Pakt (The Pact). Kuva: HBO / Max
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Maija Kääntän listalla on zydecoa, elämäkertaa ja trilleriä.
1
Puolalainen toiminnallinen Pakt (The Pact, 2014–2020) kertoo rajavartijoiden työstä ja elämästä Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalla.
Puolalaiset rajavartijat juhlivat kollegan eläköitymistä vuoristomajalla. Mukana on miesten lisäksi rajavartija Ewa, joka on päähenkilön, kapteeni Wiktor Rebrowin avovaimo. Juhlissa on mukana myös Wiktorin paras kaveri Adam. Kun Wiktor menee ulos tupakalle, mökki räjähtää ja muut kuolevat. Paras vaihtoehto räjäyttäjäksi on poliisin mielestä Wiktor, ainoa eloon jäänyt.
Seudulla asuu pari rikollisjärjestön pomoa juoksupoikineen, jotka saavat ostettua muutaman rajavartijan joukkoihinsa. He salakuljettavat afgaaneja ja syyrialaisia Puolaan. Samalla salakuljetetaan huumeita ja aseita.
Aleksandra Poplawska on nuori ja terävä syyttäjä, joka selvittää mahdotonta tehtävää. Kuka tai ketkä ovat syyllisiä väkivaltaan ja salakujetukseen? Alexandra törmää asioihin ja ihmisiin, joista ei tiedä ovatko he hyviä vai pahoja. Vallanpitäjät ovat epäilyn kohteina yhtä lailla kuin ammattirikolliset.
Pakt on todentuntuisuuteen pyrkivä kertomus Puolasta, maasta, jolla on yli 500 kilometriä yhteistä rajaa Ukrainan ja Valko-Venäjän kanssa. Hyvin tehty sarja ahdistaa raakuudellaan ja uskottavuudellaan.
Pakt Max-palvelussa.
2
Laulaja ja muusikko Arja Havakka on vahva ja monipuolinen taiteilija. Hänen henkilökohtainen elämänsä ja taiteilijauransa tunnetaan osin heikosti. Havakka täytti marraskuussa 80 vuotta ja on ollut tien päällä muusikkona liki 60 vuotta. Saavutus, johon harva pystyy.
Stella Vuoman kirjoittama elämäkerta Arja Havakka – Suuri tuntematon (Atrain & Nord, 2024) on mielenkiintoinen, vaikuttava ja raadollinenkin kertomus lapsesta, joka kasvaa sukulaisten hoivissa vailla äitiä, eikä se ole aina helppoa. Vilkas tyttö keksii jo aikaisin konstit, joilla pärjätä.
Arja Marianne syntyi Lahdessa, josta kulkurin elämä alkoi 6-vuotiaana äidin kuoltua. Ensin hän muutti Imatralle sukulaisiin ja sieltä edelleen Lappeenrantaan. Teini-ikäisenä Arja halusi ja pääsi kaupungin teatteriin avustajaksi ja sai pian pääroolinkin. Näyttelijän ammatti oli vakavasti otettava vaihtoehto ennen laulajan ja muusikon uraa.
Helsinkiin muutettuaan Arja teki kaikenlaisia töitä lapsenhoidosta ravintolatöihin. Hän tutustui tuttavien kautta mormonikirkon nuorisoon ja kuoroon. Siellä hän tutustui myös amerikkalaiseen musiikkiin, gospelit ja negrospirituaalit tulivat tutuiksi.
Monipuolisuus laulajana onkin ollut Arja Havakan musiikkielämän ytimessä. Häneltä sujuu viihde- ja tanssimusiikin lisäksi myös rock’n’roll. Hän osaa soittaa, alussa puolittain pakotettuna, sähköbassoa. Rovaniemelle Arja muutti vuonna 1967 tuuraamaan ystäväänsä Anu Pasasta Tommi Lainkarin yhtyeen solistina ja basistina. Tuosta alkoi ammattimainen laulajan ja muusikon ura. Sen huipentuma on vuosikymmenten työn jälkeen saatu kultalevy albumista Lokki (1995).
3
Tutustuin Ice Mo’ & The Zydecoolers -yhtyeen musiikkiin joulukuussa Helsingin Hakaniemen Juttutuvassa. Kuppila on sellainen, että se on yllättänyt ennenkin iloisesti itselle tuntemattomien esiintyjien musiikilla. Juttutuvan idea on, ettei illan bändiä kuuntelemaan päästäkseen tarvitse maksaa sisäänpääsystä.
Ice Mo’ on Ismo Haavisto, yhtyeen laulaja ja harmonikkataituri. Yhtyeeseen kuuluu myös Ismon poika Ukko Haavisto, joka soittaa rumpuja. Oskari Haavisto, Ismon veljenpoika, soittaa kitaraa. Ville Vallila soittaa bassoa ja laulaa taustoja. Matias Partanen on taitava pyykkilaudan soittaja ja lyömäsoittaja.
Juttutuvan keikalla kaikki oli kohdallaan, musiikki oli tanssittavaa ja näin hyvin soitettuna helppoa kuunneltavaa. Volyymi oli keikkapaikkaan sopiva ja lavalla oli menoa yhtä paljon kuin yleisössä.
Ostin keikalta vuonna 2023 ilmestyneen Cool Zydeco -levyn (Lake Water Records), jota kuuntelemalla saan päiviin lisää iloa ja energiaa. Ismo Haavisto on säveltänyt ja sanoittanut kaikki levyn kappaleet.
Zydeco on alun perin ranskan kielellä laulettua kreolimusiikkia, joka on tuontitavaraa Louisianan alueelle muuttaneiden, Länsi-Intiasta tulleiden ranskankielisten maahanmuuttajien, entisten orjien, musiikkia. Nykyisin zydecon esityskieli on enimmäkseen englanti. Kappaleiden nimet kertovat rakkaudesta, juhlimisesta, kaipuusta ja eroista.
Maija Kääntä
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (7.1.2025): The Pirate Bay, Pastoraali, Laitakaupungin orkesteri, Memory, Queen of Fucking Everything
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kirsi Haapamatti on viettänyt laatuaikaa konserttien, kirjojen ja televisiosarjojen parissa.
Parasta juuri nyt (3.1.2025): Uuden Musiikin Kilpailu, Toto, Rod Stewart, Scorpions, Katri Helena
Aila-Liisa Laurila on silmäillyt tulevaa konserttitarjontaa ja laskenut, paljonko lippuihin tarvittaisiin rahaa.
Parasta juuri nyt (2.1.2025): Ennusmerkkejä, Angels in America, Pauliina Mäkelä
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anu Huttusen listalla on teatteria ja kuvataidetta.
Parasta juuri nyt (31.12.2024): Telakka Jazz, Getta Get Theroux This, The Wire, Woog Riots
Janne Laurila on lueskellut Louis Theroux’n muistelmia ja sukeltanut Baltimoren alamaailmaan.