Parasta juuri nyt (25.4.2024): AlphaGo, Go Magic, Piilosana SM, Frida, Aasialaiset lautapelit

25.04.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Go-mestari Lee Sadol kohtasi AlphaGo-tekoälyn ja hävisi.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Mikko Saari on harrastanut gota eri tavoin, ratkonut piilosanoja kilpaa, katsellut teatteria ja odotellut kirjapakettia.

1

AlphaGo on Googlen DeepMindin kehittämä tekoäly, joka saavutti pitkään mahdottomana pidetyn tavoitteen: se voitti maailman parhaan go-pelaajan, korealaisen Lee Sedolin. Ihmisen voittamista gossa on pidetty tekoälylle vaikeana, jos ei mahdottomana, sillä peli on valtavasti laajempi kuin shakki ja taitavat ihmispelaajatkaan eivät aina osaa kertoa, miksi pelaavat tietyt siirrot. Tämän intuition mallintaminen tietokoneella on ollut vaikeaa.

AlphaGo kuitenkin onnistui siinä ja teki selvää jälkeä Lee Sedolista olosuhteissa, jotka olivat merkittävästi reilummat kuin aikoinaan Deep Bluen voittaessa Kasparovin shakissa. Sittemmin tekoäly on järisyttänyt sitä, miten gota pelataan ja opettanut ihmisille uusia tapoja pelata. Näitä ihmiskunnan kohtalonhetkiä kuvataan hienosti Greg Kohsin ohjaamassa palkitussa AlphaGo-dokumentissa. Gota ei tarvitse osata pelata ymmärtääkseen, mistä dokumentissa on kyse.

AlphaGo on nähtävillä Youtubessa ilmaiseksi.

2

Go näyttää pelinä yksinkertaiselta. Päällisin puolin se onkin, sillä sääntöjä on vähän. Pelaajat lisäävät vuorotellen nappuloita eli kiviä laudalle, kokonaan vihollisten ympäröimät kivet otetaan vangiksi ja pelin lopussa enemmän aluetta ympäröinyt pelaaja vie voiton. Siinä se. Mutta jo aloitus on tyrmäävän vaikea: pelilauta on iso ja minne tahansa saa pelata. Mistä aloittaa?

Jos haluat oppia pelaamaan gota, järkeviä vaihtoehtoja on kaksi. Voit hankkiutua paikalliseen pelikerhoon ihmisten opetettavaksi tai opiskella itse netissä. Pelikerhoja löytyy eri puolelta Suomea, erityisesti yliopistokaupungeista. Itseoppimiseen on monia konsteja, mutta nykyään suosittelen erityisesti Go Magic -palvelua. Se on verrattain uusi palvelu, joka yhdistää videomuotoisia kursseja ja ratkottavia tehtäviä oivallisella tavalla. Videot vaativat maksullista tilausta, mutta Skill Tree -tehtäviä pääsee ratkomaan ilmaiseksi – päivittäisten tehtävien määrää on rajoitettu ja mainoksia joutuu katselemaan välillä, mutta se on kohtuullinen hinta.

Tätä Skill Treetä läpikäymällä oppii hyvin pelin säännöt ja pääsee alkuun itse pelaamisen kanssa. Sitten kannattaa vain pelata: kuten go-sanonta kuuluu, ensimmäiset sata peliään kannattaa hävitä mahdollisimman nopeasti.

Pelikerhot SuomiGo-wikissä. Go Magic -palvelu.

3

Kävin viime viikonloppuna kisaamassa sanaristikkoseura Sanaseppojen järjestämässä piilosanojen ratkonnan SM-kisoissa. Piilosanathan ovat se vähän kierompi sanaristikon muoto, josta toiset tykkäävät hullun lailla ja jota muut eivät ymmärrä alkuunkaan. Minä kuulun faneihin ja kun ajattelin olevani suhtkoht hyvä ratkomaan piiliksiä, päätin lähteä kokeilemaan onneani SM-kisoissa vailla mitään käsitystä kilpailun luonteesta tai kanssakilpailijoiden määrästä tai tasosta.

Osallistujia oli kuutisenkymmentä. Alkuerässä annettiin 45 minuuttia aikaa ratkoa 24-sanainen piilosana. Sain tehtävän tehtyä 22 minuutissa, mikä teki minusta viidenneksi nopeimman ratkojan (noin puolet osallistujista käytti koko 45 minuutin ajan). Valitettavasti nopeus oli vasta toissijainen mittari: ensin ratkaisi oikein menneiden sanojen määrä. Minulla oli yksi virhe, joten jäin finaalin ulkopuolelle. Täysin oikein ratkoneita oli 15, kun kymmenen parasta pääsi finaaliin. Oma sijoitukseni oli lopulta 17., hallitseva mestari Juha Neitola oli edelläni samoin yhdellä virheellä ja viitisen minuuttia nopeammalla ajalla.

Finaalin ulkopuolelle jääminen menee nyt oppirahoiksi. Hitain finaaliin päässyt ratkoi tehtävän noin 37 minuutissa, eli minulla olisi ollut vielä vartti aikaa saada viimeinen epävarma sana varmasti oikein. Uskon, että olisin vartissa keksinyt oikean ratkaisun. Nyt hätiköin, kun ajattelin, että ehkä nopeus on kuitenkin tärkeämpää. Seuraavalla kerralla tiedän, että olen kyllä riittävän nopea ja että tärkeämpää on jättää täysin oikein ratkottu kuponki.

Finaalissa voiton vei Kasper Mårtenson. Seuraavat kisat järjestetään parin vuoden päästä; palautelomakkeessa kyseltiin osallistumishaluja, jos kisat järjestettäisiin Tampereella, joten toivottavasti Tampereella tavataan! Ensi vuonna olisi vuorossa Ristikko SM; sitä täytynee harkita, vaikka tiedän kyllä, etten ole ristikoissa yhtä hyvä kuin piilosanoissa.

Lisätietoa tapahtumasta ja tulokset löydät Sanaseppojen sivuilta.

4

Finaalista karsiutumisen harmia helpotti se, että pääsin aikaisemmalla junalla kotiin. Lauantai ei ollut hyvä päivä VR:lle ja sekin loi vähän lisästressiä, meillä kun oli lauantai-illalle vielä teatteriliput katsomaan Tampereen Työväen Teatterin Fridaa. Jos olisin ollut finaalissa ja tullut kotiin suunnittelemallani junalla, juna olisi ollut puolisen tuntia myöhässä ja aikataulu olisi mennyt kovin vaikeaksi.

Nyt kuitenkin pääsimme Fridaan mainiosti. Frida Kahlosta kertova näytelmä oli todella hieno, täynnä niin väriä kuin synkempiä sävyjä, niin tanssia ja elämäniloa kuin kuoleman läsnäoloa. Olipa mainiota, että ehdimme tämänkin vielä nähdä.

Ritva Alpolan arvio Fridasta Kulttuuritoimituksessa.

5

Todella hyvää nyt on se, että pitkään työn alla ollut Aasialaiset lautapelit -kirjani vihdoin ja viimein ilmestyy. Alun perin sen piti ilmestyä jo helmikuussa, mutta aikataulu on lipsunut matkan varrella. Sellaista sattuu. Kuukausi sitten oikoluin taittovedoksia moneen kertaan ja huhtikuun alussa ne saatiin tyydyttävälle tolalle, ja nyt kustantaja Aviador vihdoin ilmoitti, että kirja on tulossa runsaan viikon päästä.

Edellisestä laatikollisesta tekijänkappaleita onkin jo kuusi vuotta. Odotan mielenkiinnolla, miltä tämä kirja näyttää, kun sen saan käsiini muutenkin kuin PDF-vedoksena. Sen jälkeen saakin sitten odotella, millaisen vastaanoton kirja saa. Jonkin verran ennakkomielenkiintoa on ollut ja kirjastoissakin on muutamia varauksia jo odottamassa. Kritiikkejä tai Kirjagram-hehkutusta tällaiselle varsin rajatun aiheen tietokirjalle on turha odottaa, sen tiedän aikaisempien kirjojeni osalta, mutta toivottavasti joltain kantilta nappaisi.

Aasialaiset lautapelit -tietokirja on saatavilla kirjakaupoista ja kirjastoista toukokuussa.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua