Lasten- ja nuortenkirjallisuutta luetaan, mutta miksi se on lakaistu otsikoista näkymättömiin?

03.12.2022
lastenkirjakolumni

Ellen Strömberg sekä Sofia ja Amanda Chanfreau. Kuvat: Jennifer Granqvist / S&S

KOLUMNI |  Lasten- ja nuortenkirjallisuutta luetaan, mutta jostain syystä lehdet, televisio ja muut viestimet vaikenevat kirjallisuudenlajista melkein kokonaan. Miksi?

”Kustantamo S&S onnistui nappaamaan sekä Finlandian ja Augustin samana vuonna.”

Lasten- ja nuortenkirjallisuutta luetaan. Kustantajien listoilla lastenkirjallisuus porskuttaa hyvin, muutamaa keskisuurta kustantamoa lukuun ottamatta, jotka ovat viime vuosina vaivihkaa luopuneet lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantamisesta kokonaan. Niiden jättämän aukon ovat korvanneet pienemmät erikoiskustantamot. Lisäksi isoilta kustantamoilta tulee yhä tasaiseen tahtiin laadukkaita lasten- ja nuortenkirjoja, jotka yltävät myös palkintoehdokkaiksi.

Kukaan ei tiedä miksi lasten- ja nuortenkirjallisuus on jäänyt mediassa jalkapuolen asemaan. Palkintojen voittajista kirjoitetaan, vaikkakin tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkitut jäävät auttamatta romaani-Finlandian jalkoihin.

Yksinkertainen ajatuskulku on, etteivät jutut kiinnostaisi lukijoita, mutta sekään ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi aiemmin Kulttuuritoimitukseen kirjoittamani juttu lasten- ja nuorten Finlandia-palkinnosta keikkui viikosta toiseen luetuimpien juttujen kärkipäässä.

* *

Onko lopultakin niin, että mediassa vain kuvitellaan, ettei lasten- ja nuortenkirjallisuus kiinnosta lukijoita? Ajatellaan, etteivät nuoret seuraa perinteisiä uutiskanavia, joten juttuja on turha julkaista. Myönnän, että lasten- ja nuortenkirjallisuuden arvioiminen on hankalaa (eikä minkään alan kritiikkejä julkaista muutenkaan), mutta silti toivoisin että lasten- ja nuortenkirjallisuus näkyisi enemmän. Kirjailija- ja kuvittajahaastattelut, puffit, kritiikit ja muut jutut avaavat mielenkiintoisen näkökulman vaikean mutta hauskan kirjallisuudenlajin tekemiseen.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti vuonna 2022 Sofia Chanfreaun kirjoittama ja hänen sisarensa Amanda Chanfreaun kuvittama Kirahvin sydän on tavattoman suuri (Giraffens hjärta är ovanligt stort, suom. Outi Menna; S&S, 2022).

Mainittakoon myös, että Ellen Strömberg voitti Ruotsin kustannusyhdistyksen August-palkinnon teoksellaan Vi ska ju bara cykla förbi (Mehän vaan mennään siitä ohi, suom. Eva Laakso; S&S, 2022). Samainen teos oli myös Finlandia-ehdokkaana. Kustantamo S&S onnistui siis nappaamaan sekä Finlandian ja Augustin samana vuonna.

Katso kaikki Finlandia Junior -ehdokkaat Suomen kirjasäätiön sivuilta.

Petri Hänninen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua