Kuva: Gummerus
KIRJAT | Ei ole hääviä olla keski-ikäinen. Pasa ja Atpo kertovat tuoreimmassa kirjassaan, miksi.
”Helppo muistisääntö: jos asia on kiva ja jännittävä, olet siihen liian vanha.”
ARVOSTELU
Pasa & Atpo: Eniten vituttaa keski-ikä
- Gummerus, 2024.
- 251 sivua.
Tuttavallisesti nimillä Pasa ja Atpo esiintyvät kirjoittajat ovat julkaisseet lukuisia vitutusteemaisia teoksia. Monelle miehet lienevät tulleet tutuiksi City-lehden kolumnisteina vuosina 2008–2012, mutta ura alkoi jo kesällä 2007 Eniten vituttaa kaikki -blogista. Saman niminen esikoisteos julkaistiin alkuvuonna 2008.
Kaikki ihmiset ovat huumorintajuisia, mutta huumorintajuja on kovin monenlaisia. Aluksi ajattelin, että Eniten vituttaa keski-ikä (Gummerus, 2024) ei ole kovin hauska, mutta kyllähän teoksen teksti sitten kuitenkin useassa kohtaa hymyilytti. Miesten huumori on välillä melko roisia ja paikka paikoin sysimustaa.
Arvioin kirjaa ennen kaikkea hauskuuden tai viihdyttävyyden kannalta, mutta onhan se toki myös vertaistuellinen meille, joille Twixit ovat Raidereita. Jotkin kirjan humoristisesti esitellyt keski-ikäisyydellisyydet ovat niin tosia ja omakohtaisesti koettuja, että melkein itkettää. Mutta on lohdullista huomata, että moni muukin keikkuu samassa veneessä keski-iän armottomassa aallokossa.
Ennen kaikki oli paremmin
”Sen pohtiminen, ’vieläkö tähän aikaan voisi juoda kupin kahvia’.
Kyllä näemmä keski-ikäinenkin voi elää vaarallisesti!”
Nuoruus on auttamatta takana ja edessä siintää vain yhä etenevää rapistumista ja muuta kurjuutta. Hetkittäin kirjan sanoma alkaa lähes ahdistaa surkeuden kuvaamisellaan.
Keski-ikäistymiseen kuuluu luonnollisestikin myös niin sanottu kärryiltä putoaminen.
”Kärryiltä putoamisen tunnusmerkistö alkaa täyttyä, kun henkilö ensimmäisiä kertoja toteaa, että ’ei tajua enää nykymenoa’ tai ’ymmärrä nuorison villityksiä’. Tai kun hän yrittää tehdä jotakin itselleen uutta (muille vanhaa), eikä siitä tule hevon helvettiä.”
Keski-ikäisyyttä tarkastellaan kirjassa monista eri vinkkeleistä: keski-ikäinen tarkastelee itseään sekä maailmaa ja keski-ikäistä tarkastellaan muiden silmin. Tarkastelussa on muun muassa pukeutuminen. Keski-ikäisestä ihmisestä saattaa kuoriutua esimerkiksi merinovillan mahtavuuden ylistäjä.
”Emme yritä argumentoida asiaasi vastaan, mutta muistatko elämässäsi jo kauan sitten ohi kiitäneen ajan, jolloin ristiselän suojaaminen viimalta ei ollut aivan näin korkealla prioriteeteissäsi?”
Viihdyttävää luettavaa keski-ikäisiltä keski-ikäisille
”Kyllä, TikTok ja Tiktak ovat nuorisoilmiöitä ja kuulostavat vähän samanlaisilta, ihan hyvä yritys, mutta niillä on saatana neljännesvuosisata eroa.”
Ymmärrän, että kun kirjan nimi on Eniten vituttaa keski-ikä ja teos kuuluu Pasan ja Atpon ”vitutuskirjasarjaan”, kiroilu kuuluu tyyliin, mutta silti – kenties keski-ikäisyydestäni johtuen – kirosanojen ylenpalttinen viljely tuntuu jonkin verran raskaalta. Jossain tilanteessa kirosanakin voi olla hauska, mutta läheskään aina se ei ole.
”Käyryydestään” huolimatta Pasalla ja Atpolla on myös ihan raikkaita näkemyksiä, vaikka nämä näkemykset tietysti esitettään nuoremman ihmisen näkökulmasta. Vaivihkaa he kuitenkin kannustavat ihmisiä olemaan keräämättä krääsää ja liputtavat avarakatseisuuden puolesta.
Ja minusta kirja siis on paikoitellen myös ihan hauska, mutta huumorintajullisesta suuntautumisesta riippuen se voi olla jonkun toisen mielestä myös ratkihauska tai ei nimeksikään hauska. Niin tai näin, uskon, että jotakin tuttua jokainen keski-ikäinen siitä löytää.
Sari Harsu
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hajonneen perheen toipumista ja uusia ruumiita – arviossa Satu Rämön Rakel
KIRJAT | Hildur-sarjan neljännessä osassa avataan perheen äidin kohtaloa ja selvitellään siihen kytkeytyviä nykypäivän rikoksia.
Kuka puolustaisi paperittomia – arvioitavana Anneli Kannon Kaivatut
KIRJAT | Afgaanitytön katoaminen ei virkavaltaa kiinnosta, joten Noora Näkijä päätyy selvittelemään paperittoman maahanmuuttajan katoamista Näkijä-trilogian päätösosassa.
Sinkkuus – epätoivoa vai auvoa? Henna Karppinen-Kummunmäki kirjoittaa parisuhteettomuudesta ennen ja nyt
KIRJAT | Ilman parisuhdetta elävien määrä on Suomessa koko ajan lisääntynyt. Henna Karppinen-Kummunmäki esittelee pariutumattomien elämää ja seurustelukulttuuria eri aikoina.
Minuuden jakautuminen – arviossa Anna-Kaari Hakkaraisen Marraseliö
KIRJAT | Finlandia-ehdokkaaksi nostetun teoksen keskiössä kulkee Ingmar Bergmanin elokuva Persona.