Tasan vuosi sitten Vanhan kirkon kulmalla Tampereen Keskustorilla. Kuva: Marita Salonen
KOLUMNI | Torstai 24. helmikuuta vuonna 2022. Missä sinä olit, kun Venäjän hyökkäys alkoi? Kulttuuritoimituksen päätoimittaja Marita Salonen kirjoittaa siitä mikä vaikutti alkavan vuosi sitten, vaikka oli alkanut paljon aiemmin.
”Kello 16 on Tampereen Keskustorilla mielenosoitus Ukrainan puolesta. Siihen osallistuminen auttaa vähän. Tänä vuonna sama aika ja sama paikka, ikävä kyllä.”
Tampere, Finlayson, Kulttuuritoimitus. Seisomme tietokoneen ruudun äärellä kuin kirkossa, kun presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin pitävät aamupäivällä tiedotustilaisuutta Suomen kansalle. Sanoja ei ole. On vain valtava halu painaa jarrua, auttaa ukrainalaisia. Lähettää edes jokin viesti ilmaan, että hei, me ollaan teidän kanssanne.
Toimittajan ratkaisu hätätilanteisiin on aina sama: tästä täytyy kirjoittaa. Niin myös Kulttuuritoimituksen tekijät purkavat ahdistustaan torstaina 24. helmikuuta vuonna 2022, kun Venäjän sodanjulistuksesta on kulunut muutama tunti. Me kirjoitamme yhdessä jutun, neljä lyhyttä päälausetta. Siihen tulee kuvia. Teksti käännetään nopeasti kaveriverkoston avulla ukrainaksi, englanniksi ja venäjäksi. Jutusta kasvaa myös video.
Pulinaa puhelimissa ja viestikanavilla: ”Minä hankin venäjänkielisen käännöksen. Kuka tuntee jonkun ukrainalaisen? Englanniksi pitää kääntää erityisellä sydämellä. Minä voin etsiä kuvat. Lähetä tänne, minä teen niistä videon. Kun kaikki on kasassa, julkaisen sen heti kaikilla kanavilla.”
Pieni hälinä ja sinkoilu yksityiskohtien parissa rauhoittaa mieltämme, pitää meidät ihmisinä kasassa. Tämän yhden päivän ajan.
Kello 16 on Tampereen Keskustorilla mielenosoitus Ukrainan puolesta. Siihen osallistuminen auttaa vähän. Tänä vuonna sama aika ja sama paikka, ikävä kyllä.

Sää oli samankaltainen 24.2.2022 kuin nyt tasan vuotta myöhemmin. Kuva: Marita Salonen
* *
Ahdistus iskee jokaiseen ihmiseen eri tavalla, ja jokainen hakee omat selviytymiskanavansa tulevina viikkoina ja kuukausina. Heti Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisenä päivänä ymmärrämme, miten virheellistä on puhua sodan alkamisesta. Sehän on ollut Ukrainassa käynnissä jo vuosia, sitten Krimin valtauksen.
Miten me emme ole tajunneet, kuinka lähellä meitä on käynnissä sota? Miksi suljimme silmämme ja painoimme päämme pensaaseen vain toivoen parasta, kunnes tankit vyöryivät kohti Kiovaa? Poissa silmistä, poissa mielestä. Kuinka saatoimme olla näin tyhmiä, me kaikki? Niin media kuin valtionjohtokin?
* *

Kansan palvelija -sarjassa se hetki, kun vanhempien luona asuva historianopettaja kuulee tulleensa valituksi presidentiksi. Ruutukaappaus Yle Areenasta
Ryhdyin hoitamaan omaa ahdistustani tavalla, joka oli pimeä jopa oman puolisoni mielestä. Kun uni ei iltaisin tullut, avasin Yle Areenan ja katsoin sieltä kaikki Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tähdittämän Kansan palvelija -komediasarjan jaksot. Niitä riittää, kolme tuotantokautta, yhteensä 49 jaksoa.
Tai niitä riitti. Niitä nimittäin riittää enää viikon ajan. Sarjan ensimmäinen kausi poistuu Areenasta 3.3.2023, toinen ja kolmas kausi 31.3.2023. Kansan palvelija jää tietysti lähtemättömästi tv-sarjojen historiaan ja löytynee maksukanavilta.
Sarja on loistava, etenkin ensimmäinen tuotantokausi. Saa nauraa vapaasti tarinalle, miten lukion historianopettajasta tulee vahingossa presidentti. Perhe käyttäytyy kuin Serranon perhe, ja keittiön pöydän äärelle alkaa kokoontua kaveriministereitä. Tuntuu kuin voisi tukea leikkipresidenttinä aloittanutta tosielämän sotajohtajaa arvostamalla hänen työtään näyttelijänä ja viihdyttäjänä. Voi jopa unohtaa sodan hetkeksi!
* *

Ensimmäinen työpäivä presidenttinä Kansan palvelija -sarjassa ja opettajan oma luokka, joka teki hänestä kuuluisan Youtube-videolla. Ruutukaappaus Yle Areenasta.
Katso sarjaa, jos pystyt. Katso ainakin ensimmäinen kausi (23 osaa). Tarina ei jatkokausilla sinänsä parane. Katsoja-ahdistuskin voi astua kuvaan, kun leikkipresidentti pyörii yksin tyhjentyneessä Kiovassa, vaikka ihmiset tarinassa ovatkin lähteneet vapaaehtoisesti.
Katso, jotta tiedät, mistä tulevaisuudessa puhutaan tv-sarjojen historiakatsauksissa.
Marita Salonen
Kansan palvelija Yle Areenassa. Ensimmäinen tuotantokausi 3.3.2023 asti, toinen ja kolmas tuotantokausi 31.3.2023
Ukrainan puolesta, Support Ukraine – Kulttuuritoimitus ottaa videolla kantaa sotaa vastaan
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Saako luistelija runoilla? Saako runoilija luistella?
KOLUMNI | Kiira Korven runokirja Hyppää vaan! ja teoksen aiheuttama keskustelu sai Kirsti Toivosen pohtimaan lajeja, kritiikkiä sekä portinvartijoiden vastuuta.
Puolueet rustaavat leikkauslistojaan – Miten käy kulttuurin rahoituksen?
KOLUMNI | Taantuman kynnyksellä kaikki puolueet laativat omia leikkauslistojaan. Miten luovien alojen rahoituksen käy inflaation ja korkotason nousun turbulenssissa?
Nainen, anna pömppövatsasi näkyä! Voit voittaa Oscarin!
KOLUMNI | Kaksi kuusikymppistä naista sai Everything Everywhere All at Once -elokuvan rooleista Oscar-palkinnon, ja tämän vuoksi multiversumit saattavat vielä pelastua.
Yorskhiren ”Onnen laaksossa” kenelläkään ei mene hyvin – Ihanan synkkä Happy Valley palaa ruutuihin
TELEVISIO | ”En aio jättää väliin mahdollisuutta vajota synkkyyteen Happy Valleyn parissa”, Päivi Vasara kirjoittaa brittisarjasta, joka palaa Yle Areenaan.