Vincent van Goghin näyttely Didrichsenille ensi vuonna – esillä taitelijan uran alkuvaiheen piirroksia

Sirpa Pääkkönen
24.10.2019

Kuvataide | Sirpa Pääkkönen | Helsingissä järjestettävässä taidenäyttelyssä nähtävät kaksi öljyvärityötä kertovat Van Goghin vahvasta omaperäisestä ilmaisusta ja tyylistä.

Helsingissä Didrichsenin taidemuseossa järjestettävässä Tie taiteilijaksi -näyttelyssä nähtävät kaksi öljyvärityötä kertovat Van Goghin vahvasta omaperäisestä ilmaisusta ja tyylistä.

Sirpa Pääkkönen

Didrichsenin taidemuseo Helsingissä tuo ensi vuoden syksyllä Suomeen Vincent van Goghin (1853 –1890) näyttelyn. Sen ytimessä on valikoima taiteilijan uran alkuvaiheen piirustuksia, jotka on lainattu hollantilaisesta Kröller-Müller-museosta. Näyttelyssä nähtävät kaksi öljyvärityötä kertovat Van Goghin vahvasta omaperäisestä ilmaisusta ja tyylistä. Ne ovat Suomen ainoa Van Goghin teos, Ateneumin taidemuseon Katu, Auvers-sur-Oise vuodelta 1890 sekä Kröller-Müllerin kokoelman Omakuva vuodelta 1887.

Van Goghin teoksia on ollut varsin vähän Suomessa nähtävillä, ja Tie taiteilijaksi onkin toistaiseksi laajin Suomessa nähty Van Goghin teosten kokonaisuus ja ensimmäinen yksinomaan Van Goghin taidetta esittelevä näyttely.

Vincent van Gogh oli taiteilijana pääosin itseoppinut. Kesällä 1880, useiden epäonnistuneiden ammattivalintojen jälkeen, hän teki päätöksen ryhtyä kuvataiteilijaksi. Tuolloin 27-vuotias Van Gogh oli saanut kosketuksen kuvataiteeseen aikaisemmassa työpaikassaan, taidekaupan alalla toimineessa Goupil & Cie -yrityksessä.

Tie taiteilijaksi esittelee taiteilijan uran varhaisvuosia 1881–1886. Piirustukset kertovat Van Goghin matkasta taiteilijaksi ja uppoutumisesta piirustusharjoituksiin. Keskeisiä aiheita ovat maalaisväestön ja maatyön kuvaus, hollantilainen maisema, maaseutu- ja kaupunkinäkymineen sekä henkilötutkielmat.

Piirtäminen oli Van Goghille kuvantekemisen perusta ja taiteilija keskittyikin uransa ensimmäiset vuodet piirustustaitonsa kehittämiseen. Ensimmäiset kokeilut öljyväreillä taiteilija teki vuosina 1881–82, mutta pääasialliseksi ilmaisutekniikaksi maalaaminen kehittyi vuodesta 1884 lähtien

Tie taiteilijaksi -näyttelyssä nähdään 39 piirustusta ja yksi grafiikantyö vuosilta 1881–1886 sekä kaksi öljyvärimaalausta vuosilta 1887 ja 1890.

Piirustukset ovat syntyneet pääosin Hollannissa, jossa taiteilija asui vuodet 1881–1885. Mukana on näkymiä taiteilijan vaihtuvista asuinkaupungeista Ettenistä, Haagista, Nuenenista ja Pariisista. Teokset kertovat liikkuvaa, epäsäännöllistä elämää eläneestä taiteilijasta, joka tallensi kuviinsa havaintojaan ympäristöstä ja ihmisistä.

Taiteensa lisäksi van Gogh on tunnettu elokuvien aiheena. Hän ei saanut myynyt teoksiaan, eli köyhänä, kärsi mielenterveysongelmista, leikkasi palan toisensa korvastaan ja kuoli unohdettuna todennäköisesti ampumalla itsensä. Toisen teorian mukaan hänet surmasi kaksi teinipoikaa.

Van Goghin kuoleman jälkeen hänen arvonsa taiteilijana nousi. Hän on laajasti rakastettu ja yksi tärkeimmistä eurooppalaisista taiteilijoista. Hänen teoksensa vaikuttivat 1900-luvun alussa syntyneisiin taidesuuntauksiin, kuten ekspressionismiin ja fauvismiin.

Didrichsenin taidemuseo juhlistaa näyttelyllä 55-vuotista historiaansa. Tänä syksynä museossa on esillä taiteilijayhteisöjä Önningebyssä ja Tuusulanjärvellä esittelevä Maailman paras maalauspaikka -näyttely ja ensi keväänä museo esittelee Kuutti Lavosen töitä.

Vincent van Gogh – tie taiteilijaksi -näyttely avautuu Helsingin Didrichsenin taidemuseossa 5.9.2020.