Parasta juuri nyt (19.8.2022): Särkänniemi Soi, Hiedanrannan Puutarhajuhlat, Tampering Festival, Alasti, elokuun helteet

19.08.2022
PJN 2021 Erika Vikman byJIRINA 2

Erika Vikman on yksi artisteista K-18-huvipuistofestivaaleilla Särkänniemessä. Kuva: Jirina Alanko

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista aiheista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila tsekkailee, mitä Tampereella tapahtuu ja hakee kuunteluelämyksiä Yle Areenasta.

1

Särkänniemen huvipuisto on avoinna puoleen yöhön ja sisäänpääsy vain täysi-ikäisille. Mahtavaa! Onko Tampereella vihdoin tajuttu, että huvipuistoja ei ole tarkoitettu ainoastaan lasten iloksi?

K-18 Särkänniemi Soi -tapahtuma houkuttelee huvipuistoon aikuisia kahtena elokuun perjantaina, 19. ja 26. päivänä. Huvipuistofestivaaleilla esiintyy muun muassa Erika Vikman.

Paljon onkin ehditty kummastella sitä, että Särkkä sulkeutuu iltakahdeksalta ja joskus jopa kuudelta. Esimerkiksi Välimeren maissa silloin vasta lähdetään huvittelemaan erilaisiin tivoleihin!

Sille ei tietenkään mahda mitään, jos kävijöitä ei tule tarpeeksi, eikä paikkaa kannata pitää auki myöhään kuin muutaman kerran kesässä. Siinä tapauksessa suomalaiset saavat syyttää itseään, etteivät halua viettää iltojaan huvipuistoissa.

Houkuttelevaa ohjelmatarjontaa voisi varmaan lisätäkin siitä, mitä nyt on.

2

Finlaysonin alueen entinen Nottbeckien teollisuussuku perusti itselleen yksityisen hautausmaan Tampereen Lielahteen vuonna 1885. Tiilinen kappeli rakennettiin vuonna 1894.

Suvulla oli noihin aikoihin alueella myös kartano. Aika harva tamperelainen on päässyt käymään suljetulla hautausmaalla tai tietää muutenkaan kartanoalueen historiaa kovin tarkkaan.

Kalmistossa lepää ainakin yksi henkilö, jonka olen päässyt tapaamaan. Haastattelin aikoinaan Andrée de Nottbeckia hänen käydessään Sveitsistä syntymäpaikkojaan katselemassa.

Kun rouva kuoli Genevessä vuonna 1990, luultiin tämän aatelissuvun sammuneen. Vuonna 2014 ilmeni yllättäen, että eräitä Wilhelm von Nottbeckin jälkeläisiä elää yhä Kanadassa.

Millaisena Nottbeckien aika näyttäytyy Hiedanrannan alueella nykyään? Tähän kysymykseen on tarjolla vastaus kävelykierroksella, joka on osa Hiedanrannan Puutarhajuhlien ohjelmaa lauantaina 20.8.2022.

Puutarhajuhliin on kaiken kaikkiaan koottu monipuolinen, laaja ja kiinnostava ohjelma. Kannattaa ehdottomasti vaivautua paikalle.

3

Tampereella on parhaillaan menossa paljon kaikkea kiinnostavaa, niin kuin esimerkiksi viides nykymusiikkiin keskittyvä Tampering Festival.

Ohjelmaan ei muuten olisi päässyt erityisesti ukrainalaista musiikkia, ellei olisi tapahtunut se älyttömyys, että Venäjä hyökkäsi naapurinsa kimppuun 24. helmikuuta.

Hyvä, että meillä on nyt mahdollisuus tutustua lähemmin sellaisiin taiteilijanimiin kuin Anna Korsun, Anna Arkushyna ja Valentin Silvestrov.

Esimerkiksi Anna Korsun on vuonna 1986 Itä-Ukrainan Donetskissa syntynyt monipuolinen muusikko. Hän on nykyisin Saksassa asuva säveltäjä, laulaja, pianisti, urkuri, kapellimestari ja akateeminen opettaja.

Konservatorion Pyynikkisalissa pidettävässä Elämän puu -konsertissa hän on yksi taiteilijanimistä perjantaina 19.8.2022.

Ns. uusi musiikki on monien mielestä liian haastavaa kuunneltavaa, mutta kannattaa tutustua vaikka Korsunin esittelyvideon kautta Youtubesta. Puheen ymmärtämiseen vaaditaan tosin saksan taitoa. Tai mennä paikalle konserttiin ja antautua kuulemaan säveliä.

4

Onko tullut koskaan mieleen pukea jalkaan villasukat, monot ja sukset sekä ottaa käteen sauvat ja lähteä hiihtelemään? Siis ei pueta mitään muuta kuin nuo varusteet!

Alasti-niminen radiosarja alkaa juuri näin. Ohjelman toimittaja Sanna Pirkkalainen hiihtelee keväthangilla alasti ja kertoo ihonsa tuntemuksista.

Kuusiosaisessa sarjassaan Pirkkalainen haastattelee muun muassa alastonmallia, tutkijaa ja taiteilijaa alastomuudesta. Käy ilmi, että toisille alastomuus on luontevaa ja helppoa, mutta toisille hävettävää tai muualla tavalla epämiellyttävää.

Pahinta on alastomuuden kaupallistaminen ja siihen liittyvä hyväksikäyttö, etenkin, jos uhreina ovat pienet lapset. Hiljattain usean helsinkiläisen uimarannan tuntumassa hiippaili hyypiö, joka valokuvasi salaa vähäpukeisia lapsia. Onneksi poliisi sai tyypin kiinni.

Menneinä aikoina oli tavallista, että lapset ottivat alasti aurinkokylpyjä kesäisin. Nykyään heitä peitellään uv-suojaaviin vaatteisiin. Esimerkiksi taidemaalari Hugo Simberg kuvasi lapsiaan alastomina kesäleikeissään.

5

PJN HS Familjeliv 1916 269

Taiteilija Hugo Simberg kuvasi lapsensa alastomina kesäleikeissään. Kuva: Hugo Simberg / Kansallisgallerian kokoelmat

Viime päivät on saatu nauttia poikkeuksellisesta elokuun kuumuudesta. Viimeisen kesäkuukauden puolivälin jälkeen mitatut 30 asteen helteet ovat Suomessa todellakin harvinaista herkkua. Viimeksi sellaisia oli yli 60 vuotta sitten vuonna 1959.

Ilmatieteilijöiden mukaan korkein lämpötila on ollut 23.8.1959 Järvenpäässä mitattu 30,7 astetta. Ylin Suomessa mitattu lämpötila kaikkiaan on 37,2, joka on mitattu Liperissä Joensuun lentoasemalla 29.7.2010.

Pisin hellejakso Suomessa on ollut 31 vuorokautta yhteen putkeen ja se mitattiin viime vuoden kesä–heinäkuussa Kouvolan Anjalassa.

Etelä-Euroopassa mitataan joka kesä yli 40 asteen lämpötiloja. Ei lämmin luita riko, vaikka niin monet sitä väittävät. Sitä paitsi, on monia tapoja viilentää itsensä ääriolosuhteissa. En koskaan valita kuumuutta, mutta kylmyys on karseaa.

Aila-Liisa Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua