Parasta juuri nyt (11.10.): Kirjamessut, Särinä-klubi, Vaatelainaamo Vaatepuu, iltasadut, ruska

11.10.2019
Kuva Turun Kirjamessuilta.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anna Elina Isoaro odottaan Turun Kirjamessujen jälkeen Helsingin vastaavia.

1

Kirjallisuusihmisille lokakuu on ennen muuta kirjamessukuukausi. Minunkin viime viikonloppuni vierähti Turun Kirjamessuilla. Toisinaan kirjamessuista puhuttaessa kuulee penseää tuhahtelua kaupallisesta markkinahumusta ja rasittavasta tungoksesta. Kirjailijat huokailevat, että ei ole aikaa tehdä ydinhommaa – kirjoittamista – kun pitää juosta messulavoilla esiintymässä.

Oikeasti kirjamessut ovat tietysti valopilkku pimenevässä syksyssä, ja runsaassa ohjelmatarjonnassa on markkinapuheiden lisäksi suurten teemojen koskettelua, yhteiskunnallisia keskusteluja ja taide-elämyksiä. Todellisuudessa suurin osa kirjailijoistakin ottaa iloisena esiintymiskutsun vastaan – se kun ei ole lainkaan itsestäänselvyys. Kun kivijalkakirjakaupat käyvät yhä harvinaisemmiksi, messut ovat myös ainutlaatuinen tilaisuus päästä pläräämään ja silmäilemään kattavasti tuoretta kirjatarjontaa ja tekemään hankintoja.

Turun kirjamessut ovat tältä vuodelta ohitse, mutta jo parin viikon päässä siintelee uusi tilaisuus päästä messuhuumaan vuorostaan pääkaupungissa.

Helsingin kirjamessut 24.–27.10.

2

Messuilta tarttui matkaan pino runokirjoja, mutta runous on antoisaa myös auditiivisena kokemuksena. Puhun nyt tietenkin lavarunoudesta. Lavarunous on upean monimuotoisena sykkivä ilmiö, joka kattaa niin huolella hiotut esitykset kuin spontaanit matalan kynnyksen open mic -illat. Lavarunous voi olla vähäeleistä tekstin voimaan luottavaa luentaa tai rohkeasti kokeilevaa ja monitaiteellista ilotulitusta. Lavarunoudessa tekijöiden ja kokijoiden, esiintyjien ja kuulijoiden väliset raja-aidat liudentuvat ja yhteisöllinen sallivuuden kulttuuri kukoistaa.

Tampereella lavarunoutta voi kokea mm. Kirjoittajayhdistys Viitapiirin järjestämillä Särinä-klubeilla, Venlan runoiluyhteisön runoilloissa sekä Kulttuuriravintola Kiven Runokaraokeissa. Kaupungissamme järjestetään open mic -runotoimintaa myös nuorille – juuri tänä perjantai-iltana Kulttuuritalo Laikun kahvilassa sinkoilevat ilmoille nuorten terävät ja koskettavat säkeet.

Nuorten open mic Kulttuuritalo Laikun Kahvilassa 11.10. klo 18. Särinä-klubi (Lyyti, Saku Lillukka, Juha-Rautio & Veli-Matti Rintala) Kulttuuritalo Laikun musiikkisalissa 29.10. klo 18.

3

Pukeutumiskulttuurin saralla parasta juuri nyt on Vaatelainaamo Vaatepuu. Puolen vuoden jäsenyys maksaa noin yhden laadukkaan design-vaatteen verran, ja jäsenyyspätkän aikana ehtii lainata vähintään puoli garderobillista elegantteja ja persoonallisia asuja. Lainakaapista uskaltaa kokeilla ylleen myös sellaisia kolttuja, joita ei kaupasta tohtisi ostaa. Itse asiassa vaatelainaamon myötä tarve ostaa uusia vaatteita on poistunut lähes kokonaan.

Vaatelainaamo Vaatepuu, Otavalankatu 7

4

Parasta juuri nyt ja joka ikinen ilta on tietysti iltasatu. Lasten lukutaidon heikkenemistä vastaan taistellaan hankkeilla ja kampanjoilla, mutta tehokkain työ tapahtuu kodeissa. Toivoisin, että iltasatu olisikin luonteva ja rutiininomainen osa jokaisen perheen arkea. Minulle iltasatu on parasta vastalääkettä ajoittaisiin paska mutsi -fiiliksiin: jos ei useinkaan pysty suoriutumaan vanhemmuuden kaikista osa-alueista edes tyydyttävästi, iltasadusta tingin aniharvoin.

Vielä kouluikäinenkin nauttii siitä, että saa vanhemman kainalossa kuunnella satua. Kouluikäisen iltasaduksi voi sitä paitsi valita kirjoja, joita lukisi muutenkin ilokseen: esimerkiksi Jakob Wegeliuksen yli 600-sivuinen seikkailuromaani Merten gorilla oli mukaansatempaava lukuelämys niin äidille kuin lapselle.

5

Visuaalis-esteettisenä kokemuksena parasta juuri nyt on tietysti ruska! Mikäli arjen armoton tahti ei anna myöten pitemmille luontoretkille, kaupungistakin löytyy maalauksellisen kauniita ruskakohteita esimerkiksi Sorsapuistosta tai Pyynikin kirkkopuistosta. Suosittelen työpaikoille kävelypalavereita tai vartin ruskahyppelyitä vaikkapa lounastauon yhteyteen. Kellokorteista ja tiukoista aikatauluista vapaat siirtäkööt muita menojaan ja menkööt metsään tankkaamaan tätä väriloistoa. Edessä on sitä paitsi viikonloppu ja monella pirkanmaalaisella syysloma – mikä ihana mahdollisuus ottaa kaikki ilo irti ruskasta!

Anna Elina Isoaro