HBO:n Chernobyl-sarja kuvaa intensiivisesti kaikkien aikojen tuhoisimman ydinonnettomuuden vaiheita

27.06.2019

Sarja-arvio: Chernobyl tv-sarja seuraa Tšernobylin ydinonnettomuutta kansalaisten, tiedemiesten ja johtajien silmin, ja loihtii hämmästyttävän autenttisen kuvan 1980-luvun Ukrainasta, kirjoittaa Petri Hänninen.

Ukrainassa, Tšernobylin ydinvoimalassa ajettiin vaativaa testiä keskellä yötä 26. huhtikuuta 1986. Murphyn lain mukaan kaikki mikä voi mennä pieleen menee pieleen, mutta sen lisäksi Tšernobylissä tapahtui jotain minkä piti olla kokonaan mahdotonta: koko nelosreaktori räjähti.

Palomiehet säntäsivät sammuttamaan tulipaloja ja kaupunkilaiset kerääntyivät tuhkasateeseen seuraamaan ydinvoimalan komeaa loimotusta.

Juonen karmivuus perustuu siihen että sarjan henkilöt eivät tiedä säteilyn vaaroista, mutta katsoja tietää. Rautaesiripun takana ihmisiä ei turhaan peloteltu säteilyvuodoilla ja onnettomuuksilla, ja tieto kulki puheiden varassa. Tapahtumia vähäteltiin ja peiteltiin vielä senkin jälkeen, kun reaktori jo roihusi ja säteilymittarit piipittivät punaisella.

* *

Sarjassa seurataan tapahtumia monella eri tasolla, kansalaisten, tiedemiesten ja johtajien elämän kautta. Tarina on traaginen ja koskettava, ja sujuvasti kerrottu. Juoni kaappaa mukaansa huomaamatta, ilman yllättäviä juonenkäänteitä tai teennäisiä koukutuskeinoja. Tekninen tieto ydinreaktorin toiminnasta syötetään katsojalle luontevasti ja kiinnostavasti. Kerronta on niin intensiivistä, että kaikki viisi jaksoa hurahtavat ihan hetkessä.

Tv-sarjaan lavastettu 1980-luvun Ukraina näyttää hämmästyttävällä tavalla 1980-luvun Ukrainalta tapetti- ja mattokuvioineen päivineen. Kyltit ja sanomalehdet on kirjoitettu kyrillisin kirjaimin, mutta ihmiset puhuvat sujuvaa englantia. Sarjaan on valittu niin itäeurooppalaisen näköisiä näyttelijöitä kuin on löydetty.

Useista elokuvista ja tv-sarjoista tuttu Jared Harris tekee hienon ja uskottavan roolin ydinfyysikko Valeri Legasovina. Taattua laatutyötä tekevät myös konkarit Emily Watson ja Stellan Skarsgård, ja vilahtaapa mukana Game of Thronesista tuttu Charles Dancekin.

* *

Reaktorin räjähdys johtui suunnitteluvirheestä. Säätösauvojen oli tarkoitus hillitä ketjureaktiota, mutta kävikin toisin päin. Kokonaisuudessaan onnettomuuden ja sen laajojen seurausten syitä löytyy muun muassa turvallisuudesta ja valvonnasta.

Tilastot onnettomuuden seurauksista vaihtelevat. Jotkut tahot ovat laskeneet kuolleita olleen joitakin tuhansia, toiset pääsevät lähemmäs miljoonaa. Taloudelliset kustannukset ovat käsittämättömät, erään laskelman mukaan jopa 150 miljardia Yhdysvaltain dollaria, eikä rahareikä koskaan umpeudu. Tšernobyliä pitää alituiseen vartioida, tarkkailla ja peittää.

* *

Chernobyl ponnahti hetkessä HBO:n suosituimpien sarjojen kärkeen, ja kaikkien aikojen suosituimpien tv-sarjojen joukkoon. Venäläiset ovat pahastuneet sarjassa esitetyistä syytöksistä ja amerikkalaisesta näkökulmasta, ja haluavat tehdä tapahtumista oman tv-sarjan. Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen propagandasota on valmis.

Sattumaa tai ei, Chernobyl istuu hyvin Krimin tilanteeseen. Sarja muistuttaa, että Ukraina on aina ollut Venäjän kyykyttämä alusmaa, ja sekös Kremliä kismittää. Sarjan julkaisuajankohta on myös siinä mielessä mielenkiintoinen, koska nyt – Fukushiman onnettomuudesta huolimatta – ydinvoimaan on alettu suhtautua suopeammin ilmastonmuutostaistelun nimissä.

* *

Tšernobylin ydinonnettomuus kosketti läheisesti miljoonien ihmisten elämää. Sarjan myötä ihmiset ovat alkaneet jakaa omia muistojaan onnettomuudesta, ja matkailu suojavyöhykkeelle on lisääntynyt.

Sarja on kuvattu pääosin Liettuassa, Vilnassa ja Kaunasissa, sekä jo suljetussa Ignalinan ydinvoimalassa, joka oli samantyyppinen kuin Tšernobyl. Liettuan EU-jäsenyyden yksi pääedellytyksistä oli Ignalinan ydinvoimalaitoksen sulkeminen.

Sarjan kuvaajatiimiin kuului myös suomalainen J-P Passi, joka on kuvannut muun muassa elokuvat Hymyilevä mies sekä Kovasikajuttu. Jälkimmäisessä hän oli myös toinen ohjaaja.

Tähtien antamisessa arvoin neljän ja viiden välillä, mutta päädyin lopulta viiteen. Sarja on todella hyvä, mutta ei kuitenkaan television historiaa mullistava – ellei poliittinen peli vielä äidy liian kuumaksi.

Petri Hänninen