Kaiken takana on Matti ja Teppo – Sepon ääni voi olla kaviaaria, mutta Matin ja Tepon voipullaa

05.12.2019

Anne Välinoro kirjoittaa kolumnissaan yli kolmekymmentä kultalevyä myyneistä Ruohosen veljeksistä, suomalaisen arjen linkkuveitsiä, jotka käyvät ihan kaikkeen pärjäämiseen.

Matti ja Teppo, suomalaisen arjen linkkuveitsi?

Kyllä, käy ihan kaikkeen pärjäämiseen. Jos verrataan suomalaisten mielialalääkkeisiin käyttämiä rahamääriä ja Matti ja Teppo -duon yli kolmeenkymmeneen kultalevyyn sumeilematta käyttämiä summia, jälkimmäinen taitaa voittaa.

Turkulaiset seitsenkymppiset ovat liikuttaneet lannettaan sillä asenteella, että ottakaa mallia. Älkää käyttäkö ainakaan liikaa ilolientä, käykää lenkillä ja puolittakaa pulla.

Kun JVG julkaisi pari vuotta sitten Popkornii ja pisti Matin ja Tepon ensin pesukoneeseen, sitten kuivuriin ja lopulta mankeliin, duo istahti räppärin seuraksi mustan avokaaran takapenkille ja alkoi tarkkailla tuulenvirettä tutulla käsiviistolla.

Sormet sousivat ja hymy painoi kaasua, eikä Mattia yhtään nukuttanut. Videota on katsottu yli neljä miljoonaa kertaa.

* *

Kun artisti taipuu ironian muottiin, kyseessä on aito artisti. Karita Mattilastakin tuli lopullisesti kansanlaulaja, kun Turun kuningatar alkoi julkaista Twitterissään meikittömiä punttisalikuvia ja Karitaa esiliinalla rommipullo pöydällä.

Ei pidä ottaa itseään liian vakavasti. Se laji on varattu poliitikoille.

* *

Matti ja Teppo ymmärsivät jo lapsena, mikä myy. Pitää käydä musiikkikoulut kunnolla ja astua lavalle, tuplana. Kaksi kiharapäistä nuorukaista on parempi kuin yksi.

Ja kun kaksi laulaa äänissä, sitähän kuuntelee veisaava mummokin. Jaa-a, se terssi, se meni ihan oikein.

Kolmas veljeksistä, Seppo, valitsi klassisen. Seposta tuli tähtitenori oopperalavoille, mutta kansa valitsi Matin ja Tepon. Sepon ääni voi olla kaviaaria, mutta Matin ja Tepon voipullaa.

Matilla ja Tepolla voi tehdä kaikkea. Kun viisitoistavuotias nuorukainen pakottaa äitiään vuoroin kuuntelemaan Slavoj Zizekin luentoja ja Mä joka päivä töitä teen -biisiä Youtubesta, ymmärrän, että nyt ollaan jonkin sortin meemin päällä. Matin ja Tepon sanoma on selkeä ja ulkoasu kokopukuineen rippikoululaisenkin mieleen.

Tuolta näyttää mies. Ja mies saa olla vähän pellekin.

Matti ja Teppo -brändiin kuuluu kaverin leikkisä dissaaminen. Kiusaaminen on nykyään kirosana ja pitääkin olla, mutta veljeyteen kuuluu korventaminen, paini, kurmootus.

Tätäkin M&T opettaa sietämään. Lavaspiikeissä Matin tehtävä on varsinkin kertoa vastapuolen kuntoisuudesta, unisuudesta keikka-autossa ja rusketusraidoista.

* *

Kun edesmenneen isäni tanssijalka alkoi vipattaa, hän vetäisi äidilleni ehdotuksen lapostellasta, johon liittyi vieno koreografia sivuaskeleineen säestyksenään tuskin kuuluvat sormien napsautukset.

Matin ja Tepon koreografia on säilynyt letkeänä letkutteluna, ylikansallisena lapostellana viisi vuosikymmentä. Tehoja siihen tuo ei-mikkikäden skannaava etuviisto. Tyyliä ei ole tarvinnut muuttaa, vain aurinkolaseja. Blues Brothers ilahduttaa yhtä paljon.

Tuomas Parkkinen teki jo 1990-luvun lopulla hillittömän hauskan yhden miehen näytelmän Seppo Ruohonen, Matin ja Tepon veli. Siinä oikea Seppo kävi läpi uraansa kuuluisien veljien varjossa.

Seppo on myös hauska mies ja esitys oli ensimmäisiä huomiotalouden virstanpylväitä. Esitys karrikoi lööppijulkisuutta ja individualismin esiinmarssia.

* *

Matti ja Teppo ovat nyt viimeisellä megaluokan keikkakiertueella. Se huipentuu 15.12.2019 Helsinki Areenan konserttiin.

Se ei ehkä tule täyteen, kuten Tampere-talon iso sali eilen ja tänään.

Meillä oli kivaa teinipoikani kanssa. Poika arveli, että hän näki tietyn ikäluokan täydellisen geriatrisen otannan sen ohessa, että videoprojisoinnin psykedeeliset punaiset kitarat huvittivat häntä erityisesti.

Jokunen pariskunta innostui tanssimaan penkkien välissä, seisaallaan taputtajia oli enemmistö. Fanikorttien nimmareille riitti jonoa.

Jaa-a. Viimeinen iso konsertti? Sekin on markkinointikeino, ja markkinoinnin M&T ovat aina osanneet, oman tuotantoyhtiön perustamisesta lähtien.

Jos ei fysiikka petä, aina voi odottaa Matin ja Tepon paluuta.

Sillä kaiken takana on Matti ja Teppo. Ja Santeri ja Oskari. Megaduon sävellysten, sovitusten ja sanoitusten taustalla vaikuttavat nyt myös omat pojat.

Mä joku päivä töitä teen, kuten Matti lupasi välispiikissään.

Anne Välinoro