Fauda. Kuva: Netflix
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajankohtaisista ja ajattomista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Pasi Huttunen on vaikuttunut amerikkalaisista punaniskoista, lännen valloituksesta, kyynisistä israelilaisista ja anarkisteista.
1
Israelilaissarja Fauda kertoo erikoisyksiköstä, joka taistelee palestiinalaista Hamas-järjestöä vastaan. Julkisuudessa on ihmetelty sitä, että sarja näyttää olevan varsin suosittu myös arabimaailmassa. Selitys lienee se, että sarja on niin kyyninen, ettei siitä oikein hakemallakaan saa haettua hurraanationalistista paatosta. Kaikki henkilöhahmot ovat tavallaan vähän antisankareita ja hyvin inhimillisiä. Ja kaikkinensa sarja on laadukas.
Fauda Netflixissä.
2
Se republikaaneja äänestävä maaseudun Amerikka on perinteisesti ollut lähinnä kauhistelun, pilkan ja ihmettelyn kohteena, mutta amerikkalainen sitcom The Ranch (2016–2020) sukeltaa siihen maailmaan enemmänkin rakastavasti ja ymmärtäen. Huumori on välillä melkoisen mustaa ja ihmisten ongelmat ja vastoinkäymiset välillä hyvin synkkiä. Siitä huolimatta inhimillinen ja koskettava perusvire säilyy koko ajan. Kuka olisi uskonut, että Ashton Kutcher tekee jotain näin hienoa? Edes se ei haittaa, että sarja on valmiiksi naurettu.
The Ranch Netflixissä.
3
Ville-Juhani Sutisen Hajonneen maailman käyttöohje (Into, 2023) tarttuu kysymykseen siitä, että miten pärjäämme kun maailma ei lopukaan. Apokalyptiset visiot ovat synkkiä, mutta tavallaan lohdullisia, koska sittenpähän homma on selvä. Hajonneessa maailmassa eläminen taas on osittain vähän tukalaa, osittain inhottavaa, mutta osittain niin hitaasti tapahtuvaa vähittäistä hajoamista, että totumme siihen emmekä oikein edes huomaa sitä. Sutinen reissaa mökkinsä läheisestä sienimetsästä Latinalaiseen Amerikkaan ja Islantiin. Hän kirjoittaa hyvin ja ajattelee kiinnostavasti.
4
Ville Hytönen reissaa Grand Tour -teoksessaan (Tuuma, 2022) toinen toistaan kiinnostavammissa paikoissa ja tapaa toinen toistaan kiinnostavampia ihmisiä. Hänen anarkisminsa on ajattelun vapautta ja sopeutumattomuutta. Olennaista ovat niin yksilön vastuu kuin vapaus. Muiden isojen kysymysten ohella hän pohtii kirja-alaa. Hytönen oli yksi äärimmäisen tärkeän, nyt edesmenneen suomalaisen kustantamon Savukeitaan perustajista ja pyörittäjistä. Hytönenhän on myös mies, joka sai paljon vihaa päälleen kustantaessaan sittemmin kyseenalaisilla somesekoiluillaan nimeä hankkineen Timo Hännikäisen teoksia. Muuten asia tuskin olisi maininnan arvoinen, mutta Hytönen nostaa sen itse esiin. Grand Tour on luultavasti vuoden parhaita kirjoja.
5
1883 on upea minisarja Yhdysvaltain lännen asuttamisesta. Se on melkoisen armoton, mutta samalla aivan poikkeuksellisen kaunis sarja. Tarina on Elsa Duttonin (Isabel May), nuoren lehmipojaksi ryhtyvän naisen kasvutarina. Kaikesta väkivallasta ja julmuudesta huolimatta 1883 ei lannista eikä masenna. Sitä katsoessa on helppo ymmärtää, miksi Yhdysvalloissa alkuperäisasukkaiden pariin asumaan siepatut valkoiset eivät juuri koskaan halunneet takaisin ”sivistyksen” pariin samaan aikaan kun valkoisten pariin pakotetut alkuperäisasukkaat pyrkivät yleensä takaisin. Sarja on myös Yellowstone-sarjan esiosa.
1883 Ruutu Plus– ja SkyShowtime-palveluissa.
Pasi Huttunen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.