Parasta juuri nyt (12.11.): Bookstagram, Aldous Harding, diskotanssi, ääneen lukeminen, lumisadekävely

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aino-Maria Kangas etsii uusia kirjatuttavuuksia bookstagramista ja kuuntelee uusiseelantilaista Aldous Hardingia.

1

Kirjoista innostunut Instagramin käyttäjäkunta on nimennyt oman nurkkauksensa palvelusta bookstagramiksi, suomenkielinen jaosto kirjagramiksi. Näiden tunnisteiden alta löytyy jos jonkinmoista lukevan henkilön tiliä, joissa esitellään uusia kirjatuttavuuksia ja arvioidaan luettuja tekstejä. Kommenteissa keskustellaan kirjoista ja joskus keskustelut jatkuvat viesteissä. Moni on myös kehittänyt esteettisen ilmeen tililleen, ja nyt talven lähestyessä on mukava kietoutua viltinpehmoiseen, kirjojen ja höyryävien kupposten täyttämään kuvavirtaan. Omia suosikkejani ovat @mitaluimmekerran ja @lottareadsbooks, joiden tileillä kirjaesine on aseteltu kuvaan tunnelmasta tinkimättömällä pieteetillä.

2

Uusiseelantilainen singer-songwriter Aldous Harding on juuri aloittanut Euroopan-kiertueensa, ja viistää matkallaan läheltä Suomea Norjan ja Ruotsin keikoillaan marraskuun lopulla. Syvä-ääninen laulaja hurmasi The Barrel -musiikkivideollaan, ja tämänvuotinen albumi Designer on ollut sittemmin tehosoitossa sterkoissani. Runolliset sanoitukset jättävät tulkinnoille sopivasti tilaa, ja riisutut sovitukset tuovat lämpöisen läsnäolon tunnun.

3

Diskotanssi eli joraaminen on parasta aina, mutta erityisen kivaa se on ollut viime aikoina. Tästä on kiittäminen erityisiä diskotuokioita, joita on järjestetty muun muassa keikkailtamien yhteydessä Tampereen Telakalla ja Vastavirta-Klubilla. Tällaiselle perinteisiä yökerhoja vierastavalle hippaajalle ne ovat olleet suoranainen pelastus. DJ-kaksikot Kobran Kädet sekä Unelmia ja Diskohommia pistävät tanssijalat vipattamaan retrodiskon, suomennetun iskelmän ja minimaalisemman tykytyksen tahtiin. Pro tip: Joraaminen on hauskinta selvin päin!

4

Ääneen lukeminen on monelle tuttua lapsuudesta, mutta tiesittekö, että sitä voi harrastaa ihan aikuistenkin kesken? Kumppanin tai kaverin kanssa voi valita kumpaakin kiinnostavan kirjan, ja lukea sieltä vuorotellen luvun ääneen. Kirjoista herää keskustelua eri tavalla, kun lukeminen on jaettu kokemus. Tällä tavoin vietetty aika on taatusti laatuaikaa. Suositus erityisesti tietokirjoille!

5

Lumisadekävely tapahtuu siten, että ensin valmistellaan kävelyä varten soittolista, jossa on rauhallista ja tuikkivan tunnelmallista musaa. Sitten odotetaan sopivaa lumisadesäätä: Lumisateen täytyy olla hiljalleen laskeutuvaa sorttia, ja maahan laskeutuessaan lumena pysyvää. Kun optimaalinen leijailu bongataan, puetaan tilanteeseen sopiva ulkoiluasu päälle, luurit asetetaan korville ja lähdetään päämäärättömälle kävelylle kuuntelemaan lumisadesoittolistaa. Hyviä tärppejä soittolistalle ovat muun muassa Raymond Scottin Sleepy Time ja Lau Naun Valolle.

Aino-Maria Kangas

Pin It on Pinterest

Share This