ja muita ihmeellisiä ominaisuuksia ruoditaan dokumentissa viihdyttävästi ja myös ihan akateemisella tasolla.

Pitääkö olla kusipää menestyäkseen? Onko suurin osa kusipäistä miehiä? Kuinka tietoista kusipäisyys on? Voiko kusipäisyydestä kasvaa pois? Millä aloilla kusipäisyys on pahinta? Miksi kusipäitä ihaillaan? Miten some edistää kusipäisyyttä? Hyviä kysymyksiä riittää. Dokumentti tarjoaa sopivassa suhteessa huumoria ja asiaa aiheesta, joka koskee tavalla tai toisella meitä kaikkia.

Dokumentti on katsottavissa Yle Areenalla.

2

Kusipäistä puheen ollen, jenkkikomedian maanvaiva Larry David on taas framilla, sillä komediasarja Curb Your Enthusiasmin kymmenes (ja ehkä viimeinen) tuotantokausi on ilmestynyt jakso kerrallaan -tahtiin HBO Nordic -suoratoistopalveluun. David tosin ei ole jatkuvasti kusipää tai ei ainakaan koskaan näe itseään sellaisena. Hän kieltämättä toimii välillä typerästi mutta joutuu myös itse kusipäisen käytöksen kohteeksi. Usein tilanteet eskaloituvat hyvistäkin pyrkimyksistä huolimatta.

Joka tapauksessa uusi kausi vaikuttaa paljon yhdeksättä kautta paremmalta. Jaksojen käsikirjoituksissa on taas freesi ote ja huumori on suoran piikikästä, provokatiivista sekä paikoin absurdiakin. Tutut Curb-hahmot ja tuoreet tuttavuudet käyttäytyvät ihanan rasittavasti, minkä lisäksi ajankohtaisiinkin ilmiöihin pureutuvat tarinalinjat risteilevät suhteessa toisiinsa nautinnollisesti. Fuck you, Larry!

Curb Your Enthusiasm on katsottavissa HBO Nordicilla.

3

Muusikko, tuottaja, opettaja ja studiovelho Rick Beato on saanut minut koukutettua varsin yksinkertaisella mutta populaarimusiikin ystävään helposti vetoavalla tavalla. What makes this song great”, hän kysyy ja vastaa sitten purkamalla kaanoniin kuuluvan popkappaleen osiin ja analysoimalla, miten mikäkin palanen sävellyksellisesti, sovituksellisesti, soitannollisesti ja tuotannollisesti toimii.

Beat on kuvannut sarjaa jo yli 80 jakson verran. Ruodinnan alkutaipaleella hän eritteli esimerkiksi The Policen Every Little Thing She Does Is Magicin (1981) neroutta. Vaikken ole koskaan ollut biisin säkeistön ja kertosäkeen voimakkaan kontrastin ystävä, sai Beaton “opetusvideo” katsomaan tätäkin klassikkokappaletta aivan uusin silmin. Uusimmassa jaksossa Beato-käsittelyn puolestaan saa Stevie Wonderin vanha tanssihitti Superstition (1972). Mies on julkaissut kanavallaan myös sinänsä tyhjänpäiväisiä mutta ihan viihdyttäviä ”parhaat kitara- ja bassoriffit” -tyyppisiä listauksia.

 

4

Hyvää ravintolaruokaa Tampereella saadakseen ei tarvitse välttämättä raahautua kaupungin keskustaan asti. Esimerkiksi Kalevasta ja etenkin sen toisen pääkadun eli Sammonkadun tienoosta on vähitellen kehkeytynyt mitä maittavin ravintolakeskittymä. Vaihtoehtoja ja tarjontaa nimittäin riittää. Kuten eräs ystäväni Berliinin tunnettuun ravintola- ja tapahtuma-alueeseen viitaten totesi: “Kaleva on nykyään Tampereen Friedrichshain”. Kieltämättä tässä alkaa tuntua kuin asuisi isommassakin kaupungissa!

Uusiin isompiin tiloihin muuttanut Evin on vanha tuttu pizzeriaklassikko. Vahvasti pitää pintansa myös erinomaista intialaista tarjoileva Uma’s TakeAway. Uusiin Sammonkadun vahvistuksiin puolestaan kuuluu kotoisa Zafran, joka mainostaa olevansa “moderni Lähi-idän ravintola skandinaavisilla vaikutteilla”. Paikan erikoisuutena ovat kanarialinnut, tosin niitä ei ole tarkoitettu syötäväksi.

Vielä tuoreempi tapaus on Sammonkadun Teboilin vieressä sijaitseva buffet-ravintola Chu Asian Street Food, jonka jäntevä makumaailma ja ystävällinen palvelu vakuuttivat heti kättelyssä. Sen vierestä löytyvät vielä laadukkaasta tarjonnastaan tuttu Public House Huurre – ja tietysti Kotipizza. Kalevassa kelpaa kulinaristin kölliä.

5

Helmi–maaliskuun vaihde on sitä aikaa, jolloin kesäfestivaalit tekevät urakalla uusia julkistuksia. Ja niitähän on tietysti kiva seurata ja ihmetellä. Jos keskitytään isoihin ulkomaisiin artistijulkistuksiin, niin Pori Jazz ilmoitti alkuviikosta soul-pop-tähti John Legendin buukkaamisesta. Se on iso sulka hattuun, sillä miehen osakkeet ovat nousseet roimasti sitten edellisen Porin-vierailun kesällä 2013.

Turun Ruisrock taas kertoi napanneensa muun muassa Alessia Caran, Brit Awards -voittaja Daven ja paluun tekevän ruotsalaisbändi The Arkin. Helsinkiläinen Sideways vahvisti kovaa esiintyjäkaartiaan Pulp-solistina tunnetun Jarvis Cockerin JARV IS -yhtyeellä. Helsingin Suvilahteen muuttanut Weekend Festival puolestaan tiedotti artistilistansa karttuvan muun muassa A$AP Rockylla ja Iggy Azalealla.

Pienemmän mittakaavan tapahtumistakin on kuulunut mukavia julkistusuutisia. Esimerkiksi tamperelainen SaariBlues kertoi eilen, että Viikinsaareen saapuvat kesäkuussa juurevasti itseään ilmaisemaan muun muassa Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä, Aija Puurtinen & Brooklynin satu ja Marjo Leinonen & Knucklebone Oscar. Pian se kesä koittaa!

Tomi Nordlund