Kimmo Kaivannon taidetta Kangasalla – Politiikka ja poesia -näyttely puhuttelee ajankohtaisuudellaan

Kulttuuritoimitus
15.10.2022
01 kimmo kaivanto kimmo pyykko museo kulttuuritoimitus

TILAUSJUTTU | Kimmo Kaivanto eli kylmän sodan ja sodanvastaisen aktivismin aikaa, kun hänen nyt Kangasala-talon näyttelyssä esillä olevat työnsä syntyivät. Kimmo Pyykkö -museon näyttelyyn valitut teokset ja Kaivannon itse koostamat luonnospaneelit johdattelevat taiteilijan ajatusmaailmaan. Sunnuntaisin pääsylipun hintaan kuuluu yleisöopastus.

Tämä on tilausjuttu, jonka Kulttuuritoimitus on tuottanut kaupallisena yhteistyönä Kimmo Pyykkö -museon kanssa.

Pääkuva: Kimmo Kaivanto: Monumentti muistomerkille, 1970, serigrafia, 70 x 50 cm. Kimmo Kaivanto säätiö. Sininen ajattelija, 1971, maalattu muovi, Kimmo Kaivanto säätiö. Kuvat: Jussi Koivunen

* *

Elisa Wistuba Lorca, teksti

Kimmo Kaivanto (1932–2012) aloitti taiteilijan uransa 1950-luvulla ja piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 1959 Helsingissä. Tampereella syntynyt ja varttunut taiteilija kasvoi Näsijärven järvimaiseman lähellä ja myöhemmin 1960-luvulta saakka vietti kesiään Tarjannevedellä sijaitsevalla kesäpaikallaan Arkkusaaressa.

Vesi, taivas, horisontti sekä sammaleiset ja jäkäläiset kalliot olivat keskeisiä luonnon elementtejä myös Kaivannon töissä. Lempinimi ”Sininen ajattelija” kuvastaa sinisen värin merkitystä ja sanomaa Kaivannon uralla. Arkkusaarta ympäröivät järvimaisemat toimivat hänelle taiteellisen luomisen kehtona.

1300 5 of 8

Kimmo Kaivanto: Mutaatio ! E ! TE ! ATE ! HATE !, serigrafia, 88 x 63 cm, 1969. Kimmo Pyykkö -taidemuseon kokoelma. Pojanpoika, serigrafia, 88 x 63 cm, 1969. Kimmo Pyykkö -taidemuseon kokoelma. Kuvat: Jussi Koivunen

Kangasala-talossa sijaitsevan Kimmo Pyykkö -taidemuseon Politiikka ja poesia -näyttelyn ajankohtaisuus yllätti täysin sekä museon henkilökunnan että yleisön. Vuoden 2022 Ukrainan sota ja sen vaikutukset eivät luonnollisesti olleet tiedossa aikoinaan, kun näyttelystä päätettiin. Aihe onkin häkellyttävällä tavalla puhutteleva juuri tässä päivässä ja hetkessä, vaikka Kaivanto eli teosten syntyaikoina 1960- ja 1970-luvuilla esimerkiksi kylmän sodan, Vietnamin sodan, kuulentojen, opiskelijaliikkeiden ja sodanvastaisen aktivismin mullistavia vuosia.

Näyttelyssä on esillä maalausten, veistosten ja grafiikan lisäksi myös ennen näkemätön määrä Kaivannon itsensä koostamia luonnospaneeleja, joihin hän valitsi luonnoksia tuhansien piirustustensa joukosta. Luonnoksista avautuu visuaalinen matka Kaivannon mieleen, kuvalliseen ajatusmaailmaan ja teosten syntyprosesseihin.

03 kimmo kaivanto kimmo pyykko museo kulttuuritoimitus

Interiööri näyttelystä Kimmo Kaivanto – Politiikka ja poesia. Kuva: Jussi Koivunen

Terävä kritiikki ja hiottu käsityö

Näyttely toteutetaan yhdessä Kimmo Kaivanto säätiön kanssa. FT Kimmo Sarje kuratoi kokonaisuuden. Sarje kuvaa näyttelyä seuraavasti:

”Kimmo Kaivannon taiteessa yhteiskunnallinen kysymyksenasettelu, kyseenalaistaminen ja poliittiset kannanotot tulivat keskeiseksi 1960-luvun lopulla. Hänen piirroksissaan, serigrafioissaan, kollaaseissaan, veistoksissaan ja maalauksissaan maapallon ekologinen tila, suurvaltapolitiikka, militarismin ja totalitarismin kritiikki nousivat etualalle. Hän ei kuitenkaan julistanut valmiita vastauksia, vaan tarkasteli polttavia ongelmia kompromissitta taiteen keinoin.

Terävä kritiikki ja hiottu käsityö ovat erottamattomat Kaivannon työssä, kun hän ironian ja käsitteellisen leikin siivittämänä muotoili kuvallisia oivalluksiaan. Taiteilijan virtuositeetti ja teosten visuaalisuus johdattelevat katsojan keskusteluun huolimatta ennakkoasenteista.

Museon ensimmäisen kerroksen sali, jossa esitellään pääasiassa Kaivannon piirroksia ja luonnoksia, vie taiteilijan kuvallisen ja yhteiskunnallisen ajattelun lähteille. Toisen kerroksen salissa keskitytään sekä poliittisen serigrafian iskevään eleganssiin että veistosten, maalausten ja kollaasien hämmentävään runouteen.”

04 kimmo kaivanto kimmo pyykko museo kulttuuritoimitus

Kimmo Pyykkö -taidemuseon yleisötapahtumissa on ohjelmaa kaiken ikäisille. Kuvassa taidepajalaisia pysyvässä näyttelyssä Kimmo Pyykkö: Pitkän matkan ateljee. Kuva: Tiia Ennala, Kimmo Pyykkö -taidemuseo/Kangasala-talo

Museon yleisötapahtumiin kuuluu muun muassa yleisöopastuksia ja -luentoja, lasten lauantai-työpajoja, piirustusiltoja sekä senioripäiviä vaihtuvien tapahtumien lisäksi.

Kimmo Kaivanto – Politiikka ja poesia -näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 8.1.2023 asti. Taidemuseon kolmas kerros esittelee Kangasalla varttuneen professori, kuvanveistäjä Kimmo Pyykön uraa ja elämäntyötä pysyvässä näyttelyssä Pitkän matkan ateljee.

Kirjoittaja on Kimmo Pyykkö -taidemuseon museolehtori-tiedottaja, joka vastaa museon yleisötyöstä, viestinnästä ja markkinoinnista.

* *

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

  • Sijaitsee vuonna 2015 avatussa Kangasala-talossa osoitteessa Kuohunharjuntie 6, Kangasala.
  • Taidemuseon kolmesti vuodessa vaihtuvissa näyttelyissä nähdään sekä kotimaisten että kansainvälisten taiteilijoiden näyttelyitä. Painopiste on nykytaiteessa ja professori, kuvanveistäjä Kimmo Pyykön aikalaisten taiteessa.
  • Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee kuvaa professori, kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämäntyötä.
  • Kimmo Kaivanto – Politiikka ja poesia -näyttely on esillä 8.1.2023 saakka. Lisätietoa näyttelystä täältä. Lisätietoa Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttelyistä, taidemuseosta ja yleisötapahtumista täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua