KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Parasta juuri nyt (1.8.)

01.08.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janica Brander suosittelee ranskalaista Pääsykokeet-dokumenttia ja tamperelaisravintola Kajoa.

1

Sara Hildénin taidemuseon 40-vuotisjuhlanäyttely Out of Office on runsaudensarvi, joka tutkii vapautta, normeja ja tilankäyttöä. Yläkerrasta mieleeni jäivät Minna Jatkolan kulutuskriittiset maalaukset ja Martti Aihan riemukas veistos Subjekti. Alakerrassa Tapani Kokon groteskin Pitopöytä kahdelle -puutyön ja Jonna Kinan eleettömän Somnivm-videon välillä on voimakas kontrasti. Näyttely on avoinna 25.8. asti.

2

Tampere-talon Andy Warhol -näyttely Posters esittelee taiteilijan tuntemattomampaa puolta. Keittotölkkien ja Marilynien lisäksi esillä on Warholin poliittista taidetta. Hän teki Yhdysvaltain vihreän puolueen vaalimainoksia, vastusti Reagania ja tuki alkuperäiskansoja. Pinnallisuuden rakastaksi julistautunut taiteilija oli siis paljon yhteiskunnallisempi kuin väitti. Näyttely on avoinna 25.8. asti.

3

Pääsykokeet – Unelmana elokuva -dokumentissa seurataan Ranskan arvostetuimman elokuvakoulun, La Fémis’n pääsykokeita. Dokumentti lohduttaa kaikkia, jotka ovat hakeneet taidekouluihin ja jääneet rannalle. Opettajien keskustelut osoittavat, että kyse ei ole aina siitä, kuka on lahjakas. Myös valitsijoiden subjektiiviset mieltymykset ja keskinäiset riidat vaikuttavat päätökseen. Katsottavissa Yle Areenassa 15.8. asti.

4

Rautatienkadulla, keskellä ratikkatyömaata, pääsee metsään. Ravintola Kajossa lautaseltaan voi löytää niin kaalin- kuin koivunlehtiä. Täällä jopa valkoinen kala, herukka ja tuhti punaviini paritetaan onnistuneesti yhteen. Juurileipä vie ajatukset maaseudulle.

5

Kepeämpää ruumiin ja sielun ravintoa tarjoilee Netflixistä löytyvä japanilainen komediasarja Kantaro: Makealle perso myyntimies (Kantaro: The Sweet Tooth Salary Man). Sarja on sakeinta hattaraa, mitä olen kuunaan nähnyt. Päähenkilö Kantaro irtisanoutuu työstään it-alalla ja pestautuu kaupparatsuksi, jotta voi myyntikeikkojensa välissä notkua Tokion jälkiruokaravintoloissa. Jokaisessa jaksossa esitellään yksi ravintola ja sen kuuluisin annos. Kantaro vajoaa hedelmäsalaattia syödessään nirvanaan ja hallusinoi tanssivista jättipersikoista.

Janica Brander