Kulttuuritoimitus saa rinnalleen perikunnan

28.05.2019

Kulttuuritoimitus on verraton avaus kulttuurijournalismin alalla. Se vahvistuu saadessaan tuekseen yhdistyksen Kulttuurin perikunta, joka on nyt perustettu, yhdistyksen puheenjohtaja Aila-Liisa Laurila kirjoittaa.

En osaa sanoa, olenko varsinaisesti yhdistysihminen, mutta monessa on tullut oltua mukana. Yhdistystoiminta ei merkitse minulle pokkurointia eikä kilpien kiillotusta, vaan yhteisten asioiden hoitamista asialliseen ja rehelliseen malliin.

Muistan hyvin, kun elettiin 1970-luvun alkupuolta. Ikäni ensimmäinen numero oli tuolloin vielä ykkönen. En ollut lähellekään täysi-ikäinen, mutta olin jo sentään 15 vuotta täyttänyt ja sain olla laillisesti mukana perustamassa yhdistystä.

Tämä tuli mieleen nyt, kun Kulttuurin perikuntaa synnytettiin. Vaikka matkan varrella on tullut tehtyä kaikenlaista, tämä tuntuu aivan erityiseltä.

* *

Yhdistyksen puheenjohtajan pitää lain mukaan olla täysi-ikäinen eikä hänellä saa olla varoja ulosotossa ja hänen pitää olla maineeltaan nuhteeton. Iän puolesta olen jo pitkään täyttänyt ehdon, talous on kunnossa eikä mainekaan liene täysin mennyt.

Siispä suostuin puheenjohtajaksi tähän maanantaina 27. toukokuuta 2019 perustettuun yhdistykseen Kulttuurin perikunta, joka toimii maanmainion Kulttuuritoimituksen taustalla.

Perustavassa kokouksessa meitä oli lisäkseni koolla 12 henkilöä. Taustajoukkoja on kaiken kaikkiaan moninkertainen määrä.

Uusimman puheenjohtajuuden ja kaiken muun lisäksi työskentelen päätoimittajana kulttuurilehdessä Karjalan Heimo, joka ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Lehden ensimmäinen edeltäjä Karjalaisten pakinoita julkaistiin vuonna 1906, jolloin sitä julkaiseva yhdistys perustettiin Tampereen työväentalon Konsu-salissa.

Käsitykseni niin karjalaisuudesta kuin kulttuuristakin on laaja, eli en muistele kaiholla mitään yhtä oman sukuni kotikylää menetetyssä Karjalassa enkä aseta jotain tiettyä kulttuurin lajia paremmaksi kuin toinen. Kaikki kukat saavat kukkia!

* *

Lopuilleen kääntynyt toukokuu on osoittanut, että Kulttuuritoimitus-sivustolle on suuri tarve, kysyntä ja paikka mediakentässä. Sivuston juttuja on jaettu somessa ja tykkääjiä on ilmaantunut runsaasti.

Kassa ei ole vielä alkanut paisua, mutta kulttuurijournalismin tekemisen intoa puhkumme sitäkin enemmän. Ollaan, tai ainakin halutaan olla vähän niin kuin jääkiekkoilun MM-kullan juuri voittanut joukkue. Vaikka meiltä ei odotettaisi mitään, me teemme sen!

Aila-Liisa Laurila
puheenjohtaja, Kulttuurin perikunta