Parasta juuri nyt (22.7.2024): Lintuhuvilat, Mekaanisen musiikin museo, Goldielocks, Laura Kielo, Festarifiiliksiä

22.07.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuva: Riihisaari / Savonlinnan museo

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Pasi Huttunen on ihastellut linnunpönttöjä ja musiikkikoneita sekä ollut festarimeiningeissä.

1

Savonlinnan museon julkaisema Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan -kirja (2023) palkittiin hiljattain sekä Vuoden museojulkaisuna että Iittalan taidekirjakilpailun kunniamaininnalla. Näistä ensimmäistä olin itse palkintolautakunnassa myöntämässä, ja vaikka tarjolla oli monta aivan loistavaa vaihtoehtoa ja valinta oli vaikea, oli Ville Vilénin ja Kimmo Heikkilän teos lopulta selvä voittaja.

Haudankaivaja Marko Ruuskanen on päivätyönsä ohella rakentanut eri puolille Savonlinnaa vanhojen rakennusten näköislinnunpönttöjä jo muutaman vuoden ajan. Aion vielä tänä kesänä napata kirjan kainalooni, matkata Savonlinnaan ja kulkea kirjassa olevan kartan avulla pönttöjä bongailemaan. Kirja itsessään on pieni helmi, joka avaa poikkeuksellisen kiinnostavalla tavalla ikkunan Savonlinnan paikallishistoriaan.

2

Mekaanisen musiikin museo Varkaudessa on roikkunut aivan luvattoman pitkään tutustuttavien paikkojen listalla ja nyt kun siellä vihdoin kävin, se todellakin oli käymisen arvoinen. ”Soittorasioita, automaattipianoja ja -orkestereita, kaikkea erikoista ja mielenkiintoista taskukokoisista soittimista aina 5 000 kiloa painavaan Goljatiin eli ”orkestrioniin”, joka luo korvillesi ”75-henkisen näkymättömän orkesterin”, kuten museon esittelytekstissä kuvataan. Ne kaikki innostuneiden oppaiden esittelemät musiikkikoneet olisivat muutenkin kiinnostavia, mutta jos on vielä perehtynyt steam punk -genren tuotoksiin, saa niistä ja koko museomiljööstä ihan omanlaisensa surrealistiset sävärit. Upea paikka!

3

Joensuulaislähtöinen Goldielocks esiintyi Ilosaarirockissa ja muutamalla muulla festarilla. Ilosaarirockissa keikka oli pienimmällä eli Soundi-lavalla, mutta vaikuttaa selvältä, että artisti kasvaa nopeasti ohi kokoluokasta.

Muillekin artisteille kappaleita kirjoittaneen Ella Mäntysen lisäksi Goldielocksissa on mukana muun muassa hänen veljensä Lauri. Kaksikko asuu Berliinissä ja ymmärtääkseni taustalla on tukena merkittäviä nimiä. Musiikki on kiinnostavaa ja laadukasta. Persoonallinen lauluääni jakanee mielipiteitä, itse tykkään.

4

Elektroa, folkia ja paljon muutakin musiikkiinsa yhdistelevä joensuulainen Laura Kielo on julkaissut vasta yhden biisin, mutta Joensuun Popkadulla niitä riitti silti kunnollisen keikan verran enkä todellakaan osannut odottaa mitään näin hienoa. Vahva ääni, upea tulkinta ja kappaleet ovat juuri riittävän mutteivät liian poppia.

Välillä Kielo loi omin päin Kerubin saliin melkein stadionluokan tunnelmia ja piti kaiken silti hyvin intiiminä. Tuoreen artistin epävarmuuskin paistoi läpi, mutta ei heikentänyt ulosantia millään tapaa.

5

Stiina Ikosen Festarifiiliksiä-runokirja täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Ilmestyessään pienestä kirjasta muodostui melkoinen ilmiö. Ikonen päätyi runokirjan tiimoilta haastateltavaksi televisioon, radioon ja lehtiin Helsingin Sanomia myöten sekä esimerkiksi miestenlehti Hustleriin, jossa hän sai tittelin ”Suomen kaunein rock-runoilija”. Runot päätyivät myös analysoitavaksi ylioppilaskirjoituksiin.

Jatko-osa, Festarifiiliksiä 2, ilmestyi vuonna 2006. Ja ne runot tosiaan ovat kaikessa kepeydessään, ohimennen roiskaistussa kantaaottavuudessaan ja rosoisuudessaan mahtavia.

Viimeisimpänä ja ajankohtaisimpana kirjan poikimana käänteenä on isoksi tuotannoksi paisunut musikaali, joka saa ensi-iltansa Kiisuteatterissa Outokummussa marraskuussa. Siitä tulee luultavasti vähintäänkin erittäin kiinnostava. Tuskin mennään mitään laimeaa keskitietä.

Festarifiiliksiä Teatteri Kiisun Vanhassa kaivoksessa Outokummussa 1.–2.11.2024. Lisätietoa täältä.

Pasi Huttunen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua