Parasta juuri nyt (2.5.2024): Veden elämää, Luvattu maa, Suomenlinna, euroviisut, Löydä luonnollinen äänesi

02.05.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Suomea kartalla. Kuva: Anne Välinoro

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on sukeltanut maalausten kautta veteen, opetellut perunanistutusta Mads Mikkelsenin kanssa ja oppinut kartoista Suomenlinnassa.

1

Sinebrycchoffin taidemuseo Helsingissä Bulevardin päässä on jo rakennuksena käymisen arvoinen porvariskodin sisustuksineen, mutta parasta on, että siellä on taidemuseo. Nyt mennään veteen.

Miten merimaisemissa laivat kulkevat ja miksi ne kulkevat? Sotalaivat ovat uppoamassa, katoamassa tyrskyihin ja purjelaivat viistävät horisontissa. Varsinkin Hollannin kultakaudella maa- ja vesiliikenteen jouheva yhdistäminen oli valtion hyvinvoinnin tae.

Mutta myös järvet, joet ja lammet ovat vettä. Näyttelyssä Veden elämää tutustutaan myös suomalaisten naistaiteilijoiden tapaan kuvata vettä ja maisemaa. Venny Soldan-Brofeldtin näkymä suomalaiseen jääkauden hiomaan kalliorantaan kutsuu auringonottoon. Ellen Thesleffin katse veden pintaan paljastaa sen lukuisat värit.

Vähemmän tunnetun Julia de Cock-Stigzeliuksen normandialainen jokimaisema on vihreän ylistys.

Veden elämää Sinebrychoffin museossa 11.8.2024 asti.

20240414 160450

Venny Soldan-Brofeldtin maalaamia kallioita. Kuva: Anne Välinoro

2

Kohta pannaan perunaa. Mutta ensin käännetään maa.

Laitan tänä keväänä Timoa. Se on satoisa ja kestävä.

Annabella tuotti viime kesänä vaivoin pari ämpärillistä.

Nyt voi opetella perunanviljelyn pohjoismaista historiaa Nikolaj Arcelin upean Luvattu maa -elokuvan seurassa. Mads Mikkelsenin köyhän kapteenin tähdittämä elokuva on kevään ykkönen.

Luvattu maa näyttää viljely-yritykset Jyllannin jängille; nummille. Ludvig Kahlen ei anna periksi, vaikka linnanherra on ihmishirviö ja kiusaaja, naisten kanssa käy köpelösti ja hallakin uhkaa istutuksia.

Elokuvan kuvaus on suurenmoista. Tässä henkii 1700-luku kaikessa komeudessaan ja ankeudessaan.

Miten kuninkaan valta ja lupaukset ulottuvat jokaisen elämään? Miten maanmittaus tehtiin?

Onko piianpojan nousu aateliseksi mahdollinen?

Mikkelsen on roolistaan syystä palkittu. Jäyhyys voi kallistua kliseeksi, mutta tähän se sopii.

Lue Antti Selkokarin Kulttuuritoimitukseen kirjoittama arvio elokuvasta täältä.

3

Helsingissä kannattaa aina piipahtaa Suomenlinnassa. Lauttamatkan sinne voi tehdä HSL:n lipulla. Saarella pääsee aikamatkalle Suomen, autonomisen Suomen ja Ruotsi-Suomen historiaan. Museossa on aivan liki tuleva elokuva Suomen linnan historiasta sinänsä, myös siihen vaiheeseen, kun engelsmannit saapuivat kolmella sadalla laivalla Suomemme rannoille. Miten Suomi oikein liittyi Krimin sotaan?

Tänä keväänä ja kesällä museossa perehdytään maastomme kartoittamisen historiaan, karttojen piirtämisen taitoon ja kaupunkien asemakaavoihin.

Tarvittiin maanmittaushallitus ja maanmittaushallituksen ylitirehtööri Jacob Faggot, joka sai tehtäväkseen laatia Suomesta perusteellisen kartoituksen vuonna 1748.

Ja muista kahvitella Lelumuseon kahvilassa.

20240401 143344

Helsingin asemakaavaa. Kuva: Anne Välinoro

4

Aaah! On aika euroviisujen. Ainakin ennakoiden ja Viisukuplan avustamana. Ihanaa, että se on kahdella kielellä, hömpähtävä ja silti informatiivinen.

Eva Frantz ja Mikko Silvennoinen ovat tällä kertaa vakiokommentaattoreita, Sara Siipola ja Tobias Thorwind puolestaan juontavat biisit sisään.

Pääsin kerran Euroviisuihin työn merkeissä. Vuosi oli 2015 ja lavalla Pertti Kurikan nimipäivät.

Viikko oli ikimuistoinen. Parrakas Conchita heilui kotikaupungissaan Wienissä ja Ruotsi Måns Zelmerlöv voitti kisat taas kerran naapuriin.

Venäjän edustaja herätti pahaa verta. Politiikka teki tuloaan viisuihin.

Olen jo farkkushortseissa. Maaliskuusta lähtien.

Eurovision laulukilpailut Malmössä 7.–11.5.2024.

5

Kevään juhlat tulevat ja niiden myötä puheenpitovelvoitteet.

Väriseekö äänesi kansanjoukkojen edessä? Pidätkö ääntäsi epäkiinnostavana? Onko sinulla mielestäsi paljon sanottavaa, mutta monotoninen tapa ilmaisuun?

Miltä kuulostaa maailma änkyttäjän tai näkövammaisen korvin?

Tähän kaikkeen auttaa perehtyminen ikiomaan soivaan instrumenttiin. Sara Rouvisen Löydä luonnollinen äänesi – ääni, kehosi instrumentti (Basam Books, 20224) on lohduttava ja asiantunteva opas kaikkeen äänenkäyttöön, äänen rentouttamiseen, virittämiseen, sen eri ominaisuuksien hyödyntämiseen ja ammattimaiseen äänenkäyttöön.

Mukavat harjoitukset ja esimerkit eri puolilta maailmaa innostavat äänen käyttöön uudella, äänihuulia rasittamattomalla tavalla. Rouvisella on pitkä kokemus kouluttajana.

Löydä karismaattinen tapasi puhua! Jo tauot auttavat.

Anne Välinoro

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua