Kuva: Wiki Commons
KIRJAT | Pertti Niemisen jälkeen ei kiinan kielestä ole Suomessa juuri ollut kääntäjiä. Tero Tähtinen kohentanut tilannetta ja kääntänyt jo useita kiinalaisia klassikoita, erityisesti runoutta.
”Kirja sopii tähän aikaan kuin kirpeä mauste jäähtyneeseen keittoon.”
ARVOSTELU
Pumingin kymmenen häränpaimennuskuvaa
- Suomentanut Tero Tähtinen.
- Esipuhe Mitra Virtaperko.
- Palladium Kirjat, 2021.
- 34 sivua.
Pumingin kymmenen häränpaimennuskuvaa (Palladium, 2021) on hieno ja syvällinen näyte zenbuddhalaisesta perinteestä. Tero Tähtinen on kääntänyt kiinan kielestä Pumingin sarjan häränpaimennuskuvia, joihin liittyy tekstit. Esipuheen on kirjoittanut zenbuddhalainen pappi Mitra Virtaperko.
Kirja sopii tähän aikaan kuin kirpeä mauste jäähtyneeseen keittoon. Tämä aika, jona tutkitaan toissijaisia ja rakennetaan mitäänsanomatonta, tarvitsee muistutuksen.
Hei, mitä te oikein teette? Rakennatte esteitä ihmisten kohtaamisille ja tutkitte tyhjyyttä!
No, hyvä, että tutkitte, mutta voisitteko hieman hillitä rakentamistahtia!
Olla olemassa?
Filosofi Bertrand Russell kirjoitti 1950-luvun esseessään, että henki-aine-dikotomia on kokenut muutoksia viime vuosikymmeninä, kun hengen olemassaolo on kyseenalaistettu. Kaiken on todettu olevan ainetta, ja kun itse ainekin on tutkitusti lähes pelkkää tyhjää, jää olemassaolosta vain häivähdys. Keskelle avaruuden tyhjyyttä, jossa atomitkin ovat miltei pelkkää tyhjää, on jäänyt vain irvikissa, “cheshirekissan irvistys” (Cheshire Cat).
Syvällinen esipuhe
Mitra Virtaperko on henkilö paikallaan kirjoittamaan buddhalaisesta perinteestä. Hän tuntee buddhalaisen perinteen ja kirjoittaa siitä kiintoisasti. Pumingin Kymmenen häränpaimennuskuvaa on yksi monista samantapaisista ohjekirjoista, joissa jokin eläin symbolisoi minuutta eli egoa, ja kuvasarja teksteineen esittää kehitystä siitä vapautumiseksi.
Lopputuloksena on maaginen, elävä tyhjyys, joka viittaa kontemplatiiviseen kokemukseen, jossa hiljaisuus voittaa ajan. Perimmäisten totuuksien puolesta ei kuitenkaan voi kapinoida eikä osoittaa mieltään. Oivaltaa voi.
Erkki Kiviniemi
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kysy, kyseenalaista, oivalla ja näe yhteydet – arviossa Julian Bagginin Filosofisen ajattelun opas
KIRJAT | Filosofinen ajattelu ei päästä meitä helpolla. Baggini sanoo, että se on toimintaa, prosessi, matka, jossa on suuntia, muttei lopullista päämäärää.
Katolinen kirkko kaitsi kansan maailmankuvaa keskiajalla – yksi järjen äänistä oli Tuomas Akvinolainen
KIRJAT | Katolinen kirkko pitää Aristoteleen oppeja ja kristinuskoa yhdistänyttä Tuomasta edelleen suurimpana teologinaan. Mitä tuo kaukana 1200-luvulla elänyt oppinut siis ajatteli, teki ja kirjoitti, jotta pääsi tuollaiseen asemaan?
Kohta 80-vuotiaalla Markku Envallilla riittää edelleen sanottavaa – arviossa Rajan kahta puolta
KIRJAT | Jos Markku Envall katsookin jo useammin taakse- kuin eteenpäin, tekee hän sen tyylikkäästi ja tarkasti näkyväksi sanoen, ymmärrettävästi ja sopivasti pelkistäen.
Oletuksemme tahtomme vapaudesta on pelkkää illuusiota, väitti pessimismin sanansaattajana tunnettu Arthur Schopenhauer
KIRJAT | Väite ja sen perustelut toivat Schopenhauerille 1800-luvun alkupuolella kilpailuvoiton Norjan kuninkaallisen seuran kirjoituskilpailussa. Mutta oliko hän oikeassa?