Sakari Oramo. Kuva: Ville Hautakangas
KONSERTTI | ”Etenkin Sibeliusta kuunnellessa tuntui kuin Sakari Oramo ei olisi pelkästään johtanut orkesteria, vaan myös soittanut sitä.”
Tampere Filharmonia 24.9.2021. Sakari Oramo, kapellimestari. Anu Komsi, sopraano. Magnus Lindberg: Accused (Syytetty). Jean Sibelius: Sinfonia nro 7 C-duuri op. 105.
Kapellimestari Sakari Oramon johtamissa Tampere Filharmonian konserteissa kuultiin perjantaina Magnus Lindbergin vuonna 2014 Lontoon filharmoniselle orkesterille säveltämä Accused (Syytetty) sekä Jean Sibeliuksen 7. sinfonia. Kuuntelin konserteista ensimmäisen, kello 18 alkaneen.
Lindbergin Accused-teoksen solistina esiintyi Anu Komsi, joka on myös levyttänyt teoksen Hannu Linnun ja RSO:n kanssa. Accused pohjautuu kolmeen eri aikakaudelta peräisin olevaan kuulustelupöytäkirjaan, ja sopraano tulkitsee siinä kolmen kuulustelijan ja kolmen kuulusteltavan roolit. Nelikymmenminuuttisen teoksen aikana solisti ei ehdi juuri hengähtää eikä lauluosuus tarjoa suvantovaiheita, vaan siinä liikutaan kaiken aikaa sekä tulkinnallisten että teknisten haasteiden keskellä.
Komsin taituruus otti teoksessa pääroolin, vaikka ympärillä ja taustalla velloi vahva ja suuri orkesteri. Sopraano soi vuoroin asiallisena tai julmana, vuoroin nujerrettuna ja alistuneena, ja tekstisisällöt välittyivät yhtä aikaa riipaisevassa ja häikäisevässä tulkinnassa. Sakari Oramon johtaman Tampere Filharmonian luomat valtavat sointimassat ja viiltävät puhaltimet saattelivat tekstiä hallitusti, laulajaa tukien ja kommentoiden, tätä koskaan peittämättä.
Lindbergin sävelkieli, Komsin laulutaide ja orkesterin latautunut soitto toivat teokseen sisältyvän julmuuden esille koskettavasti, ja kuuntelukokemus oli paikoin ahdistava. Accused ei antanut kuulijalle armoa ennen lopun herkkää vokaliisia, joka rauhoitti tunnelmaa eteerisellä kauneudellaan.
Sibeliuksen seitsemännen sinfonian valo ja syvyys loivat huojentavan parin Lindbergin tuskaisalle dramatiikalle. Yhtenäisen jousiston seesteisestä ja ylväästä avausasteikosta alkaen sinfonia muodostui maalauksen tai maiseman kaltaiseksi elämykseksi, jossa oli värejä, liikettä ja vahvoja tunnelmia. Oramo antoi teoksen edetä levollisesti, ikään kuin omalla painollaan, sointiväreistä ja harmonioista nautiskellen. Samalla soitto oli huipputäsmällistä ja tarkasti jäsenneltyä. Vaikka kauttaaltaan erinomaisesti työskennelleestä orkesterista ei olisi välttämätöntä nostaa esille mitään soitinryhmää, ylväästi soineet pasuunat ja Tiina Laukkasen molemmissa teoksissa kuultu hienovarainen patarumputaide on pakko mainita.
Sakari Oramon työskentelyä oli ilo seurata. Etenkin Sibeliusta kuunnellessa tuntui kuin Oramo ei olisi pelkästään johtanut orkesteria, vaan myös soittanut sitä.
Kikka Holmberg
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Musiikki on mahtava voima – Vexi Salmen ennen julkaisemattomat tekstit soivat Hämeenlinnan lauluillassa
MUSIIKKI | Terveisin Vexi -lauluiltaa voi suositella kaikille, jotka haluavat hetkeksi paeta pahaa maailmaa humoristisen ja koskettavan musiikin äärelle.
We Jazz oli modernin jazzin juhlaa – reportaasi festivaalin päätöslauantailta Töölön Korjaamolta
FESTIVAALI | Jazzdiggari Matti Nives on luotsannut nykyjazziin erikoistunutta We Jazz -festivaalia vuodesta 2013 lähtien. Ohjelmaa riitti kokonaisen viikon ajaksi.
Cecilia Damströmin timanttinen Information pureutuu informaatiotulvaan ja kannustaa lähdekritiikkiin
KONSERTTI | Tampere Filharmonian Cecilia Damströmiltä tilaama Information soi orkesterin konsertissa maailmanensiesityksenä. Tampere-talossa kuultiin myös Paul Lewisin Beethoven-pianismia sekä Brahmsin sinfonia.
Kirill Karabits ja Tampere Filharmonia osoittivat, että Ukrainan kulttuuria ei niin vain nujerreta
KONSERTTI | Tampere ja Kiova ovat olleet ystävyyskaupunkeja 70 vuotta. Tampere-talon perjantaisessa konsertissa juhlittiin sitä ja itsenäisen Ukrainan selviämistä.