Parasta juuri nyt (12.8.)

12.08.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Lari Aaltonen suosittelee muun muassa Oiro Penan outsider-jazzia ja Circus Ruskan tanssi- ja jongleerausesitystä Amalgam.

1

Oiro Pena on nimi Antti Vauhkosen outsider-jazziksikin kutsutulle ”kokoonpanolle”, jossa Vauhkonen soittaa itse kaikki soittimet. Musiikki on erittäin tunnelmallista ja rauhallisesti etenevää huiluvetoista jatsia, mahtavaa kuunneltavaa elokuun pimeneviin iltoihin. Julkaisijana toimii levy-yhtiö Ultraääni. Levyn kannet on painettu silkkipainotekniikalla vanhojen vinyylikansien kääntöpuolille, jolloin jokainen kansi on uniikki. Kuuntele maistiaisia vaikka täältä. Tarjoiluehdotus: kynttilänvalossa esimerkiksi hyvän punaviinin kanssa!

2

Teatterikesässä vaikutuksen teki useampikin esitys, mutta varsinkin Ylioppilasteatterilla esitetty Amalgam, tanssin ja jongleerauksen rajapintoja tutkaileva teos jäi mieleen. Jonglööri Onni Toivonen ja tanssija Wilma Seppälä olivat luoneet intensiivisen koreografian, joka kantoi 45-minuuttisen kestonsa läpi heittämällä, yllättäen välillä teknisellä taituruudella, välillä tanssin ja liikkeen herkkyydellä. Jongleerauksen ja tanssin yhdistäminen toimi luontevasti – kumpikaan noussut toisen ohitse pääosaan vaan taidemuodot sulautuivat teoksen nimen mukaisesti yhdeksi. Konsta Leinonen loi livenä teoksen taustalle alati vaihtelevan ja kohtauksia rytmittävän äänimaailman, joka välillä pulputti elektronisesti, välillä kaikui orgaanisemmin kitaran avustuksella. Toivottavasti tarjoutuu mahdollisuus nähdä tämä teos vielä uudemman kerran! Teoksen on tuottanut Circus Ruska.

3

Kesän ruokapelastajana on jälleen toiminut Katukeittiö Leidi. Tammelantorilla kesäisin majaansa pitävä ja ilahduttavan useissa tamperelaisissa tapahtumissa kiertävä auto tarjoilee laadukkaista raaka-aineista valmistettua katuruokaa. Spydäriä, piirakkaa, haukimurekepihvejä, pita-leipiä halloumilla tai falafelillä, kimchiä ja kombuchaa ja niin edelleen. Leidin ruuat ovat tunnistettavan omaperäisiä ja maukkaita, ja uusia kokeiluja on riittävän usein, jotta menuun ei ehdi kyllästyä. Ruuat myös vaihtelevat satokauden mukaan, odottelen jo innolla tulevaa sienikautta, nam! 

4

Saako mainostaa alkoholia? No, joka tapauksessa kesän aurinkoisten päivien virkistyksenä on toiminut lähikaupankin hyllyltä löytyvä Lahden Erikois New England IPA. Kivan pinkissä tölkissä tuleva juoma on mahtavan hedelmäinen ja raikas, mutta siinä on kuitenkin runsaasti makua ja luonnetta. Ei ole edes hinnalla pilattu. 

5

Kaikkein eniten parasta juuri nyt on kuitenkin ystävät. On maailman upeinta, kun on sellaisia vanhoja ystäviä, joiden kanssa elo tuntuu kepeältä, juttu luistaa ja naurulihakset ovat koetuksella. Tarvittaessa ystävät kantavat vaikeiden aikojen yli, välillä taas jaetaan elämän pienet ja suuret ilot. Muistakaa pitää huolta ystävistänne – yhteydenpito voi joskus kaikkien arjen kiireiden keskellä olla hankalaa, mutta palkinto on suurin mahdollinen. Kiitos ystävät! 

Lari Aaltonen