Kirpeä muistutus nykyajalle – arviossa Pumingin kymmenen häränpaimennuskuvaa

18.10.2021
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuva: Wiki Commons

KIRJAT | Pertti Niemisen jälkeen ei kiinan kielestä ole Suomessa juuri ollut kääntäjiä. Tero Tähtinen kohentanut tilannetta ja kääntänyt jo useita kiinalaisia klassikoita, erityisesti runoutta.

”Kirja sopii tähän aikaan kuin kirpeä mauste jäähtyneeseen keittoon.”

ARVOSTELU

Pumingin kymmenen häränpaimennuskuvaa

  • Suomentanut Tero Tähtinen.
  • Esipuhe Mitra Virtaperko.
  • Palladium Kirjat, 2021.
  • 34 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Pumingin kymmenen häränpaimennuskuvaa (Palladium, 2021) on hieno ja syvällinen näyte zenbuddhalaisesta perinteestä. Tero Tähtinen on kääntänyt kiinan kielestä Pumingin sarjan häränpaimennuskuvia, joihin liittyy tekstit. Esipuheen on kirjoittanut zenbuddhalainen pappi Mitra Virtaperko.

Kirja sopii tähän aikaan kuin kirpeä mauste jäähtyneeseen keittoon. Tämä aika, jona tutkitaan toissijaisia ja rakennetaan mitäänsanomatonta, tarvitsee muistutuksen.

Hei, mitä te oikein teette? Rakennatte esteitä ihmisten kohtaamisille ja tutkitte tyhjyyttä!

No, hyvä, että tutkitte, mutta voisitteko hieman hillitä rakentamistahtia!

Olla olemassa?

Filosofi Bertrand Russell kirjoitti 1950-luvun esseessään, että henki-aine-dikotomia on kokenut muutoksia viime vuosikymmeninä, kun hengen olemassaolo on kyseenalaistettu. Kaiken on todettu olevan ainetta, ja kun itse ainekin on tutkitusti lähes pelkkää tyhjää, jää olemassaolosta vain häivähdys. Keskelle avaruuden tyhjyyttä, jossa atomitkin ovat miltei pelkkää tyhjää, on jäänyt vain irvikissa, “cheshirekissan irvistys” (Cheshire Cat).

Syvällinen esipuhe

Mitra Virtaperko on henkilö paikallaan kirjoittamaan buddhalaisesta perinteestä. Hän tuntee buddhalaisen perinteen ja kirjoittaa siitä kiintoisasti. Pumingin Kymmenen häränpaimennuskuvaa on yksi monista samantapaisista ohjekirjoista, joissa jokin eläin symbolisoi minuutta eli egoa, ja kuvasarja teksteineen esittää kehitystä siitä vapautumiseksi.

Lopputuloksena on maaginen, elävä tyhjyys, joka viittaa kontemplatiiviseen kokemukseen, jossa hiljaisuus voittaa ajan. Perimmäisten totuuksien puolesta ei kuitenkaan voi kapinoida eikä osoittaa mieltään. Oivaltaa voi.

Erkki Kiviniemi

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua