Postimuseon viestintäsuunnittelija Mirka Ylä-Mattila selailee kauppahuoneiden tavaraluetteloja yli sadan vuoden takaa. Kuva: Kari Pitkänen
NÄYTTELY | Verkkokaupan lieveilmiö on liiankin helppo ja turha ylikulutus, jota eivät kestä kukkaro, luonto eikä lopulta ostajan omakaan psyyke. Paketoituja unelmia -näyttely on esillä Vapriikissa 17.12. asti.
Luulitko, että nykyiset bläkfraideit, etäostokset, verkkokauppa tai postimyyntiluettelot ovat vasta meidän sukupolvemme villityksiä? Ehei. Kalliita ja harvinaisia tuotteita on himoittu antiikin ajoista asti, ja etäostokset ja -hankinnat lähes niiden nykyisessä muodossa ovat peruja viimeistään 1600-luvulta.
Tästä muistuttaa osaltaan Tampereen Postimuseon Paketoituja unelmia -teemanäyttely. Siihen on mahdollisuus tutustua paikan päällä museokeskus Vapriikissa vielä 17. joulukuuta saakka.
Vielä syvempää tietoa aiheesta jakaa museon aiheesta julkaisema samanniminen tietokirja. Se osoittaa, kuinka etäkaupalla on meillä vähintään 400 vuoden mittainen historia, kun silloisen Ruotsin sivistyneistö alkoi haikailla Pariisin muodin perään.
Ensimmäisiä ”etäkauppiaita” olivat diplomaatit. He hoitivat hoviväen puolesta ostopalveluja, ja toivelista oli pitkä: muotivaatteita, kenkiä, kankaita, peruukkeja, huonekaluja, kirjoja, taidetta ja kukkasipuleita.
Viimeistään 1800-luvun alussa Suomen ja erityisesti Turun kaupungin eliitti oli omaksunut eurooppalaisen kulutuskulttuurin. Ostosmatkoilla käytiin erityisesti Tukholmassa – kuten vielä nytkin.
Kohti kulutusyhteiskuntaa
Muodin ja kulutuskulttuurin arkipäiväistymisestä saamme kiittää erityisesti ranskalaisia. Ensimmäinen muotilehti aloitti siellä vuonna 1785, ja vuonna 1867 sikäläinen tavaratalo Le Bon Marché käynnisti postimyynnin.
Muuallakaan ei aikailtu. Vaikka tilaukset kulkivat kirjeitse ja tavaratoimitusten viiveet olivat pitkät, postinkulun varmistuminen mahdollisti yhä uusien kuluttajaryhmien integroinnin osaksi kehittyvää kulutusyhteiskuntaa.
Suomessa toimi 1900-luvun taiteessa monia kauppahuoneita, joiden tavaraluetteloja selattiin kiinnostuneina maaseudullakin. Esimerkiksi Eino Louhivuoren putiikki Vaasassa toimitti asiakkaille polkupyöriä, kelloja, ompelukoneita ja muita kotitalouden tarvekaluja.
Tampereella vastaava toimija oli J. Tirkkonen Keskustorin laidalla. Kauppahuoneen tavaraluettelo talvikaudeksi 1905–1906 on nähtävänä Postimuseossa.
Pakettimäärä tuplaantuu
Näyttelyssä esiintyvät myös useimmille meistä hyvin tutut postimyyntiaikakauden nimet Seppälä, Anttila, Suuri Suomalainen Kirjakerho, Hobby Hall ja Yves Rocher.
Sekin käy ilmi, että ruoan verkkokaupalla on meillä jo yli neljännesvuosisadan historia. Näitä toimituksia kokeilivat ensimmäisinä Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja Joensuun kaupunki vuonna 1997.
Verkkokaupan jatkuva kasvu on tuonut mukanaan lieveilmiöitä. Yksi niistä on perinteisen kivijalkamyynnin lasku ja pienten yrittäjien ahdinko. Toinen on liiankin helppo ja turha ylikulutus, jota eivät kestä kukkaro, luonto eikä lopulta ostajan omakaan psyyke.
2030-luvulle tultaessa verkkokaupalle ei silti ennusteta juuri muuta kuin jatkuvaa kasvua. Näyttelyn pääyhteistyökumppanin Postin arvion mukaan pakettimäärät tuplaantuvat tällä vuosikymmenellä. Samalla vastuu- ja ympäristökysymykset kuitenkin korostuvat ja hiilineutraalit kuljetusmuodot yleistyvät.
Kari Pitkänen, teksti ja kuvat
kari.pitkanen(at)kulttuuritoimitus.fi
Paketoituja unelmia -näyttely Postimuseossa Tampereen Vapriikissa 17.12.2023 saakka. Paketoituja unelmia – Etäostamisen historia kaukomatkoista postimyyntiin ja verkkokauppaan. 192 sivua. Postimuseo 2023.
* *
Kulttuurigaala lähestyy!
Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!
#kulttuurigaala #kulttuuri
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Holomodor – Työväenmuseo Werstaan näyttely Ukrainaan 1930-luvulla tehdystä nälänhädästä
NÄYTTELY | Tampereen Työväenmuseo Werstaan Holomodor-näyttely panee miettimään ihmisen ikuista luontoa. Kansanmurhasta voidaan puhua, kun politiikka ja ideologia ovat nälän keskeisiä aiheuttajia.
Tampereen museot 2025: Muumien maailmaan pääsee ensi vuonna tutustumaan ilmaistapahtumissa
NÄYTTELYT | Vapriikki esittelee supersankareita, Tampereen taidemuseo surrealismia ja Milavida Rooman oopperan pukuloistoa. Sara Hildénin taidemuseon kevään taiteilija on Heikki Marila.
Modernismi käänsi katseen keskiaikaan – Gothic Modern -näyttely avautuu Ateneumissa
KUVATAIDE | Ateneumin suurnäyttely Gothic Modern – pimeydestä valoon näyttää, miten taiteilijat 1900-luvun alussa innostuivat gotiikasta ja renessanssista.
Nyt mentiin ihan metsään – Suomen Metsämuseo Lusto uudisti perusnäyttelynsä
MUSEO | Suomen Metsämuseo Luston uusittu perusnäyttely ei kertaa metsätalouden tarinaa vaan pysäyttää ihmisen hiilijalanjälkineen madon ja maiseman väliin.