Kuvat: Otto Virtanen / WSOY
KIRJAT | Martta Kaukosen Sinun varjossasi -kirjan lukija saa aivan liian vähän vinkkejä miettiäkseen itse ratkaisua ja se on dekkarityyppiselle kirjalle ikävää.
”Romaania lukiessani jäin miettimään, miksi #metoo-liike on ainakin toistaiseksi jäänyt koskemaan ja käsittelemään enimmäkseen viihdealaa.”
ARVOSTELU
Martta Kaukonen: Sinun varjossasi
- WSOY, 2022.
- 276 sivua.
Martta Kaukosen toinen romaani Sinun varjossasi (WSOY, 2022) vie aikaamme sopivasti #metoo-liikkeeseen. Romaanin pohjana on performanssi, jota ovat kokoamassa taidehistorioitsija Anna, näyttelijä Minna, performanssitaitelija Roni ja tarkkailija Suvi. Spektaakkelin tarkoituksena on vaatia anteeksipyyntöä seksuaalisen häirinnän kohteille.
Romaanin edetessä paljastuu, että ryhmän jäsenillä on historiassa pitkällekin meneviä yhtymäkohtia ja että kostamisen aihetta olisi monilla. Aihepiiriin kuuluvat myös taiteilijan rehellisyys/epärehellisyys ja somemaailman aiheuttamat paineet.
Martta Kaukonen kirjoittaa varmaa ja sujuvaa tekstiä, jota on ilo lukea ja kuunnella. Hän kirjoittaa myös elokuva-arvosteluita ja teksti on journalistisen tarkkaa ja kuvailevaa. Kirjailijalla on taito viedä lukija paikkaan ja aikaan, josta kirjoittaa.
Lukija saa aivan liian vähän vinkkejä miettiäkseen itse ratkaisua ja se on dekkarityyppiselle kirjalle ikävää. Vinkit tulevat myöhään ja antavat ratkaisut valmiina.
Romaani ja naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä sen koko skaalassa sekstisistä puheista raiskaukseen asti sijoittuu melko elitistisiin puitteisiin. Romaanin henkilöt ovat Suvia lukuun ottamatta luoneet suurta taiteellista ja tieteellistä uraa ja henkilögalleria tuntuu tavislukijasta hyvin kaukaiselta ja jää hengettömäksi.
Äänikirjassa lukijoita oli jokaiselle henkilölle omansa, mikä on hienoa. Eritoten, kun jokaisen lukijan paneutuminen rooliinsa on ammattimaisen paneutunutta.
Romaania lukiessani jäin miettimään, miksi #metoo-liike on ainakin toistaiseksi jäänyt koskemaan ja käsittelemään enimmäkseen viihdealaa. Milloin tulee niitä romaaneita, joissa aihetta käsitellään palvelualojen, terveydenhuollon, tehdastuotannon, rakennusalan, kasvatusalan ja monen muun ns. tavallisen ammatin piiristä?
Leena Reikko
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kielletty rakkaus ja karu luonto – arviossa Ingeborg Arvolan Jäämeren laulu
KIRJAT | Norjalaiskirjailian 1800-luvulle sijoittuvan romaanin päähenkilö kaipaa elämää, jossa voisi tarjoa kahdelle pojalleen edes toisinaan lohisoppaa ja piimää.
Hajonneen perheen toipumista ja uusia ruumiita – arviossa Satu Rämön Rakel
KIRJAT | Hildur-sarjan neljännessä osassa avataan perheen äidin kohtaloa ja selvitellään siihen kytkeytyviä nykypäivän rikoksia.
Kuka puolustaisi paperittomia – arvioitavana Anneli Kannon Kaivatut
KIRJAT | Afgaanitytön katoaminen ei virkavaltaa kiinnosta, joten Noora Näkijä päätyy selvittelemään paperittoman maahanmuuttajan katoamista Näkijä-trilogian päätösosassa.
Sinkkuus – epätoivoa vai auvoa? Henna Karppinen-Kummunmäki kirjoittaa parisuhteettomuudesta ennen ja nyt
KIRJAT | Ilman parisuhdetta elävien määrä on Suomessa koko ajan lisääntynyt. Henna Karppinen-Kummunmäki esittelee pariutumattomien elämää ja seurustelukulttuuria eri aikoina.