Parasta juuri nyt (13.12.2020): Rafael Wardi, Raili Tang, Musta kuningatar, Rakkaus ja anarkia, Strömsö, joulusauna

13.12.2020
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kukat ovat yksi kestoteema Rafael Wardin taiteessa.

Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista aiheista, jotka kiehtovat heitä juuri nyt. Sirpa Pääkkönen on saanut energiaa Rafael Wardin ja Raili Tangin taiteesta ja löytänyt Netflixistä kaksi upeaa sarjaa.

1

Ulkona on harmaata ja pilvet tuntuvat roikkuvan jalkakäytävällä asti, mutta Galleria Forsblomilla Helsingissä loistavat värit. Astuminen gallerian ovesta sisään on kuin pääsylippu toiseen maailmaan, kun galleriassa näkee Rafael Wardin ja Raili Tangin uusia teoksia.

Gallerialta on hieno idea järjestää kahden värimaalauksen mestarin ja pitkän linjan taidekulkijan yhteisnäyttely. Wardi, 92, ja Tang, 70, jatkavat tuotteliaina huikeita uriaan.

Wardin uusissa teoksissa on mukana paljon enkeleitä ja hevosia. Tangin värikylläisissä maalauksissa joku näkee viinirypäleitä, toinen syleileviä ihmisiä.

Kahden värin mestarin yhteisnäyttely on katsojalle terapiaruiske syksyn harmauteen ja korona-apatiaan. Se virkistää ja voimaannuttaa. Harmaa päiväkin muuttuu värikkääksi, kun galleriasta astuu ulos.

IMG 20201125 110914 Original

Raili Tang: Muistojen vesiputous.

2

Taiteen yksi suuri vetovoima on sen välittämissä tunteissa. Netflixin seitsenosaisessa sarjassa Musta kuningatar tunteita vyöryy kotikatsomoon niin, että niiden vastaanottamisessa on pitelemistä. Jännitys kihelmöi, kun seuraa, miten nuori nainen pärjää miesten hallitsemissa kansainvälisissä shakkiturnauksissa, pysyykö orpokodissa rauhoittaviin lääkkeisiin totutettu Beth Harmon erossa pillereistä ja alkoholista, selviääkö nuori nainen, kun jo ennestään hauraat tukiverkot ympärillä murenevat.

Vielä suuremman tunnelatauksen tarjoaa myötätunto. Yksi sarjan upeimmista kohtauksista on se, kun shakissa lähes voittamaton Beth Harmon murtuu ystävättärensä syliin autossa. Ja miten ystävätär osaakaan lohduttaa. Kaikki maailman ihmiset tarvitsisivat tuollaisen ystävän. Huikeaa tunnelatausta on myös päätösjaksossa. Beth Harmonin peliä Moskovassa jännittävät tutut ja tuntemattomat ja katsoja heidän mukanaan.

Sarja perustuu Walter Tevisin romaaniin ja sen on ohjannut Scott Frank. Shakkinero Beth Harmonia esittää Anya Taylor-Joy vähäeleisellä ja persoonallisella tavallaan.

Sarjassa on sadun elementtejä. Tällainen satu tekee hyvää.

3

Ruotsalaiset osaavat tehdä komediaa. Solsidan-sarja on naurattanut katsojia jo kymmenen vuotta tehdessään parodiaa ruotsalaisesta ylemmästä keskiluokasta ja ihmissuhdemössöstä.

Netflix-sarja Rakkaus ja anarkia luo komediaa vielä kovemmilla panoksilla. Sarja kuvaa kirjankustantamoa ja työelämän muutospaineita. Kustantamon pitää uudistua, jotta se pärjäisi kovassa kilpailussa. Sinne palkataan Ida Engvollin mainiosti esittämä konsultti suunnittelemaan strategiaa. Työ luiskahtaa välillä sivuraiteille, kun nuori it-teknikko (Björn Mosten) yllättää konsultin masturboimassa työpaikalla. It-teknikko lupaa olla paljastamatta konsulttia, jos hän saa vastapalveluksen. Tästä alkaa totuus vai tehtävä -tyylinen leikki, jossa nämä kollegat antavat toisilleen pähkähulluja tehtäviä.

Lisa Langsethin luoma sarja tarjoaa katsojalle valtavasti hersyvää huumoria. Välillä se koskettaa myös aidosti. Sarjassa kuvataan muun muassa konsultin isän mielisairaalareissua, nalkuttavaa aviomiestä sekä it-tukihenkilön kylmäävästi arvostelevaa ja nujertavaa äitiä.

4

Ei mennyt niin kuin Strömsössä on sanonta, jolla käsistään tumpelot tai sellaiseksi itsensä kuvittelevat naureskelevat itselleen. Strömsössä sitä vastoin kaikki onnistuu. Syksyn aikana lauantai-iltojen Strömsöstä on tullut yksi television lempiohjelmistani.

Kun Strömsöä katselee, tietää, että maailma makaa vielä paikallaan ja koronakin on hetken poissa ajatuksista.

Juontajat ovat sympaattisia, Strömsön puutalo ja sen ympäristö kauniita ja monet ideoista sellaisia, että tumpelokin osaa soveltaa niitä. Ohjelma nostaa hienosti esille käden taidot ja ekologiset materiaalit. Hyväntuulisia nikkaroijia, leipureita ja käsityöläisiä on hauska seurata oli työn alla sitten joulukranssi, itse valettu kynttilä tai monikerroksinen herkkukakku.

5

Joulu lähestyy ja monille myös joulusauna. Se lämpiää jo päivällä ja merkitsee siirtymää arjesta juhlaan. Suomessa on saunottu tuhansien vuosien ajan.

Satu Laatikainen kuvaa muhkeassa tietokirjassaan Saunan kansa (SKS, 2019) saunan historiaa ja suomalaisten saunaperinteitä kiinnostavalla tavalla. Sitä voi käyttää myös käsikirjana, kun haluaa tarkastaa jonkun saunomiseen tai saunaperinteisiin liittyvän asian. Katsotaanpa, millaista on ollut joulusaunassa.

Kirjan mukaan savusaunan lämmitys alkoi maalla jouluaattona jo aamulla. Silloin uskottiin, että aikaisin lämmitetty sauna jouduttaa uuden vuoden töitä.

Saunassa puhdistaudutaan, koska juhlan aatto on maallisen ja pyhän risteyskohta.

Maalaissaunassa lattialle ja lauteille levitettiin olkia. Joulusauna merkitsi hiljaisuuden ja hartauden kylpyhetkeä. Talonväki kylpi päivällä. Iltasauna rauhoitettiin haltijoiden ja vainajien kylpemiseen.

Sirpa Pääkkönen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua