Parasta juuri nyt (19.5.2023): Ite Eerola, Tre HC 82–85, pienoisfestivaalit, Pinni47

19.05.2023
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Reetta Eerola alias Ite Eerola.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janne Laurilan listalla on muuassa purkutalotaidetta, punkin lähihistoriaa ja tuotteliasta lauluntekijää.

1

On hienoa päästä seuraamaan luovaa prosessia jo heti sen alkuvaiheissa. Puolisoni Laura Laurila on valmistellut kevään aikana näyttelyään Rakennetun rajalla Porin 3H+K-galleriaan ja se avautuu ensi viikolla, perjantaina 26.5.2023.

Maalauksissaan Laura käsittelee kaupunkiluonnon suikaleita ja muita välitiloja, meidän kaupunkilaisten monisyistä suhdetta näihin pieniin jäämiin villiä luontoa. Erityisesti itseäni koskettaa näyttelyn lähtökohta, täällä Hyhkyssä sijaitseva niitty, johon aletaan jollain aikavälillä rakentaa kerrostaloja. Siellä tulee käytyä ulkoilemassa koiran kanssa ja siellä alueen lapset hiihtävät talvisin.

Vaikka näyttely avautuukin Porissa, maalausten käsittelemä kysymys tuntuu hyvin ajankohtaiselta erityiseltä Tampereella. Kaupunki kehittyy vinhasti, mitä jätetään rakentamatta?

2

Ite Eerola eli Reetta Eerola on Rovaniemellä nykyisin jälleen asuva hieno lauluntekijä.

Tutustuin Reettaan hänen asuessaan Tampereella, hän lauloi hieman taustojakin edelliselle albumilleni. Musiikintekijänä Ite Eerola on tuottelias ja voisiko sanoa peloton. Hän on tehnyt vuoden sisään kaksi ”kolmen päivän levyä” – toisin sanoen hän on kolmessa päivässä säveltänyt, sanoittanut, äänittänyt ja miksannut albumillisen musaa. Sen lisäksi hän julkaisi viime vuonna kehutun On tullu mietittyä kuolemaa ja semmosta -albumin ja nyt toukokuussa vielä Söpöily-EP -nimisen kokonaisuuden. Ihailtavaa luovuuden virtaamista!

Julkistin juuri Telakan perinteisen Savulohirockin 15.7. päivämäärälle ja ilokseni voin kertoa, että Ite Eerola esiintyy tapahtumassa loistavien Cessnan, Suite Greenin ja Kot-Katin kanssa!

3

Tampereen pääkirjastossa Metsossa esitellään hardcore punkin alkuhetkiä tamperelaisesta näkökulmasta Tre HC 82–85 – hardcoren kultaiset nuoruusvuodet -näyttelyssä 31.5.2023 saakka.

Punkmuseon ja kaupunginkirjaston yhteisprojekti on hyvä esimerkki näyttelytoiminnan paikallishistoriallisista ja ”matalan kynnyksen” ulottuvuuksista. Olisi suotavaa, että paikallishistoriaa tuotaisiin aina vain entistä enemmän ja kevyemmin tarjolle muuallekin kuin museoihin, vaikka museoita rakastankin.

HC-näyttelyyn on liittynyt myös erilaisia oheistapahtumia, kuten alkuperäisten toimijoiden haastatteluja, jotka ovat omiaan syventämään näyttelyn kertomusta. Hienoa työtä jälleen kerran Metsolta!

4

Kesän lähestyessä alkaa kaltaisellani tapahtumaihmisellä ns. festarihammasta kolottaa. Siksi olenkin tyytyväinen, että Tampere on erilaisten pienoisfestivaalien kaupunki.

Tätä kirjoittaessani valmistaudun lähtemään DRO))))NE OVER TAMPERE –tapahtumaan. Kyseessä on kaksipäiväinen ja ”pitkän äänen” musiikkiin keskittyvä minifestari.

Vastikään julkistettiin puolestaan Wanhankaupungin Juhla, jossa kuullaan esimerkiksi barokkimusiikkia, saksalaisia serenadeja käyrätorvilla ja Pertti Haapalan esitelmä Napoleonista, Beethovenista ja Suomesta. Mitäs mitäs mitäs Urjalassa on niin ikään hieno pieni festivaali ja itselleni on hienoa päästä järjestämään muun muassa Savulohirockia tai juhannuksen Valtteri Festivaalia.

On tärkeää elinvoimaisen kulttuurielämän kannalta, että kaupungissa on lätkän MM:n kaltaisten suurtapahtumien rinnalla kirjava kudelma erilaisia pienempiä tapahtumia, joihin sukeltaa!

5

Purkutaloprojekti Pinni47 vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta hankkeelta. Pääsin vierailemaan talossa ja sinne tulee useamman kerroksen verran kuvataidetta todella monenlaisilta tekijöiltä. Lisäksi luvassa on kahvilatoimintaa ja mitä luultavimmin lukuisia omaehtoisia tapahtumia. Talo tulee olemaan toiminnassa kesä- ja heinäkuun ajan ja on oiva lisä kesämatkailijoiden päiväohjelmaan!

Kehittyvissä kaupungeissa on jatkuvasti kiinteistöjä ns. välitilassa – ne ovat poistuneet vanhasta käytöstä ja odottavat esimerkiksi purkamista. Tampereen ja Nokian kaupungit toteuttavatkin kiinnostavaa Kulttuurin välitilat -projektia, jossa tyhjäksi jääneitä tiloja luovutetaan väliaikaiseen kulttuurikäyttöön veloituksetta.

On hienoa, että näitä tiloja käytetään hyväksi ihmisten mieliä ilahduttavalla ja kaupunkielämää rikastuttavalla tavalla.

Janne Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua