Parasta juuri nyt (12.4.2023): Elokuvafestivaalit, Happy Valley, Suchwita, Helsingin kaupunginmuseo, Kontula Electronic

12.04.2023
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuva elokuvasta Tampopo, ohjaus Juzo Itami, Japani 1985.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Eija Niskasen listalta löytyy elektronista Itä-Helsinkiä, naturalistista brittidekkaria ja huppelissa käytyä keskustelua.

1

Helsinki Cine Aasia esitti sarjan hienoja aasialaisia elokuvia maaliskuussa. Jälkilöylyinä voi mennä Cinema Orioniin katsomaan festivaalin kuratoiman japanilaisen ruokaelokuvan Tampopo (23.4.2023). Elokuvassa on nähty koko elämä ruuan kautta. Nyt ei hifistellä hiilareiden ja proteiinien määrän kanssa.

Sitten seurasi rankemman lajin elokuvaa maalis-huhtikuussa esitellyt Night Visions, ja seuraavaksi on vuorossa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin keväinen sivutapahtuma Spring Break (12.–16.4.), joka korvaa uudella konseptillaan aiemman Artisokan. Muualla Suomessa järjestetään muun muassa Turun Suomalaisen elokuvan festivaali (13.–16.4.).

Käykää elokuvissa! Mitä enemmän käymme teattereissa, sitä enemmän saamme Suomeen erilaisia elokuvia ympäri maailmaa ja arkistojen kätköistä.

2

Saimme takaisin Happy Valleyn ja nyt kolmannen kauden. Upea Sarah Lancashire on jälleen poliisi, joka kohtaa työssään katujen ja kotien nurjan puolen. Nyt ei olla pittoreskissa brittikylässä vaan työväenluokkaisella katutasolla. James Norton vetää psykopaattisen rikollisen roolin ja muukin näyttelijäkaarti on Britannian huippua. Sarja myös kiitettävästi laittaa keski-ikäisen, todentuntuisen naisen päärooliin.

Happy Valley on harvoja brittipoliisisarjoja, joka menee suoraan milteipä naturalistisesti arkipäivän rikollisuuteen ja elämään. Sarja ei välttämättä jätä aina hyvää tunnetta, mutta Sally Wainwrightin erinomaisesta käsikirjoituksesta ja tiukkojen ammattilaisten näyttelijäntyöstä kyllä nauttii.

Happy Valley YLE TV1:llä ja YLE Areenassa.

s3ep01 happy valley 63fce0cb9c468

Happy Valleyn Siobhan Finneran (vas.) ja Sarah Lancashire. Kuva: BBC Studios Distribution Limited / Yle

3

Eteläkorealainen musiikki- ja mediayhtiö HYBE lanseerasi alkuvuodesta verkkoon keskusteluohjelman nimeltä Suchwita (sanamuunnos Agust D:n rapbiisistä Daechwita), jonka isäntänä toimii BTS-yhtyeen jäsen Suga.

Ohjelman konsepti on, että vieras tuo tullessaan (alkoholi)juomaa, jota siemaillessa jutustellaan niitä näitä. Tähänastiset vieraat ovat kaikki olleet Etelä-Korean muusikko- ja näyttelijäpiireistä, Mielenkiintoinen oli muun muassa jakso, jossa vieraili veteraaninäyttelijä Lee Sung Min, jonka elokuvia on nähty Suomessakin elokuvafestivaalilla.

Tiistaina 11.4. julkaistu kahdeksas jakso päättyi toisen vieraan, poikabändi Tomorrow x Togetherin Choi Yeonjunin sammahtamiseen viskilasin äärelle. Ohjelman katsojilla ympäri maailmaa oli riemu revetä Twitterissä ja HYBEn omalla Weverse-alustalla ohjelmaa seuratessa.

Suchwita YouTubessa.

Suchwita ep8

Taehyun ja Yeonjun (Tomorrow x Together) juovat ja jutustelevat Suchwitan isännän Sugan (BTS) kanssa. Kuva: HYBE Corporation

4

Tiesitkö, että Helsingissä on museo, joka on kaikille ilmainen? Helsingin kaupunginmuseo esittelee Helsinkiä ja helsinkiläisyyttä niin menneisyydessä kuin nykyajassa. Museolla on erikseen lapsia kiinnostavaa toimintaa ja mielenkiintoisia Helsinkiä uudelta kulmalta avaavia näyttelyitä. Takavuosina on ollut muun muassa Helsingin klubikulttuurin historiaa käsittelevä näyttely. Seuraavaksi avautuva näyttely Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta (22.4.–24.9.) on varmasti mielenkiintoinen avaus yhteen ryhmään stadilaisia.

Museossa voi vierailla myös virtuaalisesti, selaamalla kymmeniätuhansia Helsinki-kuvia kautta kaupungin historian osoitteessa helsinkikuvia.fi. Mukana on tietysti paljon kuvia Signe Branderilta, kenties tunnetuimmalta vanhan Helsingin tallentajalta, mutta kokoelman kautta voi sukeltaa vaikkapa oman nuoruutensa kaupunkikuvaan ja katumuotiin.

Helsingin kaupunginmuseo osoitteessa Aleksanterinkatu 16.

hkm.3F2095E4 D13D 40F3 B01D 822EEB6C694A 0 original kopio

Aika ennen kännyköitä 1950-luvulla. Elanto-lehti. Kuvaaja: tuntematon. Helsingin kaupunginmuseo / Creative Commons

5

Kontulalla on oma musiikkifestivaalinsa, Kontula Electronic. Kaikenlaisen vipattavan ja vikisevän elektrosoundin tai sellaiseksi väljästi luokiteltavan indiemusiikin ystävät suunnistavat siis Kontulan metroasemalle, mistä pääse levittäytymään tapahtumapaikkoihin.

Osa festivaalin konserteista on maksullisia, mutta enemmistö ilmaisia. Tunnelma on epäilemättä kontulalaisen rosoinen, ja festivaali yksi merkki siitä, että Itä-Helsingissä tapahtuu nyt paljon.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua