Parasta juuri nyt (10.2.2023): Kertojan ääni, Kulttuuriklinikka, Lukupiiri Tulusto & Kylmälä, Lukujonossa, Takakansi

10.02.2023
Parasta juuri nyt 9.2.2023

Kuva: Mikko Saari

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Mikko Saari on kuunnellut kirjallisuuspodcasteja ja katsellut kirjauutisia Youtubesta.

1

Sen verran on uusia podcasteja tarttunut haaviin, että on taas aika listata suosikkeja. Tällä kertaa keskityn yksinomaan kirjallisuuteen. Kiinnostava kirjallinen podcast-tuttavuus on Kertojan ääni, jota tekevät Jukka ja Essi Aalho. Jukka Aalho on tullut tunnetuksi muun muassa tekoälyrunokirja Aum Gollyn tekijänä.

Vuodesta 2016 tehtyä podcastia on ilmestynyt jo yli sata jaksoa ja aihepiirit pyörivät kirjoittamisen, kustannusmaailman ja tarinoiden (ja massin ja feimin) ympärillä. Jutut ovat kiinnostavia, aiheet raikkaita ja toteutus tasokasta. Erityiskiitosta täytyy antaa ehkä Suomen parhaasta podcastin nettisivuista.

2

Mitä on tänä päivänä kustantamo ilman omaa podcastia? Olen aiemmissa PJN-jutuissa maininnut Tammen Tunnustan lukeneeni -podcastin ja S&S:n Kirjalliset ystävät.

Gummerus teki viime vuonna juhlavuotensa kunniaksi Kulttuuriklinikka-podcastin. Siinä on harmillisesti vain kahdeksan jaksoa; tätä Silvia Hosseinin luotsamaa keskustelusarjaa olisin kuunnellut mieluusti useammankin osan, sen verran kiinnostavasti siinä kirjallisuuden ajankohtaisiin aiheisiin vieraiden kanssa paneudutaan. Toivotaan siis toista tuotantokautta!

3

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä on YLEn kirjallisuuspodcast, jota tekevät Anna Tulusto ja Pietari Kylmälä vaihtelevien vieraiden kanssa. Vuonna 2021 alkaneen podcastin arkistoista löytyy paljon mainioita kirjakeskusteluita. Juuri nyt Tulusto ja Kylmälä ovat aloittelemassa uutta kautta, joka starttaa maaliskuussa.

Jos käytät Instagramia, kannattaa ottaa @lukupiiritulustokylmala seurantaan sielläkin, sillä lukupiirin ympärillä on keskustelua, äänestyksiä tulevista kirjoista ja nyt keväälle hauska kirjabingo, jota ainakin itse lähdin täyttämään ilomielin.

4

Lukujonossa ei ole podcast, vaan Youtube-kanava. En ole tätä kanavaa seurannut, koska en juuri muutenkaan videoita katsele, mutta nyt tuli mainitsemisen arvoista asiaa. Taannoin Instagramissa ja Twitterissä keskusteltiin siitä, miksei televisiossa ole kirjaohjelmaa.

YLEn puolelta asiaan tuli aika alentuvia vastauksia ja aika käsittämätöntä ymmärtämättömyyttä – onhan totta, että nuoriso ei välttämättä televisiota katso ja on paremmin tavoitettavissa TikTokissa, mutta nuortenkirjoista pitäisi puhua myös televisiossa aikuisille, ei vain TikTokissa nuorille.

No, en ränttää tästä enempää, vaan kehun Lukujonossa-kanavaa, joka ei vain valita, vaan myös toimii: viime viikolla ilmestyi ensimmäinen jakso Kirjaruutu-uutisohjelmaa, jossa käydään läpi kirja-alan uutisia. Vaikkapa tällaisia juttuja voisi televisiossa tehdä!

5

Viidenneksi sopii listata viidettä vuottaan juhliva Takakansi. Sen olen maininnut joskus ohimennen, mutta annetaan sille nyt enemmän huomiota juhlavuoden kunniaksi. Marko Suomi tekee kautta linjan erinomaista työtä podcastinsa kanssa ja myös sen ulkopuolella kirja-asian edistämiseksi. Hyviä haastatteluja kuultiin esimerkiksi joulukuussa Tampereen Kirjafestareilla.

Toivottavasti Takakansi jatkaa omanlaisenaan seuraavat viisi vuotta. Tuoreissa jaksoissa on ollut helmiä. Esimerkiksi Riia-Maria Kyllösen haastattelu, jossa Kyllönen oli todella mukavaa kuunneltavaa ja puhui fiksuja rap-musiikin sanoitusten lukemisesta kirjallisuutena, oli todella hyvä, samoin Laura Lindstedtin ja Sinikka Vuolan haastattelu, jossa puhuttiin yhteistyöstä ja 101 tapaa tappaa aviomies -kirjasta.

Mikko Saari
@mikko_lukee

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua