Mäntän vanha mylly esittelee tulevaisuuden tekijät – Kuvataiteen valtakuntaa hallitsee 12 vastavalmistunutta taiteilijaa

11.07.2024
KuvataiteenValtakunta

Siiri Torvisen videoinstallaatio Taputusjuttu.

KUVATAIDE | Kuvataiteen valtakunta liittää yhteen kaksitoista vastavalmistunutta taiteilijaa. Jo neljättä kertaa järjestettävällä näyttelyllä on tänä vuonna myös uusi näyttelytila.

Tämä on Tilausjuttu, jonka Kulttuuritoimitus on tuottanut yhteistyönä Mänttä-Vilppulan kaupungin kanssa.

* *

Eli Harju, teksti
Marko Marin, kuvat

– Voisi sanoa, että meillä tuotetaan Mäntän kuvataideviikoille uusia tekijöitä, Kuvataiteen valtakunta -näyttelyn näyttelymestari ja kuraattori Ville-Karel Viirelaid sanoo.

Kuvataiteen valtakunta -näyttely kokoaa yhteen vastavalmistuneita taiteilijoita kuudesta ammattikorkeakoulusta. Näyttely järjestetään nyt neljättä kertaa, ja mukana ovat Lapin, Turun, Tampereen ja Satakunnan ammattikorkeakoulut sekä LAB-ammattikorkeakoulu Lahdesta ja Novia-ammattikorkeakoulu Pietarsaaresta.   

Vuoden 2024 näyttelyn nimi on Liittymät – Crossings. Viirelaid kertoo, että sen valinta oli pitkä prosessi. Teokset määrittivät teeman, ei toisin päin.

– Näyttelyssä on tosi monenlaista taidetta, eivätkä niiden teemat välttämättä suoraan risteä, mutta niistä voi löytää erilaisia liittymiä. Tässä on nähtävissä esimerkiksi eri taidekoulujen yhteenliittymä, nuorten taiteilijoiden omien ajatusten liitoksia ja se, että tavalla tai toisella yksi teos liittyy toisen teoksen teemaan, Viirelaid kertoo.

Näyttelyssä on teoksia yhteensä kahdeltatoista taiteilijalta, kahdelta kustakin korkeakoulusta. Koulut valitsivat omista valmistuvista taiteilijoistaan neljä ehdokasta, joista kuraattoriryhmä päätti yhteistyössä näyttelyn taiteilijat. Kuraattoriryhmässä olivat mukana kaikkien osallistuvien korkeakoulujen edustajat sekä Mänttä-Vilppulan kaupungin edustaja Antti Korkka ja Ville-Karel Viirelaid.

Muutoksen tiloja

Tänä vuonna Kuvataiteen valtakunnalla on uusi näyttelytila, entinen viljamylly Mäntän Myllyrannassa. Tila asetti teoksille myös omia vaatimuksiaan, koska aivan kaikenlaiset teokset eivät sinne mahdu. Viirelaidin mielestä mylly kuitenkin toimii näyttelyn kanssa hyvin yhteen ja korostaa sitä, miten teoksia voi katsella eri tavoin.

– Teokset ovat täällä eri kontekstissa kuin lopputyönäyttelyissä, joista ne on valittu, ja ne alkavat puhua eri tavalla kuin siistissä galleriatilassa. Teokset saivat tilan kautta lisäarvoa, ja tila saa äänen teosten kautta. 

Näyttelyn taiteilijat ovat Noora Ahonen, Päivi Berg, Johanna Englund, Victoria Fofanova, Gustavo Juber, Kiia Karjalainen, Eli Kaunisvesi, Juha-Pekka Koistinen, Jenni Nevanjoki, Eevi Palonen, Siiri Torvinen ja Tiitu Veijola. Heidän teoksissaan nykyisyys, historia, ympäristö ja mielentilat muodostavat yllättäviä liittymiä ja käänteitä. 

– Näyttelykävijät olleet tosi tyytyväisiä, sieltä löytyy kaikille jotain. Meillä on paljon videoinstallaatioita, interaktiivisuutta, piirroksia ja veistoksia, Viirelaid kertoo.

Kuva 1 Juber

Gustavo Juber: Granulometric Divisions, video- ja hiekkainstallaatio.

Näyttelyn installaatioissa korostuvat kuluttaminen ja muutos. Gustavo Juber kuvaa installaatiossaan rakentamisen aiheuttamaa ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden häviämistä. Katsoja voi ottaa teoksesta hiekkaa muovipussiin, jolloin teos muuttuu ja hiljalleen katoaa.

Noora Ahosen keramiikkaa ja videota yhdistelevä installaatio Loputtomat juhlat puolestaan käsittelee kulutusajattelua ja arkea. Teoksen äänimateriaali on kerätty ostoskeskuksen arkisista äänistä, joista on rakennettu taustamusiikkia kuolemattomuuden illuusiota kasvattavaan kulutusjuhlaan.

Kuva 2 Ahonen

Noora Ahonen: Loputtomat juhlat I–II, keramiikka, video. Vasemmalla taustalla Eli Kaunisvesi, Go piss Girl, keramiikka ja sekatekniikka.

Yksityisestä yhteiseksi

Päivi Bergin ja Eevi Palosen teoksissa liittyvät yhteen yksityisyys ja näkyväksi tekeminen. Berg dokumentoi teoksessaan yksityisiä, kameralle esitettyjä performansseja piirroksiksi. Kuvat tuovat esiin näkökulmia siihen, miten katsomme toisiamme ja itseämme. 

Kuva 3 Berg

Päivi Berg: Varjot, 6-osainen litografia.

Eevi Palosen teossarja Piirrän kunnes nukahdan tuo nähtäväksi nukahtamisen hetken, pienen siirtymän unen ja valveillaolon välillä. Palonen on mitannut sen kestoa piirtämällä viivaa, kunnes nukahtaa.

Kuva 4 Palonen

Eevi Palonen: Piirrän, kunnes nukahdan, piirrossarja.

Ville-Karel Viirelaid uskoo, että Kuvataiteen valtakunta vetää kesän aikana tuhansia kävijöitä ja on vastavalmistuneille taiteilijoille mahdollisuus olla osana isoa projektia. Mäntässä liikkuu kesällä paljon kuvataiteen ystäviä Kuvataideviikkojen ja Serlachiuksen ansiosta. Kuvataiteen valtakunta tuo oman liittymäkohtansa ja näkökulmansa myös muihin seudun taidetapahtumiin.

– Kuvataideviikoilla voi nähdä sen, mitä kuvataide on nyt, ja meidän näyttelyssämme ehkä sen, millaisia ovat tulevaisuuden tekijät. Ja nuoret taiteilijat ovat niin ihania, he eivät halua miellyttää kuraattoreja tai galleristeja vaan teemat tulevat sydämestä. On tärkeää saada nuorille näkyvyyttä ja löytää asiat, joita he ajattelevat ja joista he ovat huolissaan.

Kuvataideen Valtakunta: Liittymät – Crossings Mäntän Myllyrannassa 18.8.2024 asti.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua