Barbie. Kuva: Warner Bros Entertainment
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petri Hänninen nimeää muun muassa kaksi uutta suosikkielokuvaansa, Greta Gerwigin Barbien ja Steven Soderberghin Let Them All Talkin.
1
Olen usein vaahdonnut, ettei reiluun viiteentoista vuoteen ole tullut kuin kaksi hyväksi laskettavaa elokuvaa, Joker (2019) ja Her (2013). Elokuvamaailmassa on lehti kääntynyt, sillä nyt lista piteni kahdella elokuvalla!
Barbie (2023), mikä uskomaton elokuvakokemus! Ei lastenelokuvan tarvitse olla pelkkää huutoa ja räminää, siinä voi olla sisältöäkin. Minä, joka tuskin koskaan nauran elokuvissa, hekottelin vedet silmissä pitkin elokuvaa. Juoni on niin höttöistä tavaraa, että se on kuin 2001: Avaruusseikkailun psykedeelinen Jupiter-kohtaus kahteen tuntiin venytettynä. Järjetön elokuva, jossa on enemmän järkeä kuin monessa muussa elokuvassa.
Barbien rakenne voi olla luurankomaisen paljas, mutta elokuvan sisältö ja sanoma ovat tiiveimmin pakattua ja parasta miehen ja naisen aseman pohdintaa, mitä yksikään toinen elokuva on koskaan aiemmin pystynyt tarjoamaan. Barbie-elokuvaa voisi verrata talon rakentamiseen: yleensä talon runko on tehty paksusta kakkosnelosesta, joka on täytetty paksulla villalla. Barbien runko on tehty silkkipaperista, mutta se on täytetty lyijyllä. Niin painavaa sanottavaa sillä on.
Lue Elsa Lindströmin Kulttuuritoimitukseen kirjoittama arvio elokuvasta täältä.
2
Ja sitten heti perään se toinen elokuva, joka nousi parhaiden elokuvien listalleni. Steven Soderberghin ohjaama ja Deborah Eisenbergin käsikirjoittama Let Them All Talk (2020) on mitä mainioin draamaelokuva iäkkäästä kirjailijasta (Meryl Streep), joka lähtee risteilylle Englantiin, ja kutsuu mukaansa kaksi nuoruudenystäväänsä (Dianne Wiest, Candice Bergen). Elokuva haahuilee sivujuonissa ja arvoituksissa, ja sen henkilöitä alkaa niin rakastaa, ettei elokuvan toivoisi koskaan päättyvän.
Let Them All Talk HBO Maxilla.
3
Tulin katselleeksi toisenkin Soderbergh-pläjäyksen, nimeltään Contagion – Tartunta. Siinä on tuttu pandemiajuoni: lepakko sontii Kiinassa ruokaketjuun, turisti (Gwyneth Paltrow) vie tappavan taudin tuliaisina Yhdysvaltoihin, mistä se leviää kuin kulovalkea. Aletaan jäljittää taudinaiheuttajaa, internetissä levitetään hoito-ohjetta vaihtoehtoyrtillä, salaliittoteoriat sekä rokotevastaisuus nostavat päätään. Ei mitään uutta ja ihmeellistä, paitsi että elokuva on ilmestynyt jo vuonna 2011.
Kaikki koronapandemian aikana koettu on siis ollut jo etukäteen tiedossa, ja luultavasti julkaistu jonkinlaisena tieteellisenä julkaisuna tai muistiona, mistä käsikirjoittaja Scott Z. Burns on ideansa napannut. Juoni on niin yksi yhteen koronapandemian kanssa että karmii.
Contagion – Tartunta HBO Maxilla.
4
Tv-sarjavinkkaukset osuvat omalla kohdallani harvoin nappiin, mutta nyt otin aiemmin ohittamani The Righteous Gemstonesin kriitikon vinkistä syynäyksen alle, ja olin saman tien myyty.
Gangsterimaisen televisio-evankelistaperheen keski-ikäiset jälkikasvut käyttäytyvät kuin pahimmatkin kakarat. Törkypuhe on vedetty kerralla niin överiksi, ettei sarjan kielenkäytölle voi olla nauramatta. Sarja pohtii mitä on olla mies, ja asiaa tutkitaan alfauroksen, homoseksuaalin, naisen, nörtin sekä nuoria naisia paksuksi panevan vanhan roiston näkökulmasta.
The Righteous Gemstones HBO Maxilla. Lue sarjan arvostelu täältä.
5
The Mandalorian -tv-sarja parantaa juoksuaan sarjan kolmannella kaudella. Onhan se kepeää avaruuslänkkäriä, eikä mitään menetä vaikka tämän jättää katsomattakin, mutta hyvää viihdettä se on. Star Warsista tuttuja epäloogisuuksia viljellään tarkoituksella. Kuilussa lentämistä on enemmän kuin laki sallii, ja hyperajoon hypätään vasta kun vihulaisten yllätyshyökkäys on torjuttu – ei sitä ennen.
Mielenkiintoista on, että niin upea ja ylistetty Uusi Tasavalta osoittautuu aivan yhtä byrokraattiseksi kuin Imperiumin valtakoneisto, ja myös se on pullollaan vakoilijoita, ilmiantajia ja pettureita. Coruscant galaksin keskustassa on synkkä juonittelupesäke.
Sarjassa vilahtavat muun muassa Jack Black, nykyisin syrjintäkohussa vellova räppäri Lizzo sekä Paluu tulevaisuuteen -elokuvissa kajahtanutta tohtori Emmett Brownia esittävä Christopher Lloyd. Katee Sackhoff parantaa roimasti näyttelemistään.
The Mandalorian Disney Plus -palvelussa. Lue aiempien kausien arvostelu täältä.
Petri Hänninen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.