Parasta juuri nyt (1.11.): Leonard Cohen, Rock Siltanen, Blueberry-sarjakuva, Pimeys, Kim Renfro

01.11.2019
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Ilkka Valpasvuo on juuttunut katselemaan Leonard Cohenin haudantakaista musiikkivideota ja lukemaan Blueberryn lännenseikkailuja.

1

Kolme vuotta sitten kuolleen kanadalaisen lauluntekijän, runoilijan ja kirjailijan Leonard Cohenin matala lauluääni on aina ollut artistin tavaramerkki ja hieno sellainen! Postuumilla, 22.11.2019 ilmestyvällä Thanks for the Dance -albumilla se karheutuu jo siihen malliin, että vertauksia Johnny Cashin lopun aikojen narinaan on varmasti luvassa.

Ensimmäisenä singlenä levyltä julkaistu Happens to the Heart tarjoillaan kuulijoille erittäin hienon videon kera. Daniel Askillin ohjaamassa videossa sumuinen metsäpolku tiivistää kosteutta hienosti hiveltyyn surumieliseen pohdiskeluun ja tuo vastapainoa rahisevan kuivalle ja mutta sitäkin sielukkaammalle lauluäänelle. Tunnelma on vahvasti… niin, haudantakainen.

2

Muun muassa Räjäyttäjistä tutun musiikin moniosaajan Mikko ”Silli” Siltasen soolo-alter ego Rock Siltanen on yksi niistä vankkumattomista faneista, joille Suomen jalkapallon A-maajoukkue on sydäntä lähellä. Itsekin vankkumatonta työtä harrastesarjoissa topparin tontilla tekevä Siltanen julkaisi syyskuun alussa maajoukkueelle hienon kannustusbiisin nimeltä Uskon Huuhkajiin.

”Edes kerran tässä, mun elämässä, me mennään kisoihin, mä uskon Huuhkajiin…”

Hieno kappale ja Kalevi Suopursun siihen tekemä maanläheinen video on Suomen Maajoukkueen Kannattajien kannustuksen tarjoaman 12. kenttäpelaajan ohella sitä parasta fanikulttuuria, jonka voimin Huuhkajat on nyt todella lähellä ensimmäistä arvokisapaikkaansa. Toivo elää!

3

Yksi heittämällä maailman parhaista sarjakuvista on lokakuussa 1963 alkanut Blueberry. Piirtäjä Jean Giraudin ja käsikirjoittaja Jean-Michel Charlierin luoma realistinen lännensarja kurittomasta mutta kekseliäästä ja urhoollisesta sotilaasta Mike Blueberrystä kuvaa niin Yhdysvaltain sisällissotaa kuin intiaanisotia ja pikkuhiljaa tapahtunutta ”Lännen sivistämistä”. Blueberry onnistuu sarjakuvassa olemaan mukana monessa käänteentekevässä tapahtumassa osana lännen legendaa.

Vauhdikas ja rikas tarinankerronta, jatkuvat historialliset viitekehykset ja upea piirrosjälki luovat yhdessä oman sarjansa kärkitaideteoksen. Viime vuosien aikana Like on julkaissut Blueberryn seikkailuja uudelleen useiden albumien kovakantisina yhteispainoksina. Niiden ääreltä olen löytänyt monia itseltäni aikoinaan lukematta jääneitä juonenkäänteitä.

4

Vuodesta 2011 toiminut Pimeys on kulkenut jo melkoisen matkan neljän julkaistun albumin myötä. Nelikosta rumpukonerytmiseksi trioksi ennen tuoreinta Delta-levyään kutistunut yhtye on saanut höristämään korvia jokaisella pysäkillään, mutta sellainen todellinen läpimurto on ehkä vieläkin jäänyt odotuttamaan itseään. Nelosalbumi Deltan kepeä ote ja helpon kuuloisesti koukuttavat kappaleet ovat joka tapauksessa sen verran korvakarkkia, että päätin nostaa levyn omalle PJN-listalleni.

Biisintekijäpari Joel Mäkisen ja Pekka Nisun sävellyksissä on Deltalla paikoin sellaista 1980-lukuiseen värivaloon ja diskopalloon taipuvaista funkin poljentoa, joka tuo aika suoraviivaiseen suomipoprockiin raikkautta. Toisaalta esimerkiksi Kiinni-kappale on tunteikas ja tunnelmallisen laiska slovari.

Onko paketissa vieläkään niitä tulevia klassikko-hittejä? Ehkä on, ehkä ei. Kokonaisuus on joka tapauksessa erittäin positiivinen. Päätösraita Mä en tänne jää loppuu vielä oppikirjamaisen hienoihin loppunostatuksiin ja revittelyihin. Olin varm,a että ”nyt oli varmasti vika biisi” ja niinhän se olikin.

5

Kim Renfron knoppikirja Game of Thrones – koko historia (Minerva Kustannus) kiinnostanee faneja varmasti hittisarjan jo päätyttyä mutta sen taustalla olevan kirjasarjan ollessa vielä hyvin keskeneräinen. Renfro sukeltaa sarjan pinnan alle niin fanipalstojen teorioinnin kuin tekijöiden haastattelujen kautta.

George R.R. Martinin massiivisen kirjasarjan matkan varrella ohittanut HBO:n megahitti antaa faneille edelleen loputtomasti pohdinnan aiheita. Olisiko sarjan juoni kulkenut ihan eri reittejä, jos kaikki sarjan kirjat olisi jo kirjoitettu? Millainen kirjasarjan loppuosista oikeasti tulee? Ja valmistuvatko ne koskaan?

Renfron kirja avaa televisiosarjaan piilotettuja vinkkejä ja piilovihjeitä esimerkiksi puvustuksen kautta: esimerkiksi se, millainen mekko milläkin hahmolla on missäkin kohtauksessa yllään, saattaa viestiä tulevista käänteistä. Roolituksen läpikäynti ja kirjojen ja tv-sarjan vertailu on kirjan parasta antia.

Ilkka Valpasvuo