Kuvakaappaus Disco Ensemblen musiikkivideosta Second Soul.
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Eli Harju on ystävänpäivän kunniaksi kaivanut esiin viisi eri tavoin hyvää rakkauslaulua parilta viime vuosikymmeneltä.
1
Maija Vilkkumaalta löytyy useita hyviä rakkauslauluja, mutta lähes hurmoksellinen Yksi vuodelta 2005 saattaa näppärän ristiriitaisuutensa vuoksi olla niistä paras.
Säkeistöissä ladellaan lähes inhorealistisia sattumia, kylmää säätä ja rumia pöytäliinoja, kunnes kertosäe puhkeaa suorastaan julistamaan: ”Yksi on suurempi muita, nyt ja aina!”
Toden ja tahdotun, nähdyn ja tunnetun vastakohdat luovat kappaleeseen nerokkaan ironisen pohjavireen. Laulun minä toivoo naiivisti, että yhtään kukaan maailmassa ei olisi surullinen, muttei voi oikein millekään mitään. Rakastuminen soi arjen yläpuolella, mutta ei saa tiikereitä ja peuroja juomaan samasta lähteestä. Myös raamatullinen kuvasto ja ”jeesusteluista” kieltäytyminen samoissa sanoituksissa ovat huvittavassa ristiriidassa. Rakkaus on vähän pöljää!
2
Girl in redin, oikealta nimeltään Marie Ulven Ringheimin, balladi We fell in love in October oli hetken aikaa joka puolella somesovellus Tiktokia. Koska Tiktok ei tuolloin sallinut yli 60 sekuntia pitkien videoiden latausta, iski kahden tytön rakastumisesta kertova kappale tarttuvalla kertosäkeellään. ”You will be my girl, you will be my world.” Yksinkertaista ja maalauksellista!
Osaa LGTBQ-yleisöstä närästi se, että artistin musiikki soi välillä heterorakkautta käsittelevien Tiktok-videoiden taustalla. Ulven itse ei ollut siitä niin harmissaan. Hänestä tunteet ovat universaaleja ja hänen musiikkinsa on tarkoitettu kaikille.
We fell in love in October on jo kolmisen vuotta vanha, joten jatkuvaa liikettä suosivassa Tiktokissa tietenkin soivat jo aivan muut biisit. Ehkä hyvä näin, koska kuudenkymmenen sekunnin pätkä ei riitä tekemään oikeutta kappaleen unenomaiselle haikeudelle.
3
Sentencedin pidetty mutta toiseksi viimeiseksi jäänyt albumi The Cold White Light täyttää tänä vuonna hämmentävän korkeat 20 vuotta. Se kertoo yhtyeelle tyypilliseen tapaan pääasiassa loputtomasta epätoivosta ja sisältää esimerkiksi hilpeän juomalaulun Excuse Me While I Kill Myself.
Molemmista päistä palavien kynttilöiden ja avoimien hautojen keskelle on tyrkätty letkeän proosallinen rakkausrallatus, joka itsetuhoisessa rytkeessä tuntuu lähes helpottavalta suvannolta.
Levyn kahdeksas kappale You Are The One vertailee lyriikoissa rakastettua Pohjantähteen ja muihin kuluneisiin härpäkkeisiin, mutta mikä omaperäisyydessä hävitään, vilpittömyyden vaikutelmassa voitetaan. Kitarasoolo kuulostaa helmikuiselta auringonnousulta, hetkeltä valoa kaamoksessa; on helppo uskoa, että se on tehty sitä omaa elämän valoa ajatellen.
4
Pyhän Valentinuksen päivän historia saattaa liittyä avioliittoon ja romanttiikkaan, tai hieman laajemmin lähimmäisenrakkauteen. Rooman valtakunnan ajalta tunnetaan ainakin kaksi pyhää Valentinusta, joista toinen vihki pareja keisarin kielloista huolimatta ja toinen saarnasi kristinuskoa silloin, kun se ei ollut laillista. Suomeksi juhlan varsinainen nimi on kuitenkin ystävänpäivä, joka ainakin teoriassa jättää tilaa muullekin kuin Amorin nuolista puhkeaville romansseille.
Toisinaan lähimmäistä on myös vaikea rakastaa, tai ainakin puhua tästä kauniisti. PMMP:n kappaleen Mummola lauluminällä on ”paskapäinen paras kaveri”, jonka lempiväri on musta ja joka jättäisi kertojan yksin, jos olisi ”vähemmän vittumainen”. Yhteiseen lapsuuteen ja mummolaan viittaamisesta päätellen kaveri on mahdollisesti kertojan sisarus.
Kunpa useampia meistä siunattaisiin Mummolan lauluminän kaltaisella ihmisellä, jolle voi joskus näyttää paskapäisyytensä ja silti olla paras kaveri.
5
Disco Ensemblen kappale Second Soul on jo 10-vuotias, mutta kuulostaa ikäistään nuoremmalta. Se myös soi toisinaan radiossa edelleen, vaikkei koko yhtyettä ole ollut enää muutamaan vuoteen. Riemukkaasti kieppuva post-hardcore ei herkällä vanhene.
Musiikkivideossa tietenkin juoksentelee söpö nuoripari ja huokailusta rumpufillin kautta huutavaan kertosäkeeseen siirtyminen kuulostaa endorfiinipöllyiseltä. Silti myöskään Second Soul ei välttämättä kerro romanttisesta rakkaudesta, ellei sitä niin halua tulkita. Minkä tahansa läheisen ihmissuhteen voisi tiivistää lyriikoiden pätkään ”a second soul, someone who vows you’ll never be alone”. Kaikenlainen rakastaminen on ihan pöljää, universaalia, epäoriginellia, vaikeaa ja lupaus hyvästä tahdosta.
Eli Harju
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.