Parasta juuri nyt (1.7.2021): Frick Arboretum, Timo Bredenberg, ricotta, yleisurheilun nuorten EM-kilpailut

01.07.2021
erkifrick arboretum valittu 3 scaled 1

Frick Arboretumissa on käynyt vilkkaimpina päivinä jopa 800 vierailijaa. Kuva: Visit Kangasala

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Antti Lähde on pohtinut alkuvuoden parhaita levyjä sekä vaeltanut alppiruusujen ja atsaleojen arboretumissa.

1

En juurikaan erota kasveja toisistaan mutta hyvin usein pidän siitä miltä ne näyttävät. Erityisen hienoilta kasvit näyttävät mielestäni silloin, kun ne sijaitsevat esteettisesti miellyttävässä suhteessa muiden saman- ja/tai erilaisten kasvien kanssa.

Vaikkei peukaloni viherrä hiukkaakaan, olen siis arboretumien kohdeyleisöä. Ja onhan puutarhuri kolmas fantasia-ammattini kirjastonsedän ja urheilutoimittajan ohella.

Kangasalan Liuksialassa, Ahulinjärven rannalla, on tänä kesänä avautunut yleisölle arboretum. Nimensä Arboretum Frick on saanut perustajansa, harrastajapuutarhuri Erkki Frickin mukaan. Hän on istutellut puita, pensaita ja kukkasia reilun kolmen hehtaarin rinnetontilleen kaikessa rauhassa, keneltäkään kyselemättä ja muun maailman häiritsemättä, yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Tulos on häkellyttävä.

Metsä- ja maisemapuutarhaan sekä neljääntoista puistikkoon ryhmitellyllä alueella kasvaa lähes 500 pensas- ja puulajiketta, alppiruusuja ja atsaleoja yli 800 pensasta. Ilmassa leijuu huumaavia tuoksuja sekä paikoin japanilaista musiikkia, joka sinne tänne ripoteltujen patsaiden ja suihkulähteiden ohella luo arboretumiin asiaankuuluvaa kitschin tunnelmaa.

Business Kangasala haaveilee arboretumista kaupungille uutta kotimaanmatkailun hittikohdetta. Ehkä näin käykin – elleivät sitten omistajat jossain vaiheessa totea, että arboretumissa on mukavampaa ilman töllisteleviä turisteja. Eli kannattaa käydä niin kauan kuin se on mahdollista.

2

Pirkanmaa on täynnä toinen toistaan houkuttelevimpia kuvataiteen kesänäyttelyitä, joista voit lukea enemmän esimerkiksi täältä. Chagallien, haringien, ackroydien ja banksyjen kansainvälisessä tähtiloisteessa kannattaa muistaa myös tavan taidegalleriat, joista suurin osa pitää ovensa auki normaaliin tapaan helteilläkin.

Tampereen Kauppakadun Valokuvakeskus Nykyajan alakerrassa on 5.7.2021 asti nähtävillä Timo Bredenbergin ajatuksia herättävä, meditatiivinen videoteos Liquidity, joka rinnastaa merenpinnan nousun globaaliin talouteen ja lisää soppaan veroparatiisit, J.G. Ballardin tieteisdystopiat ja kolmenkymmenen vuoden takaisen Pipe Mania -videopeliklassikon.

Timo Bredenberg 1 web

Kun puhumme nesteestä, puhumme rahasta – ja päinvastoin. Raha valuu ja kelluu, sitä pestään ja pumpataan. Ikään kuin raha noudattaisi luonnon lakeja ja päätyisi niiden käsiin, joille se luonnollisesti kuuluu.

Fotogrammetrian ja raihnaisen 3D-mallinnuksen avulla syntynyttä teosta kuvataan näyttelyesitteessä ”rikkonaiseksi dokumenttielokuvaksi”. Määrittely on osuva. Vajaan kymmenen minuutin katselukokemus on toisaalta eheyttävä ja toisaalta pakottaa jäsentämään ajatukset uudelleen. Hyvää taidetta siis!

3

Vuosi on puolivälissä (mikäli ette tätä tienneet). Musiikin ongelmakäyttäjälle tämä tarkoittaa, että muistikirjaan on raapustettu havainnot jo noin lähes kolmestasadasta uutuusalbumista.

Yksittäisten levyjen suositteleminen on vaikeaa; erittäin hyvän ja erinomaisen välinen raja on häilyvä ja vaihtaa paikkaansa fiiliksen mukaan. Jokaista suositeltua levyä kohden jää suosittelematta vähintään kolme yhtä hyvää. Mutta yritetään!

Americana-ääneni menee illinoisilaisen Ryley Walkerin jazz- ja progevivahteiselle folkalbumille Course in Fable.

Vuoden parhaan hiphop-levyn tittelistä taistelevat ainakin newyorkilainen Gregory Skyler Taylor eli Skyzoo osuvasti nimetyllä All the Brilliant Things -levyllään sekä talvella edesmenneen tuottajan MF Doomin (Daniel Dumile) ja Czarface-trion yhteisalbumi Super What?

Kitaravetoisen indien puolella olen nauttinut eniten kanadalaisen N0V3L-yhtyeen Non-Fiction-levyn nostalgisen kalseasta postpunkista ja Japanese Breakfast -nimellä levyttävän Michelle Chongmi Zaunerin fantastisen melodisesta Jubilee-albumista.

VIDEO: Japanese Breakfast – Be Sweet

Veteraanipalkinto menee Nottinghamin kamaripopylpeydelle Tindersticksille, jonka Distractrions-albumin rohkeudesta ja inspiroituneisuudesta soisi muidenkin 30 vuotta sitten perustettujen yhtyeiden ottavan oppia.

Pohjoismaista nostettakoon esiin norjalaisen elektropopduon Smerzin rosoisen jännittävä Believer sekä Tampereen oman Jesse Markinin rehevästi rönsyilevä kakkosalbumi NOIR.

Markinin tavoin soulin, R&B:n, elektronisen musiikin, popin ja rockin raja-aitoja ovat hämärrelleet brittikollektiivi SAULT albumillaan Nine ja rikollisen aliarvostettu amerikkalaislaulajatar Dawn Richard levyllään Second Line.

Tusinan täydentäköön ambientin ja taidemusiikin puolelta ranskalaisen Colleenin (Cécile Schott) eteerisesti puksutteleva The Tunnel And The Clearing sekä brittituottaja Floating Pointsin (Sam Shepherd), jazzlegenda Pharoah Sandersin ja Lontoon sinfoniaorkesterin sydämellinen kimppameditaatio Promises.

Näin tänään – huomenna taas toisin!

4

Unohda mozzarella, feta ja halloumi – tartu vaihteeksi ricottaan!

Kesäjuustojen kesäjuusto on pehmeää, murenevaa ja koukuttavimmalla mahdollisella tavalla sekä suolaista että makeaa. Italoherkku maistuu esimerkiksi simppelinä, noin kahdessa minuutissa valmistuvana salaattina tomaatin, kurkun, kevätsipulin, oliiviöljyn ja rouhitun mustapippurin kera.

”Kyytipojaksi” käy alkoholiton Galipette-siideri Ranskan Bretagnesta – ellei sitten halua olla päissään, mikä on ymmärrettävää sekin!

5

Jalkapallosta lyhyesti.

Sveitsin neljännesvälierävoitto Ranskasta oli motivoituneen, hyvin organisoidun ja huolellisesti valmennetun kollektiivin voitto ylimielisyydestä ja omahyväisyydestä. Kiitos siitä!

Yleisurheilusta pidemmin.

Ennen Tokion olympialaisia, Tampereella järjestettäviä Kalevan kisoja ja kauden huipentavaa Ruotsi-ottelua on tarjolla todellista priimaluokan yleisurheiluherkkua. Tallinnassa nimittäin järjestetään heinäkuun alussa sekä alle 23-vuotiaiden (8.–11.7.2021) että alle 20-vuotiaiden (15.–18.7.2021) EM-kilpailut!

Moukarimaailmaa ravisuttavan Silja Kososen kenties jo tunnetkin, mutta googlaa lisäksi ainakin nämä: Anni-Linnea Alanen, Juho Alasaari, Saga Andersson, Mette Baas, Nathalie Blomqvist, Santtu Heikkinen, Eemil Helander, Riku Illukka, Jerry Jokinen, Anniina Kivimäki, Arttu Korkeasalo, Daniel Kosonen, Jessica Kähärä, Topias Laine, Max Lampinen, Viivi Lehikoinen, Helena Leveelahti, Ilona Mononen, Ville Toivonen, Saga Vanninen, Heta Veikkola ja Viola Westling. Heissä on tulevaisuus!

Antti Lähde

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua