Tampereen tähtikatu Walk of Fame puretaan koronaepidemian takia: ”Tähdet ovat liian lähellä toisiaan”

Musiikkialan tähtien nimillä koristetut katulaatat on päätetty hajauttaa eri puolille Pirkanmaata. Muutoksella pyritään korostamaan sosiaalisen etäisyyden merkitystä koronavirusepidemian torjumisessa. Juice Leskisen tähti pirstotaan osiin ja jaetaan yhteishengen osoituksena maakunnan ulkopuolisten kuntien kesken.

Kulttuuritoimitus

Koronavirusepidemiaan varautuminen aiheuttaa muutoksia yllättäviin kohteisiin. THL, Tampereen yliopiston musiikkiterveystieteen opintosuunta ja Visit Tampere ovat yhteisymmärryksessä todenneet, että Tullin alueen Åkerlundinkadun Walk of Fame -tähtikadun tähdet ovat nykytilanteeseen nähden liian lähellä toisiaan.

– Tällaisina aikoina on oltava hyvin tarkka etäisyydestä eikä kukaan ole immuuni viruksen vaikutukselle. Uusimmat tutkimustulokset maailmalta haastavat metrin ”social distancing” -turvavälin myös katutähtien osalta. Niinpä olemme suosittaneet Åkerlundinkadun tähtien hajauttamista. Se on tieteelliseen tietoon perustuva ratkaisu, vaikka ymmärrän Tampereen kaupungin ja suuren yleisön pettymyksen, kertoo dosentti Hannu Yliääni Tampereen yliopiston musiikkiterveystieteen opintosuunnasta.

– Ratkaisu tullaan toteuttamaan pikavauhtia. Velvollisuutemme on näyttää ihmisille esimerkkiä, vakuuttaa Visit Tampereen kumppanuuksista, tähtikadusta ja matkailumarkkinoinnista vastaava johtaja Heini Norres.

– Kun kerran etäisyyttä halutaan, niin ajattelimme lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja hajauttaa tähdet ympäri Pirkanmaata. Näin etäisyyksistä saadaan varmasti riittävät ja muillakin paikkakunnilla päästään nauttimaan suomalaisen musiikin suuruuksista. Tällaisella ratkaisulla myös tähtien tuomia matkailijavirtoja voidaan jakaa tasaisemmin alueen keskuskaupungista ympäryskuntiin.

Epe Helenius saa jäädä

Kuulopuheiden perusteella tähtien sijoituspaikkojen etsintä ei ole ollut helppoa: halukkaita on ollut liikaakin. Tähtikiistan kerrotaan panneen jopa maakunnan yhtenäisyyden koetukselle.

Tähtikatuoperaattori Norres myöntää vaikeudet, mutta tähdentää, että jakoperusteet ovat nyt kaikkien hyväksymät. Norreksen mukaan tähtien loppusijoituspaikkojen valinnassa hyödynnettiin algoritmia, joka huomioi tähden kulttuuriset siteet eri paikkakuntiin, kuuluisuuden ja nykysijainnin kävijämäärät. Lisäksi koneoppimisen avulla on arvioitu tähtikadun tähdistä otettujen valokuvien esiintymistiheys ja suosio sosiaalisessa mediassa.

Tähtien uudet sijainnit eivät ole vielä julkista tietoa, mutta luotettavina pidettyjen lähteiden mukaan kulttuuristen siteiden painoarvo katsottiin erityisen korkeaksi Poko Rekords -levy-yhtiön ja Epe’s-levykaupan perustajan Epe Heleniuksen kohdalla. Hänen laattansa saisi näillä näkymin jäädä alkuperäiselle paikalleen Åkerlundinkadulle.

Popeda-laattaa ollaan viemässä mitä ilmeisimmin Lempäälään siellä 1980-luvulla sijainneen MSL-studion takia. Tamperelaisyhtye äänitti Mika Sundqvistin pyörittämässä ”Manserockin Mekassa” muun muassa albuminsa Hullut koirat (1981) ja Kaasua (1983).

Katri Helenan tähden uudeksi sijainniksi on tulossa Valkeakoski. Laatta istutetaan Apian uimarannan laituri-pukukoppikompleksin välittömään läheisyyteen. Sijoituspaikkaa ajoi vahvasti ja siirtoa valmistelevat virkamiehet röyhkeydellään vakuutti kaupungin sivistysjohtaja Markus Jalkamo, jonka kerrotaan saaneen ajatuksen Apianlahden autiota hiekkarantaa katsellessaan ja Katri Helenan Katson autiota hiekkarantaa -kappaletta polyfonisesti mielessään hyräillessään.

pälkänecheek

Cheekin tähti koristaa jatkossa entisen Säästöpankin talon seinää Pälkäneellä. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto JS Anneum

Maantiede näyttää vaikuttaneen Cheekin tähden siirtoon Pälkäneelle; Pirkanmaan kunnista se on lähimpänä Lahtea. Myös Jean Sibeliuksen tulevasta sijoituspaikasta, Akaan ABC:lta, on lyhyt matka säveltäjän synnyinkaupunkiin Hämeenlinnaan.

Kaija Saariahon tähden saa Nokia: Saariaho on säveltänyt musiikkia tietokoneella, joten Nokia MikroMikkojen ja kännyköiden kotikaupunkina oli lopulta itsestään selvä valinta.

Kaija Saariahon tähti siirretään Nokian Pirkkalaistorille, Ossi Somman Turkiskauppiaat-veistoksen liepeille. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto JS Anneum

Pala Leskistä vuonojen maahan

Kädenojennuksena muulle Suomelle laulaja-lauluntekijä, sanoittaja, runoilija, kääntäjä, kolumnisti ja kansantaiteilija Pauli Matti Juhani ”Juice” Leskisen (1950–2006) tähti pirstotaan moneen pieneen osaan ja jaetaan Ilomantsin, Pieksämäen, Kuopion, Hauhon, Juankosken ja muiden Leskinen lauluissa esiintyneiden kuntien kesken.

– Se on paitsi oikeus, myös kohtuus. Koronaepidemia ei tunne valtioiden, eikä näin ollen maakuntienkaan rajoja, muistuttaa dosentti Yliääni.

Yksi Juice-sirpale lähetetään pohjoismaisen solidaarisuuden nimissä Norjaan, tamperelaisen Uhana Designin suunnittelemaan ”norjalaiseen villapaitaan” käärittynä.

Mikäli Pirkanmaan rajat joudutaan koronavirusepidemian takia väliaikaisesti sulkemaan ennen kuin Juice-laatan sirpaleet on ehditty turvallisesti kuljettaa maakunnan rajojen ulkopuolelle, niitä tullaan väliaikaisesti säilyttämään Rautatienkadun Scandic-hotellin yhteydessä olevan Be Calm & Buzz On -ravintolan ikkunapöydässä – eli samalla paikalla, jossa 1980-luvun alussa sijaitsi Juicen ja muiden tamperelaisboheemien suosima Leena ja Pekka -ravintola eli ”Aulabaari”.

Kahdeksan kuntaa saa odottaa

Tähtikadun ulkomaisten musiikkivaikuttajien nimillä koristellut laatat jaettiin Pirkanmaan muiden kuntien kesken maanantaina 29.3.2020 Nokian Kerholassa, joka toimi talvisodan keväänä 1940 ja jatkosodan aikana sotasairaalana.

Kerholan kokouksen toimintamalli oli otettu Pohjois-Amerikan jääkiekon ammattilaisliigan NHL:n vuosittaisista varaustilaisuuksista. ”Varausvuorot” jaettiin kuntien käänteisessä väestöntiheysjärjestyksessä; kunta, jolla on pienin väestöntiheys, eli Kihniö (5,23 hlö/km2), sai valita ensin.

Kihniön valinta oli pohjoismaisen musiikkiviennin edistäjänä ansioitunut Anna Hildur. Ruovesi valitsi tähdekseen virolaisen kulttuurivaikuttajan Rein Langin.

Ruotsalaisen musiikkikustantajan Pelle Lidellin tähdelle etsitään paikka Juupajoelta. Suomalaisbändejä Japaniin vieneen Onta Shiroh Kawaguchin tähti loistaa jatkossa Parkanossa.

Suomalaisen metallimusiikin parissa toimineen Holger Tiefenbachin laatta siirretään Punkalaitumelle ja Tallinn Music Weekin perustajan Helen Sildnan tähti Ikaalisiin.

Ruotsalaisen indiemogulin Jonas Sjöströmin laatan uudeksi kotipaikaksi tulee Virrat, mistä kaupungin kulttuurisihteeri Päivikki Rahvas oli erityisen mielissään.

– Se on niin hauskaa, kun hänen nimessään on ”ström” ja se on suomeksi ”virta”, Rahvas nauroi Kulttuuritoimitukselle.

Viimeisen vuoron varaustilaisuudessa sai Urjala, jonka kontolle jäi tanskalainen musiikkivalokuvaaja ja -toimittaja Jan Sneum.

– En tiedä hänestä mitään, silmin nähden pettynyt sivistysjohtaja Salomon Juhala murahti.

Pirkanmaan kunnista ilman omaa tähteään jäävät vielä tässä vaiheessa Hämeenkyrö, Kangasala, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Pirkkala, Sastamala, Vesilahti ja Ylöjärvi. Kuntien onneksi uusia tähtiä on tarkoitus julistaa vuosittain, lokakuussa Tampereella järjestettävän Musiikki & Media -tapahtuman yhteydessä.

Seuraa Kulttuuritoimituksen 24h-livestriimiä Åkerlundin tähtikadun laattojen irrottamisprosessista 1.–18.4.2020 täällä.

Tähtien uudet kodit

1: Cheek – Pälkäne
2: Juice Leskinen – useita kuntia Suomessa, Norja
3: Katri Helena – Valkeakoski
4: Jean Sibelius – Akaa
5: Kaija Saariaho – Nokia
6: Anna Hildur – Kihniö
7: Rein Lang – Ruovesi
8: Pelle Lidell – Juupajoki
9: Onto Shiroh Kawaguchi – Parkano
10: Holger Tiefenbach – Punkalaidun
11: Helen Sildna – Ikaalinen
12: Jonas Sjöström – Virrat
13: Jan Sneum – Urjala

E: Epe Heleniuksen tähti pysyy nykyisellä paikallaan Tampereen Åkerlundinkadulla.

Pin It on Pinterest

Share This