Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Arttu Rantakärkkä on lukenut Ghost World -sarjakuvaa ja hämmästellyt menneiden vuosikymmenten showpainia.
1
Kesäloma lähestyy uhkaavaa vauhtia! Jotta lomailu ei menisi pelkäksi riippumatossa köllöttelyksi, on tietysti keksittävä lomaprojekti. Tämän kesän savotaksi päätin ottaa kaikki alkuperäiselle 8-bittiselle Nintendolle julkaistut Mega Man -tasoloikkapelit.
Otin varaslähdön ja tunnustelin eräänä iltana pelisarjan ensimmäisen osan vaikeusastetta: loppuvastuksista Cut Man ja Elec Man kaatuivat helposti, mutta Guts Manin kanssa turhauduin niin pahasti, että projekti on vaakalaudalla jo pari viikkoa ennen loman alkua.
2
Joka kesä on oltava rocklevy, jota kelpaa luukuttaa suomalaisessa kesäyössä autoillessa kyynärpäätä avoimesta ikkunasta ulkoiluttaen. Pari kesää takaperin se oli Mara Ballsin Elävä kivi, viime kesänä Shamen Songs of Praise. Tänä kesänä se on 20-vuotisjuhliaan viettävän Ruotomielen uunituore, ilahduttavan tökerösti nimetty Born in the O.Y.S., joka on silkkaa rapeiden sähkökitaroiden ja kuningasriffien juhlaa.
Klassisen katurockin keitoksessa soivat Eppu Normaali, Neil Young, Stooges ja Hellacopters. Biiseillä on sellaisia syvällis-filosofisia nimiä kuin Ei oo helppoo kun on vaikeeta, ja vilahtaapa cameo-roolissa Radiopuhelimien J.A. Mäkikin. Ah!
3
Tartuin vuosikymmenen tauon jälkeen menestyselokuvaksikin taipuneeseen Daniel Clowesin Ghost World -klassikkosarjakuvaan ja ällistyin jälleen sen nerokkaasta kuvakerronnasta, viiltävästä huumorista ja piinallisen tarkasta nuoruuden kuvauksesta. Ghost Worldin pitäisi olla pakollista luettavaa kaikille ihmisyydestä kiinnostuneille.
4
Amerikkalainen valtavirran vapaapaini on tätä nykyä tasapäistettyä, siloiteltua ja poliittisesti korrektia kiiltokuvapoikien ja -tyttöjen kevyttä väkivalta-akrobatiaviihdettä, mutta ennen oli kunnollista! 1980- ja 1990-luvuilla showpainikehissä heiluivat toinen toistaan älyttömämmät hahmot klovneista epäkuolleisiin, veri lensi ja ilmassa oli todellista vaaran tuntua.
Aika entinen ei koskaan enää palaa, mutta onneksi on WWE Network. Vapaapainin ylivoimaisen markkinajohtajan suoratoistopalvelu sisältää kaikki yhtiön suurtapahtumien taltioinnit sekä tuhansia tunteja muuta videomateriaalia lajin kulta-ajalta. Loistavaa katsottavaa tilanteisiin, joissa Mega Man alkaa turhauttaa liikaa.
5
Pidätkö antiikkisista tietokoneista, matriisitulostimista, retropeleistä ja lakonisen toteavasta kerronnasta? Sitten pidät luultavasti LGR-Youtube-kanavasta! Lazy Game Reviews -nimellä alun perin operoinut tubettaja ruotii (usein syystäkin) unohtuneita konsoleita, asentelee muinaisia Windows-versioita ja pohtii Nokia 3310:n tuhoutumattomuutta.
Arttu Rantakärkkä