Mankelointia, ASMR:ää, nykysirkusta, esineteatteria ja performanssitaidetta yhdistelevä MANKELI on ennakkoluuloista riisuva esitys

09.03.2023
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Mira Sirkka ja mankeli. Kuva: Kari Sunnari

TEATTERI | Meitä taisi olla muitakin ennakkoluuloisia TTT:n Kellariteatterin lämpiössä, kun Mankeli oli alkamassa. Mitähän tästä seuraa, kun esityksen kokeminen ei vaadi suomen kielen taitoa?

“Tyynnyttelimme lämpiössä mieltämme tiedolla, että Mankeli-esitys kestää vain tunnin, senhän kyllä kestää vaikka suomalaisella sisulla.”

MANKELI – esitys yhdelle ihmiselle ja viidelle mankelille teki etukäteen epävarman olon. Mitähän tästä seuraa, kun esityksen kokeminen ei vaadi suomen kielen taitoa?

“Esitys yhdistelee perinteistä mankelointia, ASMR:ää (engl. Autonomous Sensory Meridian Response = autonomisia, rauhoittavia aistielämyksiä), nykysirkusta, esineteatteria, performanssitaidetta sekä muovailuvahaa.”

Siis mankelointia ja aistielämyksiä. Omiaan kasvattamaan ennakkoluuloja. Ensi-illassa, joka samalla oli kantaesitys, Kellariteatterin lämpiössä oli joukossa epävarmoja katsojia, jotka laskivat selviytymisensä sen varaan, että esitys kestää vain tunnin, ja sen verran suomalainen kestää vaikka sisullaan.

* *

Esityksen se yksi ihminen liikuskeli lämpiössä ja kehotti ottamaan muovailuvahaa. Sitä saisi puristella pahimpaan stressiinsä katsomossa.

Lämpiössä oli myös yksi viidestä mankelista, jotta siihenkin sai ensikosketuksen. Mankeli oli vankka, retromallia.

Kellariteatterin lavastus on pelkistetty. Reunoilla on mankeleita. Monta.

Esitys käynnistyy sillä, että ihminen toivottaa tervetulleeksi, toivottelee rauhoittumista ja lupaa, että saa lähteä kesken pois. Se on hyvin mieltä tyynnyttävä tieto, että poistua saa, eikä se ole maata kaatavaa. Yhtään ei tee mieli pois, ja sitä paitsi olen päättänyt katsoa, mitä tämä on.

* *

Esityksessä on yleisön osallistamista, mutta sitä ei ole paljoa, ja se tehdään vapaaehtoispohjalta, eikä ketään nolata.

Stressiä poistetaan esityksessä sanallisesti ja rauhoittavilla äänillä.

Mankelien käyttö aloitetaan perinteisesti lakanoiden sileäksi saamisella, mutta myöhemmin siirrytään yllätyksellisiin käyttötapoihin. Esityksessä on myös huumoria, mikä on aina tervetullutta.

Kun esitys on saanut ansaitsemansa aplodit kommentoivat katsojat toisilleen, että sehän oli ihan kiva. Ihminen ja viisi mankelia ovat onnistuneet kaatamaan ennakkoluulot ja katsojat poistuvat kevättalven iltaan tyytyväisin mielin.

mankeli pressikuva 2

Kuva: Kari Sunnari

* *

Teatterin sivuilta löytyy seuraavanlainen esittelyteksti:

”Teos tuo näyttämölle mummolan sileitä lakanoita, mankeleiden vetovoimaa ja telojen väliin liiskaantuvaa limaa. Näistä aineksista esitys järjestelee näyttämölle utopian, jossa tyydytystä tuova järjestys ja vääjäämätön kaaos vuorottelevat. Katsoja saa rauhoittua mankelin tasaiseen hurinaan ja absurdia huumoria ruokkivaan hitauteen. 

Onko aika ajanut ohi mankelista, vai emmekö ole nähneet sen täyttä potentiaalia sormien liiskaantumisen pelon läpi? Olemmeko vain keskittyneet tavoittelemaan patriarkaalisen tiukkaa järjestystä saadaksemme hallinnan tunteen kaaoksen keskellä?

Teos sisältää ASMR-tyylistä, mikrofonilla voimakkaasti vahvistettua ääntä.”

Työryhmä on työstänyt teoksen tasa-arvoisessa prosessissa, jossa kaikki tekijät ovat tuottaneet sisältöä esitykseen.

Esitys on syntynyt Tampereen Työväen Teatterin ja Uuden sirkuksen keskuksen Cirkon residensseissä.

Projektia ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Samuel Huberin säätiö.

Esityksiä on jäljellä yksi: sunnuntaina 12.3.2023 TTT:n Kellariteatterissa.

Päivi Vasara

* *

Mankeli – esitys yhdelle ihmiselle ja viidelle mankelille

  • Ohjaus, konsepti ja tuotanto Meri-Maija Näykki   
  • Valo- ja tilasuunnittelu Alina Pajula
  • Esiintyjä Miradonna Sirkka
  • Musiikki ja äänisuunnittelu Markus Tapio
  • Puvustus Mynthon Wall

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua