Ville Virtasen on rikostutkija Kari Sorjonen. Kuva: Kimmo Korhonen / Fisher King
ELOKUVA | Pasilan rautatieaseman liepeiltä löytyy verellä maalattu seinämaalaus, joka esittää Suomen tunnetuinta sarjamurhaajaa. Juuso Syrjän ohjaama elokuva on kuin lähes kaksituntinen jakso tv-sarjaa.
”Aivan kuin leffan tekijät olisivat katsojien suututtamisen eli fanien järkyttämisen pelossa karttaneet omillaan toimivan elokuvan tekemistä.”
ARVOSTELU
Sorjonen: Muraalimurhat
- Ohjaus: Juuso Syrjä.
- Rooleissa: Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Sampo Sarkola, Olivia Ainali, Lenita Susi, Johan Storgård.
- Ensi-ilta: 27.10.2021.
Pasilan rautatieaseman liepeiltä on löytynyt verellä maalattu seinämaalaus, joka esittää Suomen tunnetuinta sarjamurhaajaa Lasse Maasaloa (Sampo Sarkola). Kuvan viereen on kirjoitettu verellä teksti: ”Tehdään maailmasta parempi paikka.” Samalla sosiaalisessa mediassa leviää kysely, jossa äänestetään henkilöistä, joita ilman maailma olisi parempi paikka.
Some yllyttää tappajaa
Kun äänestyksessä menestyneitä henkilöitä alkaa kadota ja ensimmäinen ruumis löytyy, tutkittavaa on liikaakin, sillä taustalla vaikuttaa itsensä Tuomariksi nimennyt ihminen. Sorjonen: Muraalimurhat -elokuva noudattaa television sarjamurhaaja-sarjoista tuttua arvuuttelun ja yllätyskäänteiden logiikkaa tuomatta mukanaan tuoretta kerrontaa. Tv-sarjasta tuttua on sekin, että rikostutkijoiden kärjen (Sorjosen ja Anu Sinisalon esittämän etsivä Lena Jaakkola) jälkikasvu sekoilee taas.
Aivan kuin leffan tekijät olisivat katsojien suututtamisen eli fanien järkyttämisen pelossa karttaneet omillaan toimivan elokuvan tekemistä.
Superihmisten temmellyskenttä
Muraalien kuviin liittyy iskulauseenomaisia lauseita, kuten: ”Jotkut sanovat tekevänsä”. Tv-sarjan kolmoskauden kuvottavien kidutusmurhien tyyli jatkuu.
Sorjonen-tarinoiden maailma muistuttaa huomattavan paljon supersankarisarjakuvia. Päähenkilö on suurin sankari, jonka yli-inhimillisiltä vaikuttavia lahjoja ja kulmikkuutta perhe ja ajoittaiset psyykkiset vaikeudet pehmentävät. Päähenkilö saa usein vastaansa kaavamaisimpien sarjakuvien tyylisen superroiston, jota kukaan ei tunnu taaskaan saavan kiinni.
Tylsää pätkivyyttä liikaa
Elokuva on tehty kuin tv-sarjan kahdesta noin tunnin mittaisesta jaksosta koostuva episodi, eikä ihme, sillä sarjan pääkäsikirjoittaja Miikko Oikkonen ja pääasiallinen ohjaaja Juuso Syrjä ovat tämän elokuvan pääasialliset tekijät. Syrjän aiempiin töihin kuuluu päähenkilönsä synnyttämien kohuotsikoiden tahdittama dokumenttielokuva jääkiekkoilija Jere Karalahdesta. Mainosohjaajana rutinoituneen Syrjän ainoat kokemukset fiktion ohjaamisesta ovat tulleet lastenanimaatiosta, mainoksista ja tv-sarjoista.
Elokuvana Sorjonen: Muraalimurhat on tasaisen tylsää katsottavaa. Suurta kerronnan kaarta elokuva ei katkelmallisessa episodimaisuudessaan tue. Elokuva manipuloi katsojaa hajauttamaan katseen eri suuntiin marssittamalla esiin toinen toistaan epätodennäköisempiä murhaajaehdokkaita, joissa on kaksi selkeää sosiaalitapausta. Tämä ja itseään poikkeusyksilönä eli massan ylä- ja ulkopuolisena pitävän yksilön osuus kallistaa elokuvaa yli-ihmismäisen moraalin puolelle. Perhedraamaksi silti tämäkin keikahtaa, mikä on paitsi muodikasta, myös helppoa.
Antti Selkokari
Sorjonen: Muraalimurhat
- Ohjaus: Juuso Syrjä.
- Käsikirjoitus: Miikko Oikkonen ja Antti Pesonen.
- Kuvaus: Mika Orasmaa.
- Rooleissa: Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Sampo Sarkola, Olivia Ainali, Lenita Susi, Johan Storgård.
- Kesto: 1 h 47 min.
- Ikäraja: K16.
- Ensi-ilta: 27.10.2021.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ridley Scottin Gladiator II on kelvollinen, vaan ei yhtä mahtava spektaakkeli kuin edeltäjänsä
ELOKUVA | Vaikka Ridley Scottilla on suurten spektaakkeleiden tekemisen mittakaava hallussaan, kaikki tuntui paljon tuoreemmalta ensimmäisen Gladiator-elokuvan aikoihin.
Entisen nuorison elämä on juhlia, juopottelua ja toisen etsintää – arviossa Samppa Batalin Omenavarkaat
ELOKUVA | Samppa Batalin ohjaama elokuva on ajan todellisuuteen pyrkivä tarina yhdestä päivästä ja yöstä yli kolmekymppisten elämässä.
Belfastin rääväsuut uhoavat miehitysvallaksi kokemiaan brittejä vastaan keskisormi tanassa – arviossa Kneecap
ELOKUVA | Irlannissa puhuttavaa iiriä voimakkaasti puolustava Kneecap on asiapitoisuudestaan huolimatta häröilevän hauskaa katsottavaa.
Draama ihmisistä, jotka ymmärretään väärin – arviossa Michael Francon Memory
ELOKUVA | Meksikolaisohjaajan elokuvassa ihmisten elämään vaikuttavat asiat, joihin he itse eivät ole voineet vaikuttaa.