Parasta juuri nyt (14.12.): Emil Nolde, Praktikum II, Pirkanmaan Kotityö, värikkäät hedelmät, joulukrääsä

14.12.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on sukeltanut Praktikum-näyttelyn sinisen kankaan mereen ja vieraillut Suomen kauneimmassa taidemuseossa.

Kun kaikki värit maailmasta tuntuvat imeytyneen mustaan aukkoon, näe joulukuu toisin. Värit ovat, ja parhaimmillaan juuri nyt.

Karmiininpunainen, kanariankeltainen, turkoosi, oliivinvihreä, koboltinsininen, fuksia ovat juuri nyt parhaimmillaan näyttelyissä, hedelmätiskeillä, kuoseissa ja kaikessa ihanassa joulukrääsässä.

Kesän sekoittava vihreys odottaa paisumistaan puiden ja pensaiden rungoissa. Sieltä se tulee, vain 90 vuorokauden päästä.

Mutta onneksi on kaamos, ihana studio, teatterinomainen musta laatikko, jossa kaikki vähänkin värikäs näyttää hyvältä. Sinunkin punatut huulesi ja pinkit hiuksesi, päiväkotilapsen neonliivit ja ratikkatyömaan ukkojen keltaoranssit turva-asut.

1

Lapin yliopiston Kuvataiteen aineopintojen kakkosvuoden Tampereen opiskelijat ovat täällä. Heillä on taitoa, tasoa ja varma ote.

Älä rymistele jouluruuhkassa tämän Galleria Koppelon ohi, vaan lepuuta hetki hermojasi Marjoriitta Kaminen-Kandelinin sinisissä merissä. Rypistetyt, liima-aineella käsitellyt ja maalatut kankaat vievät katsojaa kuin pässiä narussa uimafantasioihin, taivaalle, iltaruskoon, suoraan van Goghin pensselin paksuun väriin.

Koppelon Praktikum II -näyttely on kahdentoista taitajan hurmaava esiinmarssi.

Erja Mikkolan näköisnuket ovat marssijoista pienimpiä, mutta sitäkin rakastettavampia. Katso Seela Sellaa viivoittimen mittaisena ja tarkista Juicen mini-reinot.

Praktikum II Galleria Koppelossa (Kauppakatu 14, Tampere) 22.12.2019 asti.

Erja Mikkolan Seela Sella.

2

Kuuletko kirkumiseni, Emil Nolde on Turussa!

Tamperelainen ei mene Turkuun, mutta nyt menee. Turun taidemuseo on Suomen kaunein ja se toinen vanhimmista tässä maassa.

Jo harmaagraniittinen rakennus saa sydämen tykyttämään ja Emil Nolden näyttely lyömään tyhjää.

Tanskassa syntyneen, Pohjois-Saksan Seebülliin sisäiseen maanpakoon 1930-luvulla joutunut Nolde oli poliittiselta häröilyltään kummajainen. Taiteilija kannatti kansallissosialisteja, mutta herran työt tuomittiin rappiotaiteena.

No, Nolden pelasti talo Pohjois-Saksassa, paratiisipuutarha ja kukat. Ja nuo maisemat Nolde vangitsi parhaimpiin akvarelli- ja öljymaalauksiinsa sellaisella aistillisuudella ja värien riemulla, että jalat alta.

Kehäkukat, iirikset ja unikot eivät koskaan ole näyttäneet näin hurmaavilta.

Emil Nolde Turun taidemuseossa 6.1.2020 asti.

3

Pirkanmaan Kotityön tekstiilit ja kuosit, osta eettinen lahja alueelta. Vanhoista koulutauluista inspiraationsa saaneet mustapohjaiset kukka- ja kasviaiheiset kuosit loistavat pimeydestä kuin kesä talven keskellä.

Jos lahjoja hankit, osta ainakin yksi täältä. Vaikka bambuinen pöytärätti. Ei nimittäin haise vuodenkaan käytön jälkeen.

Pirkanmaan Kotityö antaa käsityöläisten loistaa. Tuotteet ovat luonnonväreillä värjättyjä ja siksi kirjo on niin laaja ja rakastettava.

Itse törsäsin hyvillä mielin rätteihin, tunikaan, pannunaluseen ja pöytäliinakankaaseen.

Pirkanmaan Kotityö – Taito Shop, Hatanpään valtatie 4, Tampere.

4

Hedelmät pussiin ja vadille, siinäpä syötävä installaatio

K-ryhmä harjoittaa ilahduttavasti halpuutusta hedelmillä. Euron tarjouksilla pääsee käsiksi persimoneihin, banaaneihin ja rypäleisiin – siinä Sinulle installaation ainekset.

Valitse lempikulho kaapista tai poimuta värikäs liina hedelmien alle, valokuvaa teoksesi tai tartu pensseliin ja pakota itsesi tekemään luonnos viidessä minuutissa. Huomaat, että olet Taiteilija.

Tai lepuuta silmiäsi oranssissa, keltaisessa ja vihreässä. Ja mikä parasta, tämä teos on maukkaimmillaan syötynä.

5

Kaikki joulukrääsä on keksitty pohjoisen ihmisen kaamosiloksi. Krääsä on kaunista, vapauttavaa ja parantaa. Punainen, kimmellys ja vihreälle oksalle hellästi ripustettu riemunkirjava pallo sisältävät valtavia voimia.

Uppoudu punaiseen, kätkeydy keltaiseen, supise sinisen kanssa.

Ollaan hetki joulupukkeja, me kaikki, sillä pukki jos kuka herättää endorfiinit.

Anna värin tulla! Ja punainen amaryllis aukeaa ikkunalla kahdeksalle sumutorvelle, punainen huulipuna leiskuu emännän huulilla.

Anne Välinoro, teksti ja kuvat